ΕΟΠΥΥ: Πληθώρα καταγγελιών για «πλασματική» συνταγογράφηση εξετάσεων 

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΟΠΥΥ: Πληθώρα καταγγελιών για «πλασματική» συνταγογράφηση εξετάσεων 
Oι ιδιωτικοί φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας δηλώνουν ότι γνωρίζουν εδώ και χρόνια την κατάσταση και την έχουν ήδη γνωστοποιήσει σε όλες της διοικήσεις του ΕΟΠΥΥ.

Πληθώρα καταγγελιών για αναγραφόμενες και εκτελούμενες εξετάσεις σε μη δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ και μάλιστα εν αγνοία των πραγματικών δικαιούχων δέχεται η Διεύθυνση Ελέγχου Συμβάσεων και Παροχών του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΥΠΕΔΥΦΚΑ), σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε ο Διευθυντής της υπηρεσίας, κ. Θεοφάνης Ρηγάτος στις ενώσεις και ομοσπονδίες ιδιωτικών φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Η επιστολή εστάλη στις 21 του προηγούμενου μήνα, καλώντας τις ενώσεις και ομοσπονδίες να ενημερώσουν σχετικά τα μέλη τους, ώστε να προβαίνουν σε ταυτοποίηση του ατόμου που προσέρχεται για τη διενέργεια παρακλινικών εξετάσεων και πράξεων και στο ΑΜΚΑ που δηλώνει. Η «ενημέρωση» δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία για τους φορείς, οι οποίοι δηλώνουν ότι γνωρίζουν εδώ και χρόνια την κατάσταση και την έχουν ήδη γνωστοποιήσει σε όλες της διοικήσεις του Οργανισμού. «Είναι αυτό που χρόνια τώρα το φωνάζουμε και το αποκαλούμε “Πλασματική Συνταγογράφηση”. ΕΟΠΥΥ καλωσόρισες στην πραγματικότητα...», αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (ΠΟΣΙΠΥ), σε ενημέρωση προς τα μέλη της.

ΠΟΣΙΠΥ: Διαχρονική παρανομία

Η ΠΟΣΙΠΥ απάντησε με επιστολή στον κ. Ρηγάτο, την οποία κοινοποίησε στην διοικήτρια του Οργανισμού, Θεανώ Καρποδίνη, στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και στους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας.

«Αυτή η γαγγραινώδης κατάσταση είναι γνωστή σ’ εμάς εδώ και πολλά χρόνια και την έχουμε γνωστοποιήσει σε όλες τις μέχρι σήμερα διοικήσεις του ΕΟΠΥΥ, έχοντας καταθέσει πολλές και συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάσχεσή της, οι οποίες και αγνοήθηκαν πανηγυρικά. Το όνομά της είναι: "Πλασματική Συνταγογράφηση" και χαιρόμαστε που επιτέλους την ανακαλύψατε κι εσείς και την αναγνωρίσατε επισήμως», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Παράλληλα, διαβεβαιώνει ότι τα μέλη της είναι πλήρως ενημερωμένα για την κατάσταση πριν ο ΕΟΠΥΥ αναφερθεί σε αυτήν, καθ’ όσον -όπως τονίζει- πρόκειται για διαχρονική παρανομία.

«Η θέση μας κε Διευθυντά είναι απλή και ξεκάθαρη : Πρέπει να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση!
Πέραν, όμως, τούτου και προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο αυτό, απαιτείται συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με τους Φορείς των Εργαστηριακών και Κλινικοεργαστηριακών γιατρών», προσθέτει.

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι, εκτός από τις επανειλημμένες προτάσεις για συνεργασία ΕΟΠΥΥ και ΠΟΣΙΠΥ, πρόσφατα έγινε ανάλογη πρόταση και από το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ., στο πλαίσιο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης για το Clawback.

«Οι προτάσεις μας είναι απλές, συγκεκριμένες και αποτελεσματικές (ONE TIME PASSWORD, Real time έλεγχος, μικτές επιτροπές ελέγχων, κατάλληλο νομικό υπόβαθρο κλπ). Τώρα που ανακαλύψατε και εσείς αυτή την πληγή, είναι κρίμα να αφήσετε και αυτή την φορά την ευκαιρία συνεργασίας να πάει χαμένη…
Είναι άδικο για τον ΕΟΠΥΥ να χάνει έτσι τα λεφτά του, είναι άδικο για τον κόσμο να πληρώνει τους πονηρούς», καταλήγει η Ομοσπονδία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΟΠΥΥ: Ξεκινούν οι δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Ιδιωτικές κλινικές: Δημοσιεύτηκε η απόφαση για τα ποιοτικά κριτήρια – Πώς διαμορφώνεται το rebate

Ζευγάρια από το εξωτερικό στη Θεσσαλονίκη για εξωσωματική

gazzetta
gazzetta reader insider insider