Χρηματιστήριο
26-04-2021 | 13:52

Οι θετικοί «καταλύτες» περνούν στο Χρηματιστήριο - Οι τράπεζες σε θέση «οδηγού»

Χρηματιστήριο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ένα πλέγμα θετικών και ισχυρών δεδομένων δημιουργεί ισχυρές προσδοκίες στην εγχώρια αγορά, βάζοντας στο «κάδρο» τις 1.000 μονάδες και αποτυπώνοντας τη διατήρηση μιας ισχυρής bull market. Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική (ΚΜΟ 30 στις 870 μονάδες) με επόμενη ζώνη αντίστασης τις 910 μονάδες.

Μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς που ξεκαθαρίζει σε ένα βαθμό το τοπίο στον τραπεζικό «χάρτη», την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που δρομολογείται στην Ελλάκτωρ, και την παρουσία ισχυρών ομίλων στις διεθνείς αγορές μέσω των ομολογιακών εκδόσεων («πράσινο» ομόλογο, Μυτιληναίος), ακολούθησε και η αναβάθμιση από την Standard & Poor's δημιουργώντας ένα σκηνικό αλλεπάλληλων θετικών καταλυτών, όπως σημειώνει στο insider.gr ο Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ αναμένονταν ένα πισωγύρισμα, πλέον αν δε πάει κάτι στραβά από τη μεριά του εξωτερικού και δεν υπάρξει μια μείζονα απειλή, καθώς η πανδημία συνεχίζει να σαρώνει, αναμένεται περαιτέρω ανοδική κίνηση.

Φυσικά, η αναβάθμιση από την S&P σε μια μάλλον απροσδόκητη χρονικά στιγμή, σε «ΒΒ» από «ΒΒ-», ήτοι δύο σκαλοπάτια μακριά από το investment grade, δημιουργεί τις προϋποθέσεις ενεργοποίησης ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων, ενώ παράλληλα, το θετικό outlook σηματοδοτεί μια εκ νέου αναβάθμιση τους επόμενους 12- 18 μήνες με στήριγμα στις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πέραν αυτού, στις αρχές Μαΐου επίκεινται και το rebalancing των δεικτών του MSCI, με τη Eurobank, τον Μυτιληναίο και την Εθνική Τράπεζα να διεκδικούν με αξιώσεις την ένταξή τους στο βασικό δείκτη MSCI Greece. Αυτό θα επιφέρει σημαντικές εισροές στις εισηγμένες που θα το επιτύχουν, ενισχύοντας και τα business plans τους.

Από την άλλη, ο Νίκος Χρυσοχοΐδης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής, σημειώνει πως μετά την έντονη ανοδική αντίδραση (gap), υπάρχει μια σταθεροποίηση με χαμηλό όγκο συναλλαγών. Για το «κενό» που υπάρχει στο συμβολαίο της Τρ. Πειραιώς στα παράγωγα που κινείται ανοδικά στο 2,68%, όταν η μετοχή έχει κλειδώσει στο limit up (29,95%), επισημαίνει πως δεν είναι το σωστό pricing στη μετοχή, όταν διαπραγματεύονται για την ώρα 50.367.223 μετοχές και αναμένεται να προστεθούν οι 1.200.000 μετοχές από την ΑΜΚ σε τιμή spot στο κλείσιμο της 6ης Μαΐου.

Παράλληλα, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς διαπραγματεύεται με σημαντικό premium που ξεπερνά το 100% της τιμής αγοράς (στο άνω τμήμα του εύρους, 1,15 ευρώ η μετοχή) στην ΑΜΚ. 

Έτσι, τη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 1,40% στις 912,21 μονάδες, με τον τζίρο στα 64,45 εκατ. ευρώ. Σε υψηλότερα επίπεδα, κινείται ο FTSE 25 στο 1,80% και στις 2.217,50 μονάδες, ενώ υπεραποδίδει ο τραπεζικός δείκτης με άνοδο 3,21% «σπάζοντας το φράγμα» των 600 μονάδων στις 611 μονάδες.

Η Alpha Bank (8,84 εκατ.) καταγράφει άνοδο 3,19% στα 1,275 ευρώ, η Εθνική Τράπεζα (3,35 εκατ.) 0,89% στα 2,63 ευρώ και η Eurobank (όγκος 10,25 εκατ.) 2,98% στα 0,7804 ευρώ. Ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών (σχεδόν το 1/3) και διάθεση για trading καταγράφεται στις τράπεζες.

Σημαντική άνοδο καταγράφουν και τίτλοι με σταθερή μερισματική πολιτική όπως η ΕΧΑΕ (+3,75%), ΟΠΑΠ (+3,11%)  ΕΥΔΑΠ (+1,45%), ενώ ξεκάθαρη long τάση επικρατεί σε Μυτιληναίο, Viohalco (και συμπληρωματικά σε ElvalHalcor, Cenergy).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.