Πώς η ΕΚΤ μπορεί να «χτίσει γέφυρα» για τα ελληνικά ομόλογα

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς η ΕΚΤ μπορεί να «χτίσει γέφυρα» για τα ελληνικά ομόλογα
Τι κρύβει ο ανασχεδιασμός των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ελληνικό χρέος. Η προοπτική της «γέφυρας» και πως μπορούν έμμεσα να επωφεληθούν τα ελληνικά ομόλογα ακόμη και χωρίς αυτήν. Τι αναφέρει στο insider.gr ο Άντονι Μπουβέ (ING) και ο Σεμπάστιεν Γκάλι (Nordea Asset Managament).

Αντίστροφα μετράει η κλεψύδρα για τον περαιτέρω βηματισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο πεδίο του ανασχεδιασμού των προγραμμάτων της, μετά την αναθεώρηση του guidance για τα επιτόκια, που ουσιαστικά θα δώσει νέα κατεύθυνση τόσο στην πορεία των ελληνικών ομολόγων όσο και στον προγραμματισμό της εκδοτικής δραστηριότητας της χώρας.

Από τον Σεπτέμβριο λοιπόν, βλέποντας δυνητικά μέχρι και τον Δεκέμβριο, το «στρατηγείο» της Φρανκφούρτης καλείται να αναδιαμορφώσει το βασικό πυλώνα αγοράς ομολόγων PEPP, ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, καθοδηγούμενο σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της πανδημίας και της μετάλλαξης Δέλτα, χωρίς ωστόσο να αφήνει στην άκρη πιθανές αλλαγές και στο πρόγραμμα APP (σταθερό πρόγραμμα αγοράς assets). Στόχος φυσικά της ΕΚΤ, είναι να υπάρξει μια «γέφυρα μετάβασης» προς την κανονικότητα, χωρίς να προκληθεί αστάθεια και ισχυροί κλυδωνισμοί στις αγορές ομολόγων, ιδιαίτερα στις ευάλωτες αγορές του Νότου.

Πώς η ΕΚΤ μπορεί να «παραβλέψει» την έλλειψη του investment grade για την Ελλάδα

Έτσι, στην πρώτη γραμμή τίθεται η πιθανή επέκταση του PEPP κατά ένα μικρό χρονικό διάστημα πέρα από το Μάρτιο του 2022 (με τις επανεπενδύσεις στις λήξεις να οριοθετούνται για τουλάχιστον έως το τέλος του 2023), χωρίς ωστόσο να μπαίνει με σαφήνεια κάποιο χρονικό ορόσημο. Η κίνηση αυτή θα διατηρήσει το ευνοϊκό καθεστώς στα ελληνικά ομόλογα, με τη χώρα να κυνηγά με ρεαλιστικούς όρους την επίτευξη του investment grade, έχοντας τη στήριξη των ευρωπαϊκών πόρων που θα εισρεύσουν στην οικονομία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ωστόσο το πλέγμα των κινήσεων της ΕΚΤ γίνεται ελάχιστα πιο σύνθετο εάν και εφόσον διατηρηθεί το υφιστάμενο πλαίσιο του PEPP (ευελιξία, ρυθμός αγορών, λήξη), καθώς θα οδηγηθεί σε αλλαγές στη σύνθεση του προγράμματος APP, ύψους 20 δισ. ευρώ μηνιαίως, στο οποίο η Ελλάδα δε συμπεριλαμβάνεται. Αναλυτές από ισχυρές ξένες τράπεζες που μίλησαν στο insider.gr επισημαίνουν πως η Ελλάδα θα βρίσκεται λογικά εντός της «γέφυρας» που θα «χτίσει» η ΕΚΤ και χωρίς να έχει επιτευχθεί ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας με τη λήξη του PEPP, με την τελευταία να διαμορφώσει νέες δικλείδες για τα ελληνικά ομόλογα. Συγκεκριμένα, θα μπορούσε να αυξήσει τα envelopes στο μόνιμο πρόγραμμα, θέτοντας και διαφορετικά κριτήρια (π.χ περιβαλλοντικά, ESG, «πράσινα» ομόλογα) και προσθέτοντας ένα ποσό αγορών της τάξεως των 40 δισ. ευρώ, αποδεχόμενη και τα ελληνικά ομόλογα. Φυσικά, το ζήτημα του waiver είναι «at will» από την πλευρά της Φρανκφούρτης, κάτι που αποτυπώθηκε άλλωστε και στο ζήτημα του PEPP που με βάση τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, συμπεριλήφθησαν και τα ελληνικά ομόλογα.

Παρ'όλα αυτά, ακόμη και αν η ΕΚΤ δεν κινηθεί σε μία εκ των δύο κατευθύνσεων, έμμεσα τα ελληνικά ομόλογα θα επωφεληθούν καθώς θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον επενδυτών από άλλες αγορές κρατικών ομολόγων, κάτι που θα ενισχύσει τη ζήτηση για αυτά, τη στιγμή που μια πτώση των τιμών των ελληνικών ομολόγων, χωρίς να υπάρχει ο φόβος για ακραίες μεταβολές, είναι κάτι αναμενόμενο από τη στιγμή που ενισχύεται το bund.

Τι αναφέρουν στο insider.gr ο Α. Μπουβέ (ING) και ο Σ. Γκάλι (Nordea)

Όπως σχολιάζει στο insider.gr o Άντονι Μπουβέ, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της ING, τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν στο «δίχτυ ασφαλείας» του PEPP, όσο το πρόγραμμα παραμένει ενεργό. Όταν λήξει θα είχε λογική να περάσει η ευελιξία του στο PSPP (πρόγραμμα αγοράς κρατικών τίτλων) αλλά τέτοιες αποφάσεις προκαλούν τριγμούς στο εσωτερικό της ΕΚΤ, οπότε για την ώρα δεν υπάρχουν σίγουρες επιλογές, σύμφωνα με τον ίδιο.

Από τη μεριά του, ο Σεμπάστιεν Γκάλι, μακροοικονομικός αναλυτής της Nordea Asset Μanagement, μιλώντας στο insider.gr, αναμένει μια αύξηση του όγκου αγορών στο πρόγραμμα APP ώστε να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση. Δεδομένου ότι είναι νομικά πιθανό να μην είναι δυνατή η τροποποίηση του APP για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων, η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να ιδιωτικοποιήσει αυτήν τη διαδικασία χρησιμοποιώντας τις τράπεζες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δυναμική του ελληνικού χρέους είναι αρκετά υγιής ώστε να προσελκύσει ζήτηση από το private με τη χρήση του TLTRO (στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης), τη στιγμή που είναι πιθανό να υπάρξει μια αύξηση των yields. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, σε μια Ευρώπη που «διψούσε» για αποδόσεις, αυτό είναι σχεδόν απίθανο να διαρκέσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αξίζει να επισημάνουμε, πως συνολικά, η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα που ξεπερνούν τα 25,68 δισ. ευρώ (με τα δεδομένα από το τέλος Μαΐου) από την έναρξη του έκτακτου προγράμματος PEPP, κατέχοντας περίπου το 39,9% των ομολόγων αναφοράς που είναι σε κυκλοφορία ύψους 64,3 δισ. ευρώ, ενώ υπερκαλύπτει σαφώς και την εκδοτική δραστηριότητα του ΟΔΔΗΧ, που μέχρι στιγμής για φέτος, έχει αντλήσει 11,5 δισ. ευρώ από τρεις εκδόσεις (30ετές, 10ετές, 5ετές) και την επανέκδοση του 10ετούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το τρίγωνο μεταξύ ΕΚΤ - ελληνικών ομολόγων - investment grade και στο βάθος... «γέφυρα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider