Γιατί η JP Morgan κλείνει το trade για τα ελληνικά ομόλογα - Πότε αναμένει νέα έξοδο στις αγορές

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η JP Morgan κλείνει το trade για τα ελληνικά ομόλογα - Πότε αναμένει νέα έξοδο στις αγορές
Επιπλέον τις επόμενες εβδομάδες, η JP Morgan αναμένει από την Ελλάδα να «αγγίξει» ξανά αυτό το σημείο αναφοράς είτε μέσω μιας νέας έκδοσης στο δεύτερο τρίμηνο είτε με κάποιο άνοιγμα υπάρχουσας.

Το trade που είχε ανοίξει μέσω της long θέσης της στο ελληνικό 7ετές ομόλογο έναντι του αντίστοιχου bund, κλείνει η JP Morgan, προχωρώντας έτσι σε profit taking, μετά και το έντονο «κλείσιμο» τις τελευταίες εβδομάδες.

insider

Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, οι 7ετείς και 10ετείς τίτλοι πρόσεφεραν σχετικές υπεραποδόσεις στην καμπύλη και διόρθωσαν τη σχετική φθηνή αποτίμηση.

Επιπλέον τις επόμενες εβδομάδες, η JP Morgan αναμένει από την Ελλάδα να «αγγίξει» ξανά αυτό το σημείο στην καμπύλη, είτε μέσω μιας νέας ομολογιακής έκδοσης (εντός δευτέρου τριμήνου) είτε μέσω του κάποιου υφιστάμενου τίτλου, όπου θα μπορούσε να επηρεάσει τα spreads.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το spread θα υποχωρήσει από τα τρέχοντα επίπεδα των 113 μ.β στις 100 μ.β τον Ιούνιο, και στις 90 μ.β τον Σεπτέμβριο ενώ προς το τέλος του έτους, αναμένεται να κινηθεί στις 100 μ.β, στο πλαίσιο μίας γενικότερης αύξησης των spreads στην Ευρώπη.

insider

Πέραν ωστόσο από το κλείσιμο της θέσης που διατηρούσε, ο οίκος συνεχίζει να διατηρεί το θετικό outlook για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, δεδομένης της ευνοϊκής προσφοράς έναντι των αγορών της ΕΚΤ, των εποικοδομητικών μακροοικονομικών προοπτικών και του σταθερού πολιτικού συστήματος.

Η JP Morgan εκτιμά πως το εγχώριο ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στα 174 δισ. φέτος αναμένοντας ανάπτυξη 5% για την ελληνική οικονομία. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 6,3% του ΑΕΠ και το πρωτογενές έλλειμμα στο 3,6%, με το χρέος να φτάνει στο 201% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο θα είναι της τάξεως του 6,4% και η ανεργία θα διαμορφωθεί, στο 16,7%.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider