Ελλείψεις φαρμάκων: Στην… αντεπίθεση οι χονδρέμποροι – Απαντήσεις μέσα στην εβδομάδα 

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελλείψεις φαρμάκων: Στην… αντεπίθεση οι χονδρέμποροι – Απαντήσεις μέσα στην εβδομάδα 
Το προηγούμενο διάστημα, τόσο οι φαρμακοποιοί, όσο και οι φαρμακευτικές εταιρείες, έχουν επιρρίψει μεγάλο μέρος της ευθύνης για το πρόβλημα των ελλείψεων στις φαρμακαποθήκες,  εστιάζοντας στο κομμάτι των παράλληλων εξαγωγών.

Απαντήσεις σε όλα όσα τους καταλογίζονται, αναφορικά με τη συμμετοχή τους στο φαινόμενο των ελλείψεων φαρμάκων, αναμένεται να δώσουν εντός της εβδομάδας οι χονδρέμποροι.

Το προηγούμενο διάστημα, τόσο οι φαρμακοποιοί, όσο και οι φαρμακευτικές εταιρείες, έχουν επιρρίψει μεγάλο μέρος της ευθύνης για το πρόβλημα των ελλείψεων στις φαρμακαποθήκες, εστιάζοντας στο κομμάτι των παράλληλων εξαγωγών.

Μάλιστα, οι φαρμακοποιοί, στο παρελθόν είχαν κάνει λόγο για εκβιασμό των χονδρεμπόρων προς την πολιτεία, ενώ διαχρονικά ζητούν έλεγχο των πωλήσεων των φαρμακαποθηκών μέσω πλατφόρμας του ΕΟΦ.

Προς την ίδια κατεύθυνση, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), επιμένει εδώ και καιρό να ελέγχονται και οι φαρμακαποθήκες όπως όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες από τον Μάιο του 2016, δηλαδή, να δηλώνουν ψηφιακά στον ΕΟΦ, σε καθημερινή βάση, τις πωλήσεις τους ανά κωδικό και ανά ΑΦΜ, ούτως ώστε να παρακολουθείται η πορεία της προμήθειας ενός φαρμάκου και να συγκρίνεται με άλλες περιόδους.

Παράλληλα, ζητά κάθε προϊόν, για το οποίο μια φαρμακευτική εταιρεία δηλώνει περιορισμένη διάθεση ή έλλειψη στην σχετική πλατφόρμα του ΕΟΦ, να τίθεται άμεσα σε απαγόρευση εξαγωγών μέχρι τη λήξη του διαστήματος έλλειψης.

Σε συνέντευξη τύπου που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ) την Τετάρτη (25/1), οι χονδρέμποροι αναμένεται να βγουν στην… αντεπίθεση, υποστηρίζοντας τη θέση τους απέναντι στις αιτιάσεις των άλλων μετεχόντων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μάλιστα, αν και επέλεξαν να διατηρήσουν χαμηλό προφίλ κατά το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider, πλέον, αναμένεται να μπουν στο δημόσιο διάλογο με… άγριες διαθέσεις.

Παράγοντες από το χώρο των χονδρεμπόρων υποστηρίζουν ότι υπάρχει υποεφοδιασμός της αγοράς σε συγκεκριμένα σκευάσματα, πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών στις φαρμακευτικές εταιρείες.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΠΣΦ έχει ήδη καταγγείλει 9 φαρμακευτικές εταιρείες ότι εισάγουν μικρότερες ποσότητες σκευασμάτων στην ελληνική επικράτεια από όσες απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού. Οι εταιρείες αυτές ελέγχονται από τον ΕΟΦ, με εντολή του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη.

Παράλληλες εξαγωγές

Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα, ωστόσο, οι παράλληλες εξαγωγές, αποτελούν διαχρονικά μία από τις βασικότερες τους. Βάσει του νόμου, για να διατεθούν φάρμακα στο εξωτερικό, θα πρέπει πρώτα να εξασφαλιστεί η εγχώρια επάρκεια. Ωστόσο, τα φάρμακα στην ελληνική αγορά είναι τα φθηνότερα στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να βγαίνουν παρατύπως σε χώρες της ΕΕ, όπου πωλούνται σε διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές.

Στο πλαίσιο των μέτρων που ελήφθησαν πρόσφατα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, ο ΕΟΦ έχει επιβάλλει απαγόρευση εξαγωγών σε περίπου 260 φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη και μάλιστα επ’ αόριστον. Παράλληλα, ελέγχονται φαρμακαποθήκες, ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί ότι ανεστάλη η λειτουργία δύο εξ αυτών, καθώς δεν δέχτηκαν να συνεργαστούν με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Παρόλα αυτά, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συμφωνούν ότι οι αυξημένες ελλείψεις φαρμάκων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στην αγορά, που αφορούν σε αντιπυρετικά και σκευάσματα για το αναπνευστικό, δεν έχουν σχέση με τις παράλληλες εξαγωγές, αλλά οφείλονται σε άλλους παράγοντες, όπως η έξαρση των εποχικών ιώσεων, η μείωση της παραγωγής λόγω έλλειψης πρώτων υλών και ενεργειακού κόστους καθώς και τα προβλήματα διακίνησης λόγω πανδημίας και πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, αποτελούν μεγάλο «αγκάθι» για την επάρκεια φαρμάκων που αφορούν σε χρόνιες παθήσεις, η έλλειψη των οποίων επιφέρει μια σειρά από προβλήματα, όπως είναι η καθυστέρηση έναρξης, η διακοπή της σταθερής χορήγησης και- σε πολλές περιπτώσεις- η πλήρης διακοπή της θεραπείας, θέτοντας σε σοβαρό δυνητικό κίνδυνο την υγεία των ασθενών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θ. Πλεύρης: Ελέγχονται εννέα πολυεθνικές φαρμάκου, για το εάν έχουν τα αποθέματα που πρέπει

Κορονοϊός: Μειωμένη η προστασία έναντι της επαναμόλυνσης με το στέλεχος Όμικρον

Σταϊκούρας: Δημιουργείται περιθώριο για πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης

gazzetta
gazzetta reader insider insider