Συναγερμός για το νέο στέλεχος κορονοϊού: «Tο πιο μεταδοτικό έως τώρα», λέει ο ΠΟΥ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συναγερμός για το νέο στέλεχος κορονοϊού: «Tο πιο μεταδοτικό έως τώρα», λέει ο ΠΟΥ
Τα επόμενα 24ωρα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των στοιχείων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ώστε να εκτιμηθεί αν η υποπαραλλαγή  XBB.1.5 της Omicron, είναι σοβαρή ή όχι.

Νέα δεδομένα φαίνεται να δημιουργούνται αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι άκρως ανησυχητικά. Σύμφωνα με το skai.,gr, το τελευταίο στέλεχος που έχει κάνει την εμφάνισή του και που φαίνεται να «καλπάζει» στις ΗΠΑ, εκτιμάται ως το πιο μεταδοτικό έως τώρα.

Στον ΠΟΥ εκφράζεται έντονη ανησυχία, καθώς, από την εμπειρία μας τα τελευταία χρόνια, έχει αποδειχθεί ότι ο μεγαλύτερος αριθμός νοσήσεων, συνεπάγεται και μεγαλύτερο αριθμό θανάτων. Στον ΠΟΥ ερευνούν αυτή τη στιγμή πόσο σοβαρή είναι νέα υποπαραλλαγή, δηλαδή τα ποσοστά θνησιμότητας και σοβαρής νόσησης που απαιτεί νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Το νέο στέλεχος κυριαρχεί στις ΗΠΑ

Το στέλεχος XBB.1.5 της Omicron, το οποίο έχει γίνει το κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο κύμα κρουσμάτων, δήλωσε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Ανησυχούμε για το αναπτυξιακό του πλεονέκτημα, ιδιαίτερα σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης και το βορειοανατολικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου το XBB.1.5 έχει αντικαταστήσει γρήγορα άλλες υποπαραλλαγές που κυκλοφορούν», δήλωσε η Maria Van Kerkhove.

Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί έως τώρα, αν η αυξημένη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους οδηγεί περισσότερους ανθρώπους στα νοσοκομεία, άρα και σε περισσότερους θανάτους. Η ανοσία που έχει δημιουργηθεί σε ένα ικανό ποσοστό, τόσο λόγω του εμβολιασμού, όσο και της φυσικής νόσησης, έχει υψώσει μία ασπίδα απέναντι στο νέο στέλεχος.

Ωστόσο, η κατάσταση παγκοσμίως δείχνει να επιβαρύνεται, καθώς το νέο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε 29 χώρες σε όλον τον κόσμο. «Θα μπορούσε όμως να κυκλοφορεί σε πολλές περισσότερες χώρες», δήλωσε η αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τη θνησιμότητα

Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ, όπου δείχνει να επικρατεί το νέο στέλεχος, δεν δείχνουν ραγδαία αύξηση θνησιμότητας και αυτό είναι ένα εξαιρετικά θετικό δείγμα. Τα ποσοστά θανάτων ήταν περίπου επτά φορές υψηλότερα αυτή την εποχή πέρυσι και οι νοσηλείες ήταν σχεδόν τρεις φορές υψηλότερες. Και οι δύο κατηγορίες ήταν χαμηλότερες σε διάφορα σημεία της πανδημίας, ωστόσο, και οι νοσηλείες στη Νέα Αγγλία, όπου το XBB.1.5 εξαπλώνεται γρήγορα, αυξάνονται και βρίσκονται περίπου στο 40% των επιπέδων του περασμένου έτους.

Ο Van Kerkhove είπε ότι η αύξηση των νοσηλειών στα βορειοανατολικά δεν μπορεί να αποδοθεί ακόμη στο XBB.1.5 επειδή άλλες αναπνευστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, μπορεί να ευθύνονται εν μέρει.

Τι ακολουθεί: Ο Jha προειδοποίησε ότι η ανοσία των Αμερικανών έναντι του XBB.1.5 "πιθανώς δεν είναι μεγάλη" εάν μια προηγούμενη μόλυνση ήταν πριν από τον Ιούλιο ή εάν δεν είχαν λάβει το δισθενές εμβόλιο που έγινε διαθέσιμο τον Σεπτέμβριο.

Συνέστησε στους ανθρώπους να λαμβάνουν το δισθενές εμβόλιο, να κάνουν εξετάσεις πριν παρευρεθούν σε μεγάλες συγκεντρώσεις ή πριν συναντηθούν με ηλικιωμένους ή ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους και να φορούν μάσκα υψηλής ποιότητας σε πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους.

Ο ΠΟΥ εργάζεται προκειμένου να καταλήξει σε μια ανάλυση για τη σοβαρότητα του νέου στελέχους, την οποία και θα δημοσιεύσει τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο Van Kerkhove.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider