Υγεία
05-11-2021 | 11:30

Τζανάκης: Τάση για 7-8.000 κρούσματα την ημέρα το επόμενο χρονικό διάστημα

Newsroom
Μοιράσου το
Τζανάκης: Τάση για 7-8.000 κρούσματα την ημέρα το επόμενο χρονικό διάστημα
live updates: Ανανεώθηκε πριν

«Υπάρχει τάση να πάμε σε 7.000 και 8.000 κρούσματα στους κινητούς μέσους όρους αργότερα» προειδοποίησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στο ΣΚΑΪ ενώ δεν απέκλεισε ότι θα δούμε 8.000 μέσο κινητό όρο άμεσα.

«Αυτό που βλέπουμε σε αυτό το κύμα με την αύξηση στα κρούσματα, δεν έχει παρατηρηθεί σε κανένα άλλο στην έναρξη του», επεσήμανε.

Ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι δεν βρισκόμαστε ακόμα στη χειρότερη φάση της πανδημίας, αν και από πλευράς διαγνώσεων βρισκόμαστε, όπως είπε, στους μεγαλύτερους αριθμούς.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στα πάρα πολλά τεστ που κάνουμε.

Στους σκληρούς πανδημικούς δείκτες, υπογράμμισε ότι είμαστε στο 50% των νοσηλειών σε σχέση με τις αιχμές των προηγούμενων κυμάτων και 30-40% κάτω σε θανάτους από ότι στις αιχμές των θανάτων των προηγούμενων κυμάτων κάτι το οποίο όπως τόνισε οφείλεται στον εμβολιασμό.

«Είμαστε σε μια περίπου ελεγχόμενη φάση από πλευράς πίεσης του υγειονομικού συστήματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι ανεκτό να έχουμε 30-40 θανάτους καθημερινά».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και θα ισχύσουν από αύριο δεν μπορούν να ανακόψουν την αυξανόμενη τάση των κρουσμάτων αλλά να την επιβραδύνουν.

«Οι ανεμβολίαστοι μας είναι μια Δανία και περιμένουμε κρούσματα σε αυτούς. Καθώς η πανδημία προχωράει και τους μολύνει αποκτιέται ανοσία. Είναι σαν την πυρκαγιά που καίει ολόκληρο το δάσος και δεν έχει τι να κάψει και σβήνει μόνη της».

Σύμφωνα με τον κ. καθηγητή «αν ο επίνοσος πληθυσμός το επόμενο τρίμηνο, τετράμηνο ως συνδυασμός τεχνητής ανοσοποίησης μέσω των εμβολιασμών και φυσικής νόσησης, τότε θα μπορούμε να φτάσουμε σε μια ενδημική μορφή της όπως στην Πορτογαλία».
Καταλήγοντας, ο κ. Τζανάκης προέβλεψε ότι το παραπάνω θα συμβεί μετά την Άνοιξη.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.