Η «ακτινογραφία» της Merit για τον FTSE 25 - Ποιες εισηγμένες άντεξαν στην πανδημία

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «ακτινογραφία» της Merit για τον FTSE 25 - Ποιες εισηγμένες άντεξαν στην πανδημία
Χρηματιστήριο
Ποιες εισηγμένες του FTSE 25 κατάφεραν να βγάλουν σημαντικές «άμυνες» στο σαρωτικό πέρασμα της πανδημίας. Οι διαφορές σε κύκλο εργασιών, EBITDA και καθαρά κέρδη για τις 25 τους δείκτη σε σύγκριση με το 2019.

Αδύναμα ήταν τα αποτελέσματα των εισηγμένων του FTSE 25 για το 2020 όπως συμπεραίνει σε έκθεσή της η Merit Χρηματιστηριακή, ως απόρροια του σφοδρού πλήγματος που προξένησε η πανδημία του κορονοϊού.

Προχωρώντας σε μια ανασκόπηση του 2020 για τις εισηγμένες του δείκτη, η Merit αναφέρει πως ο εν. κύκλος εργασιών (εκτός των τραπεζών) υποχώρησε κατά 21% σε ετήσια βάση, ενώ τα EBITDA μειώθηκαν κατά 14%. Αυτό επέφερε πλήγμα και στην καθαρή κερδοφορία που μειώθηκε κατά 8% σε ετήσια βάση, με τις ζημιές συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών να ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ, λόγω του project Cairo της Eurobank.

Merit

Από την άλλη, το free cash flow μειώθηκε κατά 15% σε ετήσια βάση λόγω των εκροών της Motor Oil, της Lamda της Aegean και της Ελλάκτωρ. Αν εξαιρεθούν αυτές, τότε οι ελεύθερες ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά 35%, κάτι που αποτελεί μια πρωτοφανής επίδοση τα τελευταία χρόνια.

Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά 482 εκατ. ευρώ φτάνοντας τα 14,6 δισ. ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως καθαρό ταμείο εμφάνισαν μόνο οι ΕΥΔΑΠ, Jumbo, ΑΔΜΗΕ Συμ. και η ΕΧΑΕ (μηδενικός δανεισμός).

Σύμφωνα με τη Merit, αδύναμα αποτελέσματα εμφάνισαν οι Motor Oil, Ελλάκτωρ, Aegean, και Lamda. Ωστόσο, το μακροοικονομικό περιβάλλον έχει αλλάξει προς το καλύτερο για τις περισσότερες εισηγμένες. «Αντοχές» σε επίπεδο κύκλου εργασιών (εκτός τραπεζών) επέδειξαν η Titan, η Viohalco και η ΔΕΗ, ενώ σε EBITDA προστίθενται και η Μυτιληναίος, η Τέρνα Ενεργειακή.

Merit

Επενδυτικές ιδέες

Οι καλύτερες επενδυτικές ιδέες για αγορά στα τρέχοντα επίπεδα είναι ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ και ο ΑΔΜΗΕ Συμ. Η Merit διατηρεί «ουδέτερη» σύσταση για τις Jumbo και ΔΕΗ διότι βρίσκονται πολύ κοντά στις τιμές στόχους που έχει ορίσει.

Αντίστοιχα «ουδετερότητα» εκφράζει και για τον τραπεζικό κλάδο, καθώς το «ράλι» των μετοχών οφείλεται όπως επισημαίνει στην ένταξη της Eurobank στον βασικό δείκτη MSCI Greece Standard και όχι στη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών. Η ποιότητα των κεφαλαίων είναι χαμηλή και για τον λόγο αυτό, όλες οι τράπεζες, θα προχωρήσουν σε Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου μεσοπρόθεσμα, όπως τονίζει. Οι κύριες επιλογές της για τον κλάδο είναι, η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider