Επιτροπή Λοιμωξιολόγων: Εισήγηση για «διαβατήριο» στις εγχώριες μετακινήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιτροπή Λοιμωξιολόγων: Εισήγηση για «διαβατήριο» στις εγχώριες μετακινήσεις
Σε εισήγηση για «διαβατήριο» και για τις εγχώριες μετακινήσεις προσανατολίζεται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων όπως προκύπτει από τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Σε εισήγηση για «διαβατήριο» και για τις εγχώριες μετακινήσεις προσανατολίζεται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, όπως προκύπτει από τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Σύμφωνα με τις πρώτες διαρροές, οι ειδικοί τείνουν να εισηγηθούν την υποχρεωτική επίδειξη "green pass" για μετακινήσεις των πολιτών από νομό σε νομό. Το μέτρο θα αφορά τα δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (αεροπλάνα, τρένα, πλοία, λεωφορεία) και όχι τα ΙΧ, τα οποία θα ταξιδεύουν χωρίς περιορισμούς.

Όπως ισχύει και με το διεθνές "green pass", όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να έχουν υποβληθεί είτε σε μοριακο έλεγχο είτε σε rapid test και όχι self test, εντός των τελευταίων 48 ωρών, με αρνητικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το self test εξαιρείται προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ψευδών δηλώσεων.

Από το μέτρο, εξετάζεται να εξαιρεθούν ορισμένες περιπτώσεις, όπως η καθημερινή μετακίνηση από νομό σε νομό για λόγους εργασίας.

Προβληματισμός επικρατεί στην Επιτροπή καθώς αυξάνεται το ιικό φορτίο σε Μύκονο, Σποράδες, Ικαρία, Ρέθυμνο, Ρόδο και Τήνο και εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών.

Συν τοις άλλοις, η υψηλή μεταδοτικότητα και η αυξανόμενη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο, φαίνεται ότι δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό, πόσο μάλλον εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Δέλτα, ο οποίος θα ανακοινωθεί στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, αναμένεται να είναι διπλάσιος απ’ ότι την προηγούμενη εβδομάδα, με τα περισσότερα κρούσματα να παραμένουν στην Κρήτη, ενώ ακολουθεί η Αττική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider