Σε θετική τροχιά το πλάνο ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού του ΙΦΕΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε θετική τροχιά το πλάνο ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού του ΙΦΕΤ
Κατά τους 3 πρώτους μήνες του 2022 σημειώθηκε μεσοσταθμική αύξηση εσόδων του ΙΦΕΤ κατά 3%.

Σε θετική, αναπτυξιακή τροχιά συνεχίζει να κινείται το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), σύμφωνα με τα δεδομένα του πρώτου τριμήνου του 2022. Η εξέλιξη όλων των βασικών ποσοτικών και ποιοτικών δεικτών της λειτουργίας του Ινστιτούτου πιστοποιεί ότι η προσήλωση της Διοίκησης και των εργαζομένων στην υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου εξυγίανσης και ανάπτυξης που σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια των 2 τελευταίων χρόνων, συνεχίζει να αποδίδει καρπούς.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, κατά τους 3 πρώτους μήνες του 2022 σημειώθηκε μεσοσταθμική αύξηση εσόδων κατά 3%.Η μέση τιμή πώλησης των φαρμάκων που διακινούνται από το ΙΦΕΤ μειώθηκε κατά 15%, με το όφελος που προκύπτει για τον ΕΟΠΠΥ και τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ υπερβαίνει τα €7 εκ.. Οι πωλήσεις νέων κωδικών ανήλθαν στο 27% των συνολικών εσόδων και οι ημερήσιες παραγγελίες που διαβιβάζονται από το ΙΦΕΤ αυξήθηκαν κατά 24%. Παράλληλα, ο συνολικός αριθμός παραγγελιών αυξήθηκε κατά 5%, ενώ εισήχθησαν 129 νέοι κωδικοί.

Σε συνέχεια του 2021

Επισημαίνεται ότι οι επιδόσεις του πρώτου τριμήνου έρχονται σε συνέχεια μιας ιδιαίτερα επιτυχούς πορείας το 2021, κατά τη διάρκεια του οποίου σημειώθηκε μεγάλη βελτίωση της χρηματοοικονομικής εικόνας του ΙΦΕΤ, όπου βάσει των επίσημων στοιχείων προκύπτουν τα εξής δεδομένα σύμφωνα με το Ινστιτούτο:

- Αύξηση ταμειακών διαθεσίμων από €7.000.000 στα €18.000.000
- Αύξηση εσόδων κατά 56%
- Αύξηση κερδοφορίας κατά 46%
- Βελτίωση απόδοσης αποθεμάτων κατά 16%
- €24.000.000 αξία εξοικονόμησης για το δημόσιο μέσω μείωσης τιμών αγοράς και τιμών πώλησης

• Διασφαλίστηκε η επιτυχής κάλυψη της εγχώριας αγοράς μέσω της εισαγωγής και διακίνησης ειδών/φαρμάκων αρμοδιότητας του ΕΟΦ, ενώ παράλληλα, μέσω της αποτελεσματικής, επαγγελματικής διαχείρισης αποφεύχθηκαν αδικαιολόγητες επιβαρύνσεις του Ελληνικού Δημοσίου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα επιτυχούς διαχείρισης αποτέλεσαν οι περιπτώσεις των φαρμάκων για τις σπάνιες ασθένειες της Κυστικής Ίνωσης και νόσου Wilson, όπου εξασφαλίστηκαν οι απαιτούμενες ποσότητες για τους ασθενείς, σε καλύτερες τιμές σε σχέση με το παρελθόν, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιήθηκαν οι αδιάθετες ποσότητες προς όφελος του Δημοσίου.

• Στηρίχθηκε αποτελεσματική η εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας: Το Ινστιτούτο διενήργησε περισσότερους από 20 δημόσιους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και υλικών εμβολιασμού. Την ίδια στιγμή διαχειρίστηκε για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας την εκτέλεση δύο Κοινών Ευρωπαϊκών Προμηθειών (JPA).

• Ξεκίνησε το κρίσιμης σημασίας έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΙΦΕΤ, με την υλοποίηση της πρώτης φάση του σχετικού πλάνου που επικεντρώνεται στην αναβάθμιση της πληροφοριακής υποδομής, με στόχο της ενίσχυση της ταχύτητας, της λειτουργικότητας και της ασφάλειας.

Αναφερόμενος στην πορεία του ΙΦΕΤ, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γιάννης Σωτηρίου σχολίασε τα εξής: «Προσηλωμένοι στη βασική αποστολή του Ινστιτούτου, η οποία είναι η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, συνεχίζουμε την υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος εξυγίανσης, εξορθολογισμού και εκσυγχρονισμού της λειτουργίας μας, με ήδη ορατά, αδιαμφησβήτητα αποτελέσματα. Η προσπάθεια αυτή, νομοτελειακά, ανατρέπει παγιωμένες αναποτελεσματικές πρακτικές του παρελθόντος και ενίοτε προκαλεί αντιδράσεις. Πάνω απ’ όλα όμως βρίσκεται η υγεία των Ελλήνων πολιτών και το δημόσιο συμφέρον και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στον δρόμο που έχουμε χαράξει. Η αισιοδοξία μας δε, προς αυτή την κατεύθυνση, ενισχύεται από την εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η οποία επιδεικνύει ισχυρή βούληση, σε συνδυασμό με κατανόηση των θεμάτων, αποφασιστικότητα και το κυριότερο, εμπιστοσύνη στους αρμόδιους παράγοντες και τους υπεύθυνους φορείς».

Η «ταυτότητα» του ΙΦΕΤ

Η εταιρεία ΙΦΕΤ Α.Ε., ιδρύθηκε το 1991, μετά την κατάργηση της τότε Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας (ΕΦ) και της Κρατικής Φαρμακαποθήκης (ΚΦ). Σήμερα είναι θυγατρική εταιρεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και δραστηριοποιείται κυρίως στην παραγωγή, εισαγωγή και διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία, αν και κρίνονται ως απολύτως απαραίτητα για την θεραπεία των ασθενών και την προστασία της δημόσιας υγείας, δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά από ιδιωτικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, δραστηριοποιείται και σε τομείς παροχής υπηρεσιών υγείας, όπως η οργάνωση συστημάτων ασφαλούς διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων ληγμένων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων οικιακής χρήσης, καθώς και την ακτινοβόληση ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Προτεραιότητά της ΙΦΕΤ Α.Ε. -ανεξαρτήτως συνθηκών- είναι ο Ασθενής και η ολιστική και υπεύθυνη κάλυψη των αναγκών του, με σεβασμό στην πολιτεία και το περιβάλλον, υπηρετώντας σύμφωνα με τα πιο σύγχρονα διεθνή πρότυπα και τις προβλέψεις της ισχύουσας εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Σωτηρίου στο Insider: «Κομβικός ο ρόλος του ΙΦΕΤ στη μάχη κατά της πανδημίας»

Το ΙΦΕΤ παρέλαβε τις 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων για τον κορoνοϊό

gazzetta
gazzetta reader insider insider