Σε ένα «κυκλικό σύστημα» με οικολογικό αποτύπωμα μηδέν μετατρέπεται η καθημερινή συνήθεια του καφέ στο Costa Navarino μετά την επιτυχημένη πιλοτική δοκιμή που ξεκίνησε η TEMEΣ σε συνεργασία με την Nestle το 2023. Πλέον οι δύο εταιρείες αποφάσισαν να επεκτείνουν την στρατηγική τους συνεργασία με στόχο το zero-waste coffee σε όλα τα ξενοδοχεία και τις εγκαταστάσεις του πολυτελούς θρέτρου της Μεσσηνίας.
Με τον τρόπο αυτό ο αειφόρος προορισμός υψηλών προδιαγραφών που αποτελείται πεντάστερες ξενοδοχειακές μονάδες, από γειτονιές με ιδιωτικές κατοικίες και signature γήπεδα γκολφ, μετατρέπεται για ακόμα μια φορά σε πρότυπο βιωσιμότητας. Πρότυπο ικανό, να εμπνεύσει την βαριά βιομηχανία της χώρας αλλά και τους ταξιδιώτες που, βάσει ερευνών, αναζητούν όλο και πιο συχνά τουριστικές εμπειρίες με πράσινο πρόσημο και environmental friendly «σφραγίδα».

«Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, η υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών στον κλάδο της φιλοξενίας είναι κρίσιμη. Οι επισκέπτες της χώρας μας αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες που όμως σέβονται τους φυσικούς πόρους και τους προστατεύουν για τις επόμενες γενιές.
Το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε με την Costa Navarino δημιουργήθηκε από το κοινό όραμα για μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη με ουσιαστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Οφείλουμε να σχεδιάζουμε με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, ειδικά στον τομέα του τουρισμού που αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης και ενίσχυσης της οικονομίας μας. Και τουρισμός χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον δεν μπορεί να υπάρξει», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο insider.gr ο CEO της Nestlé, Νίκος Εμμανουηλίδης.
Το «ταξίδι» ανακύκλωσης του καφέ
Όσο για το ταξίδι του καφέ, η ιδέα έγινε πράξη για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2023 με ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο The Westin Resort Costa Navarino, το οποίο γρήγορα απέδειξε την αξία του. Μόνο από ένα ξενοδοχείο εκείνη την χρονιά συλλέχθηκαν 1 τόνος υπολειμμάτων και περίπου 2.000 κάψουλες καφέ.
Χάρη στα αποτελέσματα αυτά, Costa Navarino και Nestlé αποφάσισαν την επέκταση του προγράμματος και στα ξενοδοχεία The Romanos, a Luxury Collection Resort και W Costa Navarino, τον αμέσως επόμενο χρόνο.
Ο απολογισμός ήταν και πάλι θετικός. Μέσα σε μόλις έναν χρόνο καταφέρουν να ανακυκλωθούν περισσότεροι από 4,3 τόνοι υπολειμμάτων καφέ. Υπολείμματα που κομποστοποιήθηκαν και μετατράπηκαν σε φυσικό εδαφοβελτιωτικό λίπασμα προς αξιοποίηση στις καταπράσινες γειτονιές του Costa Navarino. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία δεν είναι απλή. Η συλλογή των υπολειμμάτων γίνεται με τη χρήση ειδικών παλετοκιβωτίων, διασφαλίζοντας την ασφαλή μεταφορά των υπολειμμάτων στις εγκαταστάσεις της ΜέγαEco, εταιρείας εξειδικευμένης στη διαχείριση οργανικών αποβλήτων. Εκεί, ο καφές αποκτά νέα ζωή – όχι πια σε φλιτζάνι, αλλά στο έδαφος, λειτουργώντας ως φυσικός σύμμαχος της βιοποικιλότητας.
Πέρα μάλιστα από τα υπολείμματα καφέ Buondi Craft και Roastelier by Buondi Craft που συλλέγονται προσεκτικά από τα σημεία εστίασης, αξιοποιούνται και οι κάψουλες Nespresso από τα δωμάτια ώστε να χρησιμοποιηθεί το οργανικό υλικό τους ως φυσικό λίπασμα κατόπιν επεξεργασίας. Όσο για τις κάψουλες από αλουμίνιο, αφότου διαχωριστούν από το περιεχόμενο, ανακυκλώνονται και αυτές, κατά πως προβλέπει η συνεργασία.
Κάπως έτσι οι τόνοι καφέ που συλλέχθηκαν το περασμένο έτος κατάφεραν να καλύψουν τις ανάγκες λίπανσης περίπου 1.000 δέντρων που μεγαλώνουν εντός του συγκροτήματος.
Το 2025 αναμένεται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί δεδομένης και την προσθήκης του Mandarin Oriental, Costa Navarino στο πρόγραμμα των δύο εταιρειών.
Η περίπτωση της Costa Navarino μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα στο πώς ο τουρισμός μπορεί να πάψει να είναι μέρος του προβλήματος και να γίνει κομμάτι της λύσης. Όταν ο καφές που σερβίρεται στα τραπέζια καταλήγει να τρέφει τα δέντρα του ίδιου τόπου, τότε η κυκλική οικονομία περνά από την θεωρία στην πράξη – με γεύση, άρωμα και ουσία.