Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού: Μια ολοκληρωμένη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους

Γιάννης Μπαϊρακτάρης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού: Μια ολοκληρωμένη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους
Το μεγαλύτερο Χιονοδρομικό Κέντρο της χώρας βρίσκεται στον Παρνασσό και σας περιμένει να το ανακαλύψετε.

Το μεγαλύτερο Χιονοδρομικό Κέντρο της χώρας βρίσκεται στον Παρνασσό και σας περιμένει να το ανακαλύψετε.

Μπορεί η Ελλάδα να φημίζεται για τον ήλιο, τα νησιά και το καλοκαίρι της, όμως, η αλήθεια είναι ότι και στο κομμάτι του χειμερινού τουρισμού δεν τα πηγαίνει καθόλου άσχημα. Σε αυτό φυσικά βοηθούν τα υπερσύχρονα χιονοδρομικά κέντρα της, με αυτό του Παρνασσού, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο της χώρας, να ξεχωρίζει.

Σε απόσταση μόλις δυόμιση ωρών από την Αθήνα και σε πολύ κοντινή απόσταση από το δημοφιλές χωριό της Αράχωβας, το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία για όλους μέχρι (σχεδόν) και τα τέλη της άνοιξης. Μπορεί, λοιπόν, η θερμοκρασία στην Αθήνα να ανεβαίνει σιγά σιγά, ωστόσο το χιόνι και η όρεξη για σκι στον Παρνασσό καλά κρατούν.

Κάθε χρόνο το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού υποδέχεται πλήθος επισκεπτών από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο, με τις καθημερινές να συγκεντρώνει από 1.000 έως 3.000 επισκέπτες, ενώ τα Σαββατοκύριακα από 4.000 έως 7.000 επισκέπτες.

Άτομα κάθε ηλικίας, έμπειροι σκιέρ, εντελώς αρχάριοι που θέλουν να μάθουν σκι ή snowboard, ακόμη και όσοι δεν έχουν καμία όρεξη να δοκιμάσουν, αλλά θέλουν να απολαύσουν τον καφέ τους με θέα το χιονισμένο τοπίο, καταφθάνουν στο χιονοδρομικό από νωρίς το πρωί μέχρι και το μεσημέρι.

Είτε σας αρέσει το σκι είτε όχι, η θέα χιονισμένων κορυφών σε συνδυασμό με τη θάλασσα που φαίνεται από μακριά, αποτελεί κάτι μοναδικό, το οποίο δεν θα συναντήσετε πουθενά αλλού στον κόσμο και σίγουρα θα σας ανταμείψει.

Μια γνωριμία με το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού είναι η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ Α.Ε.). Η ΕΤΑΔ είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης και αξιοποίησης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και αποτελεί 100% θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), στο πλαίσιο του Ν.4389/2016.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει σημαντικά στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, το οποίο πλέον διαθέτει 23 πίστες (εκ των οποίων 4 mini αρχαρίων με baby lifts), 7 χιονοδρομικές διαδρομές και 7 συνδετικά μονοπάτια, συνολικού μήκους 34 km. Οι καταβάσεις αρχίζουν από τα 2260μ. και φτάνουν έως τα 1640μ. υψόμετρο με το επιμέρους μήκος τους να κυμαίνεται από 300m έως 4Km, για όλους τους βαθμούς δυσκολίας.

Για τους λάτρεις της περιπέτειας υπάρχουν αρκετές εκτός πίστας «μαύρες» διαδρομές με πραγματικά βαθύ χιόνι και μπόλικη αδρεναλίνη, ενώ για όσους θέλουν να παίξουν σε ελεγχόμενο περιβάλλον, λειτουργεί Snowpark στα Κελλάρια 2200 με ποικιλία rails και αλμάτων, για όλα τα επίπεδα ικανότητας.

Παράλληλα, υπάρχουν 17 αναβατήρες, από τους οποίους 13 κύριους σύγχρονους και 4 αρχαρίων (baby lifts), με μεγάλη ποικιλία για χιονοδρομική και μη χρήση. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για το πρώτο χιονοδρομικό κέντρο στην χώρα που εγκατέστησε αποσυμπλεκόμενο εναέριο αναβατήρα και ένα από τα μοναδικά παγκοσμίως που διαθέτει από το 2015 πέντε νέους υπερσύγχρονους αποσυμπλεκόμενους αναβατήρες τύπου γόνδολας και Combi για την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση χιονοδρόμων και πεζών σε μεγάλες ταχύτητες και κυρίως με ασφάλεια.

Επίσης, το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού συνεργάζεται με σχολές και ανεξάρτητους εκπαιδευτές οι οποίοι πληρούν τα απαραίτητα τυπικά προσόντα και διαθέτουν τα κατάλληλα πιστοποιητικά για τη σωστή εξυπηρέτηση και ασφάλεια των επισκεπτών. Προσφέρουν μαθήματα σε αρχάριους ή σε όσους επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις στους στο σκι ή στο snowboard και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, από τους πιο μικρούς μέχρι και τους μεγαλύτερους σε ηλικία.

Τα δύο σαλέ που αξίζει να επισκεφτείτε

Φυσικά, μια βόλτα στο βουνό θα πρέπει να συνδυαστεί και με ένα ζεστό ρόφημα ή κάποιο σνακ. Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, λοιπόν, υπάρχουν δύο επιλογές. Η πρώτη και πιο γνωστή βρίσκεται στη θέση Κελλάρια 1950. Το συγκεκριμένο σαλέ είναι συνήθως γεμάτο από επισκέπτες που φτάνουν για πρώτη φορά στο χιονοδρομικό ή σκιέρ που ξεκουράζονται ενδιάμεσα από τις διαδρομές τους στις πίστες. Στον εξωτερικό του χώρο υπάρχουν σεζ-λονγκ, ενώ στο εσωτερικό του μπορείτε να βρείτε επίσης διάφορα καταστήματα για εξοπολισμό σκι.

Το δεύτερο σαλέ βρίσκεται στη Φτερόλακα στα 1840μ. και η αλήθεια είναι πως το γνωρίζουν λιγότεροι, αλλά το λατρεύουν περισσότεροι. Από τις μαγευτικές βεράντες του μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ, τη ζεστή σοκολάτα σας αλλά και το φαγητό σας. Είναι ανοιχτό κάθε μέρα από τις 09:00 και προσβάσιμο από τα lift της Ήρας, αλλά και από το δρόμο έως το σαλέ.

Είναι δεδομένο πως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού μπορεί να καλύψει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία απόδρασης. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκονται πολλά υπέροχα χωριουδάκια, όπως η Άραχωβα, οι Δελφοί ή η Αγόριανη, τα οποία μπορείτε να επισκεφτείτε εύκολα.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού εδώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider