Στην κορυφή των ευρωπαϊκών επιδόσεων ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην κορυφή των ευρωπαϊκών επιδόσεων ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών
Ξεχώρισε το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για τις επιδόσεις του Οκτωβρίου. Η ανοδική πορεία του Νοεμβρίου.

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, Ελευθέριος Βενιζέλος, το οποίο τους 11 πρώτους μήνες του έτους διακίνησε 26 εκατ. ταξιδιώτες, 24,5% περισσότερους σε σχέση με πέρυσι αλλά και 9,9% περισσότερους σε σχέση με την προπανδημική χρονιά του 2019. Χάρη στις επιδόσεις του Οκτωβρίου μάλιστα, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών τοποθετήθηκε στην πρώτη θέση της λίστας των ευρωπαϊκών αεροδρομίων που υποδέχονται ετησίως πάνω από 25 εκατ. επιβάτες και ξεπέρασαν κατά πολύ τις επιδόσεις του 2019.

Για την ακρίβεια σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe) ο ΔΑΑ παρουσίασε τον Οκτώβριο τις υψηλότερες επιδόσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών αεροδρομίων που υποδέχονται ετησίως πάνω από 25 εκατ. επιβάτες, παρουσιάζοντας αύξηση 18,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Η επίδοση δε ήταν αισθητά υψηλότερη από το αεροδρόμιο της Πάλμα Ντε Μαγιόρκα (Son Sant Joan Airport) το οποίο βρέθηκε στη δεύτερη θέση, διακινώντας τον Οκτώβριο 12,4% περισσότερους επιβάτες από το 2019. Καλύτερες επιδόσεις σημείωσε μάλιστα και από το αεροδρόμιο Orly του Παρισιού, το οποίο υποδέχτηκε 11,5% περισσότερους επιβάτες καθώς κι από το αεροδρόμιο της Λισσαβώνας και της Κωνσταντινούπολης που βρέθηκαν στην τέταρτη και την πέμπτη θέση της συγκεκριμένης κατηγορίας, διακινώντας 9,5% και 6,9% περισσότερους επιβάτες από τον Οκτώβριο του 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιδόσεις του ΔΑΑ κινήθηκαν υψηλότερα κι από την αύξηση της επιβατικής κίνησης σε όλο το ευρωπαϊκό δίκτυο των αεροδρομίων. Παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, την αύξηση των ναύλων κατά 36,3% και την γεωπολιτική αστάθεια που επικράτησε από τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, η επιβατική κίνηση ενισχύθηκε τον Οκτώβριο κατά 11,7% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Σε επίπεδο δεκαμήνου δε, η ψαλίδα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 περιορίστηκε στο -1,7%.

«Πέταξε» και ο Νοέμβριος

Να θυμίσουμε ότι οι καλές επιδόσεις του Οκτωβρίου, στις οποίες βασίζεται η ανάλυση του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων Ευρώπης, συνεχίστηκαν και τον Νοέμβριο για τον ΔΑΑ.

Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο το Ελ. Βενιζέλος διακίνησε 1,89 εκατ. ταξιδιώτες ενώ η κίνηση σε επίπεδο 11μήνου ήταν αυξημένη κατά 24,5% σε σχέση με πέρυσι και κατά 9,9% σε σχέση με τα προ πανδημίας μεγέθη.

Τροφοδότης της κίνησης του Νοεμβρίου ήταν η κίνηση εσωτερικού, η οποία κατέγραψε άνοδο κατά 14,2% σε σχέση με το 2022 και κατά 18,9% σε σχέση με τα προ πανδημίας νούμερα. Αντίστοιχα, οι επιβάτες εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 21,1% σε σύγκριση με το 2022 και κατά 11,7% σε σχέση με το 2019.

Σε επίπεδο 11μήνου, όπου διακινήθηκαν πάνω από 26 εκατ. τουρίστες, η κίνηση εσωτερικού παρουσίασε άνοδο της τάξης του 19,4% σε σχέση με το 2022 και 12,8% σε σχέση με το 2019. Σημαντικά αυξημένη ήταν ωστόσο και η διεθνής κίνηση, καθώς πάνω από 18 εκατ. τουρίστες ταξίδεψαν από και προς το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, αριθμός ενισχυμένος κατά 26,9% σε σχέση με πέρυσι και κατά 8,7% σε σύγκριση με τα προ πανδημίας νούμερα.

Καλά αποτελέσματα και διψήφια αύξηση έναντι του 2022, εκτιμάται ότι θα σημειώσει και ο τελευταίος μήνας του χρόνου, καθώς η ζήτηση για εξορμήσεις στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια των εορτών εμφανίζεται ενισχυμένη.

Η ανοδική πορεία εδράζεται στην ευρύτερη τουριστική ανάπτυξη που κατέγραψε η χώρα την τρέχουσα χρονιά. Σύμφωνα με το ACI Europe, η Ελλάδα σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 21% σε σχέση με το 2019, με την Ισλανδία να προπορεύεται στο συν 25%, και τις Σλοβενία και Πορτογαλία να έπονται με άνοδο 20% και 16% αντίστοιχα.

Ψηλά στην ευρωπαϊκή λίστα δε, τοποθετήθηκαν και τα αεροδρόμια της Ζακύνθου και της Κέρκυρας, τα οποία παρουσίασαν άνοδο της τάξης του 50% και του 38% αντίστοιχα σε σχέση με την χρυσή χρονιά του 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Ανοδική πορεία στα εμπορεύματα το 2022 - Νέα πτήση Cargo

Τουρισμός: Οι αγορές που εκτόξευσαν αφίξεις και εισπράξεις 

Πρόσω ολοταχώς για τα 20 δισ. ευρώ βαδίζει ο τουρισμός

gazzetta
gazzetta reader insider insider