JP Morgan: Overweight για Alpha, Eurobank, Εθνική - Ουδέτερη για Πειραιώς

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
JP Morgan: Overweight για Alpha, Eurobank, Εθνική - Ουδέτερη για Πειραιώς
Σε προσαρμογή των τιμών στόχων για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η JP Morgan δίνοντας σύσταση overweight, για τις Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα, διατηρώντας ωστόσο ουδέτερη σύσταση για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

Σε προσαρμογή των τιμών στόχων για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η JP Morgan δίνοντας σύσταση overweight, για τις Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα, διατηρώντας ωστόσο ουδέτερη σύσταση για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

insider

Alpha Bank

Ξεκινώντας από την Alpha Bank η αμερικανική τράπεζα υποστηρίζει πως βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση για επιστροφή στην κανονικότητα, υποστηριζόμενη από την καλύτερη κεφαλαιακή διάρθρωση στον κλάδο, την οποία μπορεί να αξιοποιήσει ώστε να επιταχύνει τη στρατηγική της για την μείωση των NPEs. Όπως σημειώνει η JP Morgan, ο ισολογισμός της τράπεζας προσφέρει αρκετό χώρο ώστε να απορροφήσει το βραχυπρόθεσμο σοκ της πανδημίας. Έτσι η τιμή στόχος για την Alpha Bank διαμορφώνεται πλέον στα 1,20 ευρώ από 1,10 ευρώ, με εκτιμώμενο δείκτη ROTE για το 2022 στο 4,9%.

Eurobank

Για τη Eurobank η τιμή στόχος της αμερικανικής τράπεζας αυξάνεται στα 0,80 ευρώ από 0,70 ευρώ με εκτιμώμενο δείκτη ROTE για το 2022 στο 7,6%. Σύμφωνα με την JP Morgan, το εμπροσθοβαρές σχέδιο μείωσης των NPEs (κάτω από το 15% στο γ' τρίμηνο του 2020) τοποθετεί την τράπεζα σε μία καλή θέση στο τρέχον περιβάλλον, με υψηλότερο επίπεδο ποιότητας ισολογισμού και μεγαλύτερο χώρο στη διοίκηση ώστε να δημιουργήσει νέα πεδία δραστηριοποίησης αυξάνοντας τις αξίες της, όταν η κατάσταση ομαλοποιηθεί. Έτσι ενώ η JP Morgan βλέπει το κόστος κινδύνου (CoR) να παραμένει υψηλότερο για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, την ίδια ώρα εκτιμά ότι προβλέψεις θα κινηθούν χαμηλότερα των 300 εκατ. ευρώ το 2022, με αποτέλεσμα το κόστος κινδύνου να κλείνει γύρω στις 70 μ.β το οποίο είναι το χαμηλότερο στον κλάδο. Ο τίτλος της Eurobank διαπραγματεύεται με P/BV στο 0,4χ και με premium στο 0,2x - 0,3x έναντι του κλάδου κάτι που δικαιολογείται εξαιτίας του «αμυντικού» ισολογισμού της τράπεζας, ενώ τα υγιή ανοίγματά της προσθέτουν ένα επιπλέον επίπεδο διαφοροποίησης.

Εθνική Τράπεζα

Θετική εικόνα διατηρεί και για την Εθνική Τράπεζα η JP Morgan, βασιζόμενη στο ενδεχόμενο να μειώσει τα NPEs γρηγορότερα και απλούστερα από τις υπόλοιπες συστημικές. Όπως σημειώνει, ενώ το ξέσπασμα της πανδημίας καθυστέρησε τις διαδικασίες, η τράπεζα έχει την άνεση από τη σχετικά υψηλή ποιότητα του ισολογισμού της, με υψηλά επίπεδα κάλυψης και σταθερούς δείκτες κεφαλαίου. Παράλληλα, τα κεφαλαιακά κέρδη ύψους 800 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής φέτος έχουν δημιουργήσει ένα buffer, με την τράπεζα να ξεχωρίζει για το υψηλότερο επίπεδο των προβλέψεων. Για την Εθνική Τράπεζα η τιμή στόχος ορίζεται στα 2 ευρώ από 1,80 ευρώ με τον εκτιμώμενο δείκτη ROTE στο 5,6%.

Τράπεζα Πειραιώς

Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, η JP Morgan στηρίζει το «turnaround story», επισημαίνοντας πως μετά από μια σειρά εξαγορών η τράπεζα έχει μετατραπεί από το νούμερο 4, στον ηγέτη του κλάδου με ποσοστό 30% στις δανειοδοτήσεις. Δεδομένου του μεγέθους της, η τράπεζα έχει σχετικά υψηλότερο δυναμικό στις συνέργειες και στη μείωση του κόστους, που αποτελεί βασικό μοχλό επέκτασης περιθωρίου των προ προβλέψεων κερδών. Ωστόσο, παραμένει η τράπεζα με την ασθενέστερη κεφαλαιακή διάρθρωση και το υψηλότερο επίπεδο NPEs, με τη διοίκηση να λαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της κατάστασης, συμπεριλαμβανομένων των τιτλοποιήσεων Phoenix και Vega ύψους 7 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η μετατροπή των Cocos της τράπεζας ύψους 2 δισ. ευρώ είναι θετική, παρά το βραχυπρόθεσμο dilution και την κρατικοποίηση. Σύμφωνα με την JP Morgan μετά την απομάκρυνση του κινδύνου CoCo, η μετοχή της τράπεζας θα γίνει πιο προσιτή σε ένα ευρύτερο φάσμα μακροπρόθεσμων επενδυτών που μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί. Η νέα τιμή στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς διαμορφώνεται στα 1,10 ευρώ, από 2 ευρώ προηγουμένως, εξαιτίας της μετατροπής των Cocos σε μετοχές.

Φωτογραφία: Shutterstock

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider