Γεμάτοι οι χειμερινοί προορισμοί και τα Φώτα - Θολό το τοπίο για τη συνέχεια

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γεμάτοι οι χειμερινοί προορισμοί και τα Φώτα - Θολό το τοπίο για τη συνέχεια
Οι υψηλές πληρότητες. Το φρένο που έβαλαν οι ιώσεις. Η τροχοπέδη του καιρού.

Με καλές επιδόσεις αναμένεται να κλείσει μετά και τις υψηλές πληρότητες του διημέρου των Φώτων, η εφετινή εορταστική περίοδος, προσφέροντας στους κατά τόπους προορισμούς της χώρας ένα δυνατό φίνις της προηγούμενης χρονιάς ρεκόρ αλλά και μια δυναμική έναρξη της νέας. Παρότι όμως τα πράγματα έδειξαν να κινούνται προς τον στόχο του 100% ειδικά για τις ημέρες των αργιών, υπήρξαν αστερίσκοι που φρέναραν τις επιδόσεις καθώς και άλλοι που θέτουν εν αμφιβόλω την πορεία των χειμερινών προορισμών.

Οι ιώσεις έφεραν ακυρώσεις την εορταστική περίοδο

Για την ακρίβεια όλοι οι δημοφιλείς προορισμοί από τον Βορρά μέχρι την Πελοπόννησο πέτυχαν εξαιρετικές πληρότητες που σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασαν και το 90-95% και σε μεμονωμένες ακόμα και το 100%. Αντίστοιχα και το τριήμερο των Φώτων οι πληρότητες αναμένεται να κινηθούν στο 70%, αν όχι παραπάνω, ειδικά για τους δημοφιλείς προορισμούς που γειτνιάζουν με τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αράχωβα, τα Καλάβρυτα, τα Μετέωρα.

Ακόμα κι έτσι όμως, οι πληρότητες την ενδιάμεση των εορτών περίοδο φάνηκε να μην κινούνται στα ίδια επίπεδα. Μεταξύ Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων όπως επισημαίνουν φορείς του ξενοδοχειακού κλάδου, οι πληρότητες έπεφταν στο 60%. Σύμφωνα με τους ίδιους, βασικότερη αιτία ήταν η γενικότερη ακρίβεια που περιόρισε τις αποδράσεις στο διάστημα των 2-3 ημερών.

Την προαναφερθείσα συνθήκη ήρθε να επιδεινώσει κι ένα κύμα ακυρώσεων, εξαιτίας της αναζωπύρωσης των ιώσεων και των κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρήθηκε κυρίως από την πρωτοχρονιά κι έπειτα, ματαιώνοντας το overbooking που αναμενόταν.

Μέρος των προαναφερθέντων ακυρώσεων βέβαια καλύφθηκε από κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, που ειδικά στην περίπτωση του Έλληνα δεν έχουν εκλείψει. Αποτέλεσμα ήταν ο τελικός «λογαριασμός» να μην επηρεασθεί αισθητά και οι ξενοδόχοι να δηλώνουν, για την ώρα, ικανοποιημένοι.

Οι αστερίσκοι για τη συνέχεια

Για την συνέχεια ωστόσο οι αμφιβολίες αυξάνουν καθώς οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι το στοίχημα της επέκτασης της χειμερινής σεζόν δεν έχει επιτευχθεί. Για μετά τις γιορτές ο αριθμός των κρατήσεων αφορά κυρίως Σαββατοκύριακα και κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα - κάτω από 50% - προς το παρόν.

Πέρα από τις πληθωριστικές πιέσεις και τις ανατιμήσεις που προβληματίζουν τους εγχώριους ταξιδιώτες, αρνητική επίπτωση έχουν και οι ισχύουσες καιρικές συνθήκες ειδικά η απουσία χιονιού για τους ορεινούς προορισμούς πέριξ των χιονοδρομικών κέντρων. Φορείς του κλάδου επισημαίνουν ότι το φαινόμενο των χαμηλών πληροτήτων ακόμα και τα Σαββατοκύριακα θα συνεχιστεί αν δεν έρθουν τα πρώτα χιόνια, αποτρέποντας ολιγοήμερες αποδράσεις κυρίως εγχώριων ταξιδιωτών.

Αισιοδοξία για τους διεθνείς επισκέπτες

Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο όπως επισημαίνουν, το κενό θα μπορούσε να καλυφθεί εν μέρει από τους διεθνείς επισκέπτες. Ακόμα κι έτσι βέβαια η αναπλήρωση θα αφορά τα συνολικά έσοδα κι όχι την ενίσχυση των ορεινών προορισμών, οι οποίοι μετά τα δύσκολα χρόνια του κορονοϊού δεν έχουν καταφέρει να επεκτείνουν τη ζήτηση ούτε στο μισό των 130 ημερών που διαρκεί η χειμερινή σεζόν.

«Οι ορεινοί προορισμοί γεμίζουν κυρίως από Έλληνες, λίγοι είναι οι ξένοι που θα επιλέξουν την Ελλάδα για να κάνουν σκι για παράδειγμα. Οπότε αν δεν αλλάξει ο καιρός, δύσκολα θα δούμε άσπρη μέρα» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Πράγματι δε, σε επίπεδο αεροπορικών αφίξεων, φαίνεται να έχουμε πλεόνασμα σε σχέση με πέρυσι, το οποίο όμως θα κατευθυνθεί κατά κύριο λόγο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αρκεί να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του INSETE, η μεταβολή των αεροπορικών θέσεων τον Ιανουάριο του 2023 σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα φτάσει στο 13,4%. Τον Φεβρουάριο δε εκτινάσσεται στο 18,1% ενώ τον Μάρτιο εντοπίζονται 12,7% περισσότερες αεροπορικές θέσεις σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

Για το σύνολο του έτους ενισχυμένο φαίνεται το τουριστικό ρεύμα από την Γερμανία ενώ αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν και οι τουριστικές ροές από την Ολλανδία και την Ιταλία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Πρωτιά στην εξυπηρέτηση για τα ελληνικά ξενοδοχεία -Νίκη του Βορρά στη σχέση ποιότητας - τιμής

Ακριβότερα θα είναι τα ταξίδια το 2024

Τουρισμός: Οι νέες αγορές στόχοι και τα στοιχήματα του 2024 

gazzetta
gazzetta reader insider insider