Γκάγκα: Ασφαλή τα παιδιά στα σχολεία – «Καλό» το σχέδιο για τα παιδιατρικά νοσοκομεία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γκάγκα: Ασφαλή τα παιδιά στα σχολεία – «Καλό» το σχέδιο για τα παιδιατρικά νοσοκομεία
Καθησυχαστική όσον αφορά στην ασφάλεια των παιδιών στα σχολεία, εμφανίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Καθησυχαστική όσον αφορά στην ασφάλεια των παιδιών στα σχολεία, εμφανίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, σε συνάντηση γνωριμίας με τους διαπιστευμένους συντάκτες Υγείας.

Η κ. Γκάκα τόνισε ότι τα παιδιά είναι ασφαλή, διαβεβαιώνοντας ότι η πολιτεία έχει ήδη ετοιμάσει ένα «καλό σχέδιο» για την αντιμετώπιση σοβαρών κρουσμάτων, σε περίπτωση που αυτό καταστεί αναγκαίο.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ήδη υπάρχουν πολλά κρούσματα σε ανηλίκους, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι τα σχολεία δεν είναι ο τόπος όπου διασπείρεται ο ιός.

«Πάρα πολλά παιδιά είναι ούτως ή άλλως σε εξωσχολικές δραστηριότητες, συναντιούνται με φίλους τους και μπορούν να κολλήσουν. Και βλέπουμε ότι αυτή τη στιγμή τα παιδιά είναι το 20% των κρουσμάτων, που είναι σημαντικό ποσοστό. Αυτό που κάνουμε με το self test στα σχολεία, είναι ότι βρίσκουμε τελείως ασυμπτωματικά παιδιά και τα απομακρύνουμε, πριν να μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο. Τα παιδιά αυτά που θα βρεθούν θετικά, ακολούθως θα κάνουν rapid test ή PCR. Στο σχολείο τηρούνται οι αποστάσεις, οι καθηγητές είναι προσεκτικοί, άρα δεν είναι το σχολείο ο τόπος που θα μεταδοθεί ο κορονοϊός», εξήγησε.

Σε ετοιμότητα το ΕΣΥ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση περιέγραψε το προφίλ του μέσου ασθενή που νοσηλεύεται στις ΜΕΘ του ΕΣΥ: «στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι ανεμβολίαστοι και σε ποσοστό πάνω από 99% τα περιστατικά αφορούν στη μετάλλαξη Δέλτα. Είναι πολλά και βαριά περιστατικά, κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας, αλλά έχουμε και πενηντάρηδες – εξηντάρηδες και νεαρότερους. Οι μεγάλοι άνθρωποι κινδυνεύουν πολύ και είναι πολύ σημαντικό να τους πείσουμε να εμβολιαστούν», δήλωσε, σημειώνοντας ότι ενδέχεται σε αυτό το κύμα τα σοβαρά συμπτώματα να εμφανίζονται καθυστερημένα.

Η ίδια εκτίμησε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων σήμερα είναι υψηλός και οι νοσηλείες είναι λιγότερες χάρη στους εμβολιασμούς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η πανδημία θα είναι ηπιότερη φέτος σε σχέση με πέρσι.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, ότι υπάρχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης, παρά τις αναστολές των υγειονομικών, με μετακινήσεις, προσλήψεις επικουρικού προσωπικού για τις οποίες υπάρχουν σκέψεις να επεκταθεί η διάρκειά τους πέρα από το τρίμηνο καθώς και συμβολή του ιδιωτικού τομέα.

Ειδικά όσον αφορά στη Βόρεια Ελλάδα, όπου 4 περιοχές μπήκαν χθες στο κόκκινο και είναι η περιοχή στην οποία αναμένεται πρώτα επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων, τόνισε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους δύο ΥΠΕάρχες, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και όπου χρειαστεί θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές.

«Η πανδημία αλλάζει τα δεδομένα καθημερινά και νομίζω ότι το σημαντικότερο σε ένα σύστημα υγείας είναι να είναι ευέλικτο. Αυτό κάνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ανέφερε ότι υπάρχει σχέδιο για την επέκταση των ιατρείων post covid σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και τα παιδιατρικά, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα, τα μακροχρόνια συμπτώματα της νόσου. «Υπάρχουν ήδη πολλά ιατρεία post covid που λειτουργούν στα νοσοκομεία, υπάρχουν τα κέντρα αποκατάστασης αν χρειαστεί και το επιτελείο της κ. Ράπτη για την ψυχική υγεία. Υπάρχει σχέδιο για την επέκταση των ιατρείων post covid», τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider