Κορονοϊός: 4η δόση εμβολίου και για τους άνω των 30 - Ανοίγει η πλατφόρμα τη Δευτέρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: 4η δόση εμβολίου και για τους άνω των 30 - Ανοίγει η πλατφόρμα τη Δευτέρα
Ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός με την τέταρτη δόση για όσους είναι από 30 έως 59 ετών, ενώ παραμένει ισχυρή η σύσταση της Επιτροπής για εμβολιασμό των πολιτών που είναι άνω των 60 ετών.

Update: 19.57

Τη δυνατότητα προαιρετικού εμβολιασμού με τέταρτη δόση για όλους όσοι είναι άνω των 30 ετών, εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμβολιασμών που συνεδρίασε σήμερα, Πέμπτη.

Ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός με την τέταρτη δόση για όσους είναι από 30 έως 59 ετών, ενώ παραμένει ισχυρή η σύσταση της Επιτροπής για εμβολιασμό των πολιτών που είναι άνω των 60 ετών.

«Στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσον αφορά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), παραμένει η ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60.

Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν. Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους όσοι το επιθυμούν την Δευτέρα 27-06-22», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής .

Σημειώνεται, πάντως, ότι εν όψει των μελλοντικών κυμάτων της πανδημίας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) αναφέρει ότι η βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης με την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού και τη χορήγηση της πρώτης αναμνηστικής δόσης σε πληθυσμούς που δεν την έχουν λάβει ακόμη παραμένει προτεραιότητα. Αναφορικά με την 2η αναμνηστική δόση (4η δόση) σημειώνει πως «αναμένεται ότι θα χρειαστούν πρόσθετες αναμνηστικές δόσεις για εκείνες τις ομάδες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου».

Στην απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού αναφέρθηκε μιλώντας στην εκπομπή Live News η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Απαντώντας σε ερώτηση που της έθεσε ο Νίκος Ευαγγελάτος, επικαλούμενος την ιατρική της ιδιότητα, για το αν ο ίδιος πρέπει να κάνει και την τέταρτη δόση του εμβολίου είπε: «Αν ήμουν στη θέση σας κ. Ευαγγελάτε δεν θα έκανα το εμβόλιο» και πρόσθεσε: «αλλά αν φοβάστε πολύ να το κάνετε».

Η ίδια σημείωσε ότι, παρόλο που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα όσον αφορά το πρόσθετο όφελος από την τέταρτη δόση του εμβολίου, υπάρχουν κάποιοι πολίτες που ενδεχομένως να αισθάνονται πιο ασφαλείς με τη δεύτερη επαναληπτική δόση, διευκρινίζοντας ότι η πλατφόρμα ανοίγει έτσι ώστε όσοι επιθυμούν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πλεύρης: Από 20 έως 45 ευρώ και χωρίς clawback και rebate η αμοιβή του προσωπικού ιατρού

Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη του κορονοϊού Β4/Β5

gazzetta
gazzetta reader insider insider