5ετές ομόλογο: 3 δισ. άντλησε το Δημόσιο με 0,19% - Σταϊκούρας: Ψήφος εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
5ετές ομόλογο: 3 δισ. άντλησε το Δημόσιο με 0,19% - Σταϊκούρας: Ψήφος εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας
Με 5ετές ομόλογο συνεχίζει ο ΟΔΔΗΧ τις κινήσεις του σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα δανεισμού.

Επιτυχώς ολοκληρώθηκε και η τρίτη κίνηση του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές μέσω της έκδοσης 5ετούς ομολόγου λήξης Φεβρουαρίου 2026, από όπου το δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ, με επιτόκιο κοντά στην περιοχή του 0,19%.

Η ζήτηση ήταν εντυπωσιακή με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ (κοντά 7x υψηλότερα του στόχου), κάτι που οδήγησε και στην αύξηση του ποσού άντλησης, από τα 2,5 δισ. ευρώ που είχαν τεθεί αρχικώς.

Το αρχικό guidance για το επιτόκιο ξεκίνησε από τις 55 μ.β πάνω από το Mid Swap (MS + 55μ.β), δηλαδή περίπου στο 0,28%, υποχωρώντας λόγω της τεράστιας επενδυτικής ζήτησης στο 0,22%, και εν συνέχεια στην περιοχή του 0,19% (MS + 47μ.β). Σύμφωνα με το τελικό pricing που έγινε, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στις 47 μ.β πάνω από το Mid Swap, δηλαδή στο 0,172% με μηδενικό κουπόνι.

Την έκδοση ανέλαβε να «τρέξει» ένα ισχυρό mandate που αποτελούνταν από τις Barclays, BofA Securities, Citi, Commerzbank, Morgan Stanley και Societe Generale, και πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά ομολογιακή έκδοση του ελληνικού Δημοσίου για φέτος, μετά το 10ετές (3,5 δισ. ευρώ) και το 30ετές (2,5 δισ. ευρώ). Η κίνηση αυτή φαίνεται πως είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμού αφενός της ζήτησης η οποία παραμένει ισχυρή τόσο από τις ελληνικές τράπεζες όσο και από ξένους θεσμικούς, όσο και από πλευράς διαθεσιμότητας του ελληνικού Δημοσίου, ως προς την καλύτερη κατανομή του κόστους εξυπηρέτησης μέσα στην επόμενη δεκαετία.

PDMA

Σε ό,τι αφορά την κατανομή του νέου 5ετούς τίτλου, το 14% κατευθύνθηκε σε hedge funds, το 43% σε διαχειριστές κεφαλαίων, το 35% σε τράπεζες ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 5% κατέληξε σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία. Επιπλέον το 85% του ομολόγου κατέληξε στα χέρια ξένων επενδυτών και μόλις το 15% σε Έλληνες επενδυτές και τράπεζες. Συγκεκριμένα, το 30% της έκδοσης το απέκτησαν επενδυτές με έδρα τη Βρετανία, το 16% με έδρα τη Γαλλία, με την Ιβηρική Χερσόνησο να ακολουθεί στο 12%, την Ιταλία στο 11% και την περιοχή DACH (Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία) να καταλαμβάνει το 8%.

Σταϊκούρας για 5ετές ομόλογο: Αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ - Ψήφος εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας

Για έκδοση με μεγάλη υπερκάλυψη και εξαιρετική ποιότητα έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Αναλυτικά, στη δήλωσή του αναφέρει τα εξής:

«Η χώρα, σήμερα, βγήκε και πάλι, με μεγάλη επιτυχία, στις διεθνείς αγορές. Άντλησε, μέσω της έκδοσης 5ετούς ομολόγου, 3 δισ. ευρώ, με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό ως προς το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, ανεξαρτήτως διάρκειας.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία αντίστοιχη έκδοση πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2019, από την προηγούμενη Κυβέρνηση, με επιτόκιο 3,6%. Επιπλέον, η σημερινή έκδοση είχε μεγάλη υπερκάλυψη και εξαιρετική ποιότητα. Ενώ, επίσης, πραγματοποιήθηκε σήμερα και δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, με νέο ιστορικό ρεκόρ απόδοσης, -0,4%!

Όλα αυτά συνιστούν αναγνώριση των θυσιών της κοινωνίας και της αξιοπιστίας και αποδοτικότητας της κυβερνητικής πολιτικής. Η μεθοδική δουλειά του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, και συνολικά του Υπουργείου Οικονομικών και της Ελληνικής Κυβέρνησης, φέρνει θετικά αποτελέσματα. Από τον Ιούλιο του 2019, όταν η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει αντλήσει – συνολικά – 25 δισ. ευρώ από τις αγορές, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Έτσι, παρά τις αυξημένες δυσκολίες και την πρωτόγνωρη αβεβαιότητα, καταφέρνουμε να διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας σε ασφαλές ύψος.

Η σημερινή ψήφος εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά πρόσφατων θετικών οικονομικών εξελίξεων, όπως είναι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής, η τόνωση του δείκτη της μεταποίησης και η βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος. Εξελίξεις που πιστοποιούν την ορθότητα, την αποτελεσματικότητα και τη διορατικότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, η οποία εδράζεται στη στοχευμένη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών.

Πάνω σε αυτή τη βάση, με σχέδιο, αυτοπεποίθηση και συστηματική δουλειά, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, ώστε να θέσουμε – άμεσα – τη χώρα σε τροχιά υψηλής, βιώσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ήρθε η ώρα για την επόμενη έκδοση, με ένα νέο πενταετές ομόλογο

gazzetta
gazzetta reader insider insider