Κορονοϊός-Κράκεν: Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος για τις ευπαθείς ομάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός-Κράκεν: Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος για τις ευπαθείς ομάδες
Τα πρώτα έξι κρούσματα του στελέχους «Κράκεν» (XBB.1.5) στην Ελλάδα ανακοίνωσε την Πέμπτη (12/1) στην εβδομαδιαία έκθεσή του ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Τα πρώτα έξι κρούσματα του στελέχους του κορονοϊού «Κράκεν» (XBB.1.5) στην Ελλάδα ανακοίνωσε την Πέμπτη (12/1) στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεσή του ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ειδικότερα, η υπο-παραλλαγή έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 6 δείγματα στη χώρα μας, ενώ τρία από αυτά προέκυψαν κατόπιν αναδρομικού ελέγχου των δειγμάτων της υπο-παραλλαγής XBB των προηγούμενων εβδομάδων. Και τα έξι κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, εκ των οποίων τα 4 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών και τα 2 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών.

Οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει ότι ήταν θέμα χρόνου να φτάσει και στην Ελλάδα, ωστόσο εμφανίζονται καθησυχαστικοί, καθώς σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση κινδύνου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μπορεί μεν η «Κράκεν» να είναι η πιο μεταδοτική από τα προηγούμενα στελέχη, όχι όμως και πιο επικίνδυνη. Μάλιστα, τονίζουν ότι είναι τόσο μεταδοτική που όλοι κινδυνεύουν να κολλήσουν, ακόμα κι αν έχουν ήδη μολυνθεί και είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ειδικά όσοι δεν έχουν κολλήσει πρόσφατα ή δεν έχουν λάβει το δισθενές αναμνηστικό εμβόλιο.

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (13/1) για τα πρώτα κρούσματα της «Κράκεν» στην Ελλάδα, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης είπε ότι συνολικά για την επιστημονική κοινότητα και το Υπουργείο δεν υπάρχει ανησυχία, αναφέροντας ότι πέρσι τέτοια ημέρα που ήταν σε ισχύ και κάποια περιοριστικά μέτρα, είχαμε πάνω από 640 διασωληνωμένους, ενώ σήμερα έχουμε 130 διασωληνωμένους.

«Δεν μας τρομάζει η όποια παραλλαγή. Έχουμε κόσμο που έχει εμβολιαστεί, έχουμε κόσμο που έχει νοσήσει, έχουμε αντιικά φάρμακα και καλούμε τον κόσμο που πρέπει, μέσω του γιατρού του να τα πάρει», είπε ο κ. Πλεύρης.

Θα μολυνθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ η ΧΒΒ.1.5 έχει μεν μεγαλύτερη αντίσταση απέναντι στα αντισώματα, αλλά δεν διαθέτει γνωστές μεταλλάξεις που να προκαλούν σοβαρότερη νόσο Covid-19 στους ανθρώπους από ό,τι οι άλλες παραλλαγές και υπο-παραλλαγές. Εντούτοις, οι επιστήμονες τονίζουν ότι το γεγονός ότι θα μολυνθεί μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σημαίνει ότι θα νοσήσουν περισσότερα άτομα με ευάλωτο ανοσοποιητικό, όπως ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα και οι ανοσοκατασταλμένοι, για τα οποία ο κίνδυνος παραμένει, αν και είναι χαμηλότερος απ' ότι με τα πρώτα στελέχη. Για το λόγο αυτό υπογραμμίζουν τη σημασία της επικαιροποίησης του εμβολιασμού τους με την 4η δόση, με το δισθενές εμβόλιο.

Όπως επισημαίνουν καθηγητές του ΕΚΠΑ, η πιθανότητα η νέα υπο-παραλλαγή να προκαλέσει οξύαιχμο επιδημιολογικό κύμα λοιμώξεων COVID-19 σε μια κοινότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το επίπεδο της συλλογικής ανοσίας, οι ανθρώπινες δραστηριότητες και τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του ιού όπως η χρήση μάσκας. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζουν ότι τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά, δεδομένης και της έξαρσης του ιού της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

Κορύφωση τον επόμενο μήνα

Οι ειδικοί αναμένουν κορύφωση του «κύματος» κορονοϊού μέσα στο Φεβρουάριο, εκτιμώντας ότι θα είναι σύντομη και σχετικά ήπια.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε μικρή αύξηση κατά την τελευταία εβδομάδα, σε σχέση με την προηγούμενη, ωστόσο ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή. Ειδικότερα, ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 128. Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 149 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (εύρος 51-98).

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 3 από τις 6 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον στη χώρα μας, με την ποσοστιαία αναλογία της υπο-παραλλαγής BQ.1.1 να παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5. Μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υπο-παραλλαγή είναι η BA.2.75 ακολουθούμενη από την υπο-παραλλαγή XBB.

Photo: Eurokinissi

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: 149 νεκροί την τελευταία εβδομάδα - 6 κρούσματα με την υποπαραλλαγή της Όμικρον «Κράκεν»

ΠΟΥ: Η υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 του κορονοϊού είναι πιο μεταδοτική αλλά όχι πιο επικίνδυνη

gazzetta
gazzetta reader insider insider