Εμβόλιο-4η δόση: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τους άνω των 80 – Τι λένε ECDC και EMA για το γενικό πληθυσμό

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμβόλιο-4η δόση: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τους άνω των 80 – Τι λένε ECDC και EMA για το γενικό πληθυσμό
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα στην ΕΕ που να υποδεικνύουν ότι η εμβολιαστική προστασία κατά της σοβαρής νόσου φθίνει σημαντικά στους ενήλικες 60-79 ετών με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα.

Το ραντεβού τους για την χορήγηση της 4ης δόσης του εμβολίου έναντι της Covid-19 θα μπορούν να προγραμματίζουν οι πολίτες άνω των 80 ετών από σήμερα, Πέμπτη, 7 Απριλίου. Την επόμενη εβδομάδα, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί, θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών και θα ακολουθήσει η ομάδα 60-69 ετών.

Η δεύτερη αναμνηστική δόση (4η ) θα χορηγείται με mRNA εμβόλια, δηλαδή Pfizer ή Moderna, 4 μήνες μετά από την 1η αναμνηστική δόση (3η ). Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά την χορήγηση της 3ης δόσης, δεν συνιστάται η χορήγηση 4ης δόσης του εμβολίου.

Δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα για τις ηλικίες 60-79 ετών

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και η ειδική ομάδα COVID του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) συμφώνησαν ότι η 4η δόση μπορεί να χορηγηθεί σε ενήλικες άνω των 80 ετών, μετά την επαναξιολόγηση δεδομένών για τον κίνδυνο σοβαρής νόσου COVID-19 σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα και την προστασία που παρέχει.

Ωστόσο, σε σχετική ανακοίνωση του ΕΜΑ επισημαίνεται ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα στην ΕΕ που να υποδεικνύουν ότι η εμβολιαστική προστασία κατά της σοβαρής νόσου φθίνει σημαντικά στους ενήλικες 60-79 ετών με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα. Γι' αυτό το λόγο, «δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα που να υποστηρίζουν την άμεση χρήση της 4ης δόσης».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «οι αρχές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τα δεδομένα για να προσδιορίσουν εάν υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος σοβαρής ασθένειας μεταξύ των εμβολιασμένων. Εάν η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση αλλάξει και προκύψουν νέα σήματα, μπορεί να καταστεί απαραίτητο να εξεταστεί το ενδεχόμενο μιας 4ης δόσης σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Στο μεταξύ, οι εθνικές αρχές θα εξετάσουν επίσης τα τοπικά δεδομένα για να αποφασίσουν εάν θα χρησιμοποιήσουν μια 4η δόση σε άτομα με υψηλότερο κίνδυνο».

Σε κάθε περίπτωση, το ECDC και ο EMA παροτρύνουν τους πολίτες της ΕΕ να συμπληρώσουν τα προγράμματά τους τόσο για αρχικούς όσο και για αναμνηστικούς εμβολιασμούς σύμφωνα με τις εθνικές συστάσεις. Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022, το 83% των ενηλίκων στην ΕΕ είχε ολοκληρώσει το βασικό εμβολιασμό του και μόνο το 64% είχε λάβει αναμνηστική δόση.

Το σκεπτικό πίσω από τη σύσταση στην Ελλάδα

Στο σκεπτικό βάσει του οποίου οδηγήθηκε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην ισχυρή σύσταση για χορήγηση της 4ης δόσης σε όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη έναντι του κορονοϊού, η πρόεδρος της Επιτροπής, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Όπως είναι γνωστό, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και τα άτομα με ανοσοκαταστολή, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές. Οι ομάδες αυτές των ατόμων μπορεί να εμφανίζουν εξαρχής χαμηλότερη ανοσολογική απάντηση μετά τον εμβολιασμό, η οποία φαίνεται ότι εξασθενεί και συντομότερα.

Λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της παραλλαγής Όμικρον και ιδιαίτερα της υποπαραλλαγής Όμικρον 2, της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων καθώς και της συνακόλουθης μεταβολής της συμπεριφοράς των πολιτών, εξακολουθούμε να παρατηρούμε διεθνώς αυξημένο αριθμό μολύνσεων οι οποίες, ευτυχώς, κυρίως λόγω του εμβολιασμού, οδηγούν σε αναλογικά μικρότερο αριθμό νοσηλειών.

Παρά τα περιορισμένα μέχρι σήμερα δεδομένα αποτελεσματικότητας, ορισμένες χώρες, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα ποσοστά εμβολιασμού και την τοπική επιδημιολογική κατάσταση, αποφάσισαν να προτείνουν την χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.

Συνεκτιμώντας τη διεθνή βιβλιογραφία, τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας, σε συνδυασμό με την εμβολιαστική κάλυψη και τον χρόνο που έχει παρέλθει από την πρώτη αναμνηστική δόση, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εκτιμά ότι το πιθανό σχετικό όφελος από την μια δεύτερη αναμνηστική δόση, την τέταρτη δόση όπως αναφέρεται, αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, καθώς και σε όσα διαμένουν σε Μονάδες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων. Επιπλέον, σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ιδιαίτερα εκείνα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, η 2η αυτή αναμνηστική δόση αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.

Πολύ νωρίς για χορήγηση στο γενικό πληθυσμό

Το ECDC και η ειδική ομάδα COVID του EMA, κατέληξαν ότι είναι πολύ νωρίς για να εξεταστεί η χρήση μίας 4ης δόσης mRNA εμβολίου έναντι της COVID-19 στο γενικό πληθυσμό. Συγκεκριμένα, για ενήλικες ηλικίας κάτω των 60 ετών με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα, σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος πειστικές ενδείξεις ότι η προστασία του εμβολίου έναντι σοβαρής νόσου μειώνεται ή ότι υπάρχει προστιθέμενη αξία μιας 4ης δόσης.

Ωστόσο, πρόκειται για ένα θέμα που φαίνεται ότι θα απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα τους επόμενους μήνες. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα εξέφρασε την Τετάρτη την εκτίμηση πως η 4η δόση εμβολίου θα αφορά στον γενικό πληθυσμό από το φθινόπωρο. «Η δική μου εκτίμηση είναι ότι θα πάμε σε τέταρτη δόση για όλους. Νομίζω από τον Σεπτέμβριο θα είναι όπως η γρίπη, ο χειμώνας θα είναι μπροστά, θα έχει περάσει αρκετός χρόνος από το εμβόλιο, οπότε θα πάμε σε ετήσια δόση ή αναμνηστική δόση, όπως θέλετε πείτε το», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ECDC και EMA επισημαίνουν ότι ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 παραμένει ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη σοβαρής νόσου κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρής ασθένειας που προκαλείται από την παραλλαγή Όμικρον.

«Καθώς οι εκστρατείες για νέους εμβολιασμούς θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το φθινόπωρο, οι αρχές θα εξετάσουν το καλύτερο χρονοδιάγραμμα για πρόσθετες δόσεις, πιθανώς εκμεταλλευόμενες τα ενημερωμένα εμβόλια. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν προκύψει ανησυχίες για την ασφάλεια από τις μελέτες σχετικά με τις πρόσθετες αναμνηστικές δόσεις», αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΜΑ.

Photo: Shutterstock

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γκάγκα: Προς 4η δόση εμβολίου για όλους από τον Σεπτέμβριο

Η 4η δόση Pfizer/BioNTech προστατεύει περισσότερο τους άνω των 60 από την Όμικρον

Χορήγηση 4ης δόσης, τέσσερις μήνες μετά την 3η, στους άνω των 60 - Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider