Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις: «Πρεμιέρα» για τρία προγράμματα μέχρι το τέλος του μήνα

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις: «Πρεμιέρα» για τρία προγράμματα μέχρι το τέλος του μήνα
Οι δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» και οι εξετάσεις θα είναι εντελώς δωρεάν, για όλους, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους ικανότητα.

Δυναμικά ξεκινά το έτος αναφορικά με τις δράσεις για τη Δημόσια Υγεία, καθώς σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, εντός του Ιανουαρίου αναμένεται η έναρξη τριών προγραμμάτων δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου: για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Όπως προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο του προγράμματος για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, 2,5 εκατομμύρια γυναίκες, ηλικίας από 21 έως 65 ετών, θα λάβουν SMS για δωρεάν έλεγχο, που περιλαμβάνει Τεστ Παπ, HPV DNA test, κολποσκόπηση και βιοψία, αναλόγως με τα ευρήματα.

Ο έλεγχος για καρδιαγγειακά νοσήματα αφορά σε 5,5 εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες, από 30 έως 70 ετών και περιλαμβάνει εξετάσεις, ιατρική επίσκεψη καθώς και καταγραφή συγκεκριμένων παραμέτρων των δεδομένων στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) των δικαιούχων.

Τέλος, το πρόγραμμα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου απευθύνεται σε 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50-70 ετών και περιλαμβάνει δωρεάν κολονοσκόπηση και, ενδεχομένως, κάποιες συμπληρωματικές μεθόδους ανίχνευσης.

Η διαδικασία

Όσον αφορά στις εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, στις γυναίκες που έχουν άυλη συνταγογράφηση θα σταλεί σταδιακά sms με το άυλο παραπεμπτικό και θα μπορούν να μπουν στην αντίστοιχη ιστοσελίδα που θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα, ώστε να ενημερωθούν για τα συνεργαζόμενα κέντρα και να επιλέξουν σε ποιο θα απευθυνθούν προκειμένου να υποβληθούν στις εξετάσεις τους. Οι γυναίκες που δεν έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση, θα έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν το ραντεβού τους στα συνεργαζόμενα κέντρα με το ΑΜΚΑ τους.

Το πρόγραμμα καρδιαγγειακού ελέγχου θα υλοποιηθεί μέσω του προσωπικού γιατρού για τους πολίτες που έχουν ήδη προβεί στην εγγραφή τους. Ωστόσο, θα περιλαμβάνει και ιδιώτες ιατρούς συναφών ειδικοτήτων για όσους πολίτες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να βρουν και να εγγραφούν σε προσωπικό ιατρό, λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας σε ορισμένες περιοχές, όπως είναι η Αττική.

Πόσο θα διαρκέσουν

Τα προγράμματα θα ολοκληρωθούν εντός τριών ετών και, στη συνέχεια, θα ξεκινήσει νέος κύκλος, ανάλογα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν σε κάθε περίπτωση, με βάση την ηλικία, το φύλο και άλλους παράγοντες.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη υλοποιείται το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του Μαστού, που αφορά 1,3 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών και περιλαμβάνει δωρεάν μαστογραφία, υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση από ιατρό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, έχουν εντοπισθεί πάνω από 4.000 γυναίκες με ευρήματα. Όπως έχει τονίσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στόχος του προγράμματος δεν είναι απλώς να αυξηθούν οι γυναίκες που κάνουν εξετάσεις, αλλά να μειωθεί κατά τουλάχιστον 30% η θνησιμότητα από τον καρκίνο του μαστού έως το 2030.

Το 2023 αναμένεται, επίσης, να ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, με ακτινογραφία χαμηλής ακτινοβολίας, ενώ στα σχέδια του υπουργείου Υγείας εντάσσεται και πρόγραμμα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος, σε πολίτες υψηλού κινδύνου, με πιλοτική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Δωρεάν για όλους

Οι δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» και οι εξετάσεις θα είναι εντελώς δωρεάν, για όλους, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους ικανότητα.

Το Πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» περιλαμβάνει τρεις πυλώνες με πάνω από είκοσι δράσεις και συνολικό προϋπολογισμό άνω των 300 εκατ. ευρώ. Χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Next Generation EU.

Ήδη, με δύο υπουργικές αποφάσεις ο Υπουργός Υγείας, έχει εγκρίνει την επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ με συνολικά 76.835.877,58 ευρώ για τα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων κατά του καρκίνου.

Ειδικότερα, η επιχορήγηση για τις εξετάσεις για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του καρκίνου του παχέος εντέρου ανέρχεται σε 51.597.677,58 ευρώ. «Η επιχορήγηση αφορά στην αρχική προχρηματοδότηση του συνολικού ποσού χρηματοδότησης», αναφέρει η σχετική απόφαση.

Αντίστοιχα, για την υλοποίηση προληπτικών διαγνωστικών τεστ μαστογραφίας κατά του καρκίνου προβλέπεται το ποσό των 25.238.200 ευρώ. Η επιχορήγηση αφορά στην αρχική προχρηματοδότηση ύψους 50% του συνολικού ποσού χρηματοδότησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σουρβίνος (πανεπιστήμιο Κρήτης): Είμαστε στη μετάβαση από την πανδημική στην ενδημική κατάσταση

Τζανάκης: Τέλη Ιανουαρίου - αρχές Φεβρουαρίου θα έχουμε 300.000 - 350.000 κρούσματα γρίπης εβδομαδιαίως

Πλεύρης: Αυξήσεις μόνο σε πολύ φθηνά φάρμακα - Ελλείψεις μόνο σε συγκεκριμένα που δεν έχουν γενόσημα

gazzetta
gazzetta reader insider insider