Με «μεικτά πρόσημα» έκλεισε η χρονιά για τα ελληνικά αεροδρόμια

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με «μεικτά πρόσημα» έκλεισε η χρονιά για τα ελληνικά αεροδρόμια
Μέρος του χαμένου εδάφους των αερομεταφορών κάλυψε η επιβατική κίνηση το 2021, παρέμεινε όμως αισθητά χαμηλότερη σε σχέση με την χρυσή χρονιά του 2020.

Την αργή επιστροφή στην προ κορονοϊου εποχή για τον τουρισμό, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία για την επιβατική κίνηση της περσινής χρονιάς στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Παρά την υψηλή ζήτηση που καταγράφηκε τους θερμότερους μήνες του καλοκαιριού, η απόκλιση από την χρονιά ρεκόρ του 2019 παραμένει μεγάλη κι αποδεικνύει ότι η σεζόν επί της ουσίας, δεν επεκτάθηκε αλλά μετατοπίστηκε, ξεκίνησε δηλαδή αργότερα από το συνηθισμένο γι' αυτό και τελείωσε τον Νοέμβριο.

Ειδικότερα και όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η επιβατική κίνηση την προηγούμενη χρονιά για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που βρίσκονται υπό τη διαχείριση της Fraport έφτασε τους 17.428.536 επιβάτες. Παρότι διπλάσια σε σχέση με το 2020 (σ.σ. είχαν διακινηθεί 8.611.780 επιβάτες) έφτασε μόλις στο 58% της χρονιάς ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό (2019) όπου είχαν διακινηθεί από τα περιφερειακά αεροδρόμια 30,15 εκατ. επιβάτες.

Εκ των 17 και πλέον εκατομμυρίων, τα 4 εκατ. αφορούσαν πτήσεις εσωτερικού από και προς τα αεροδρόμια του Ακτίου, των Χανίων, της Κέρκυρας, της Καβάλας, της Κεφαλλονιάς, της Θεσσαλονίκης, της Ζακύνθου, της Κώ, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Ρόδου, της Σάμου, της Σαντορίνης και της Σκιάθου. Η άνοδος σε σχέση με τα 2,6 εκατ. επιβατών του 2020 έφτασε το 53,6%.

Ακόμα καλύτερα ωστόσο - άνοδος 123,7%, κινήθηκαν οι επιβάτες εξωτερικού, οι οποίοι υπερδιπλασιάστηκαν φτάνοντας τα 13,4 εκατ. επιβάτες από 5,99 εκατ. που ήταν την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Πρωταθλητές της φετινής χρονιάς υπήρξαν οι δημοφιλείς νησιωτικοί προορισμοί, όπως για παράδειγμα η Σαντορίνη η οποία σημείωσε αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά +170%, διακινώντας συνολικά από το αεροδρόμιό της 1,55 εκατ. επιβάτες.

Στην δεύτερη θέση βρέθηκε η Μύκονος η οποία κατάφερε να αυξήσει την επιβατική της κίνηση κατά +157,2% διακινώντας περισσότερους από 1 εκατ. επιβάτες ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκαν τα Χανιά καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 155,2% σε σχέση με το 2020 (περίπου 1,8 εκατ. επιβάτες).

Μικρότερη ήταν η άνοδος για τα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια που βρίσκονται υπό την διαχείριση της Fraport, αυτά της Θεσσαλονίκης και της Ρόδου. Τα εν λόγω αεροδρόμια διακίνησαν κατά 49% και κατά 117% περισσότερους επιβάτες σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης μαζί με αυτά της Μυτιλήνης (+38,5%), και της Κεφαλλονιάς (+57,6%) βρέθηκαν στις τελευταίες θέσεις της λίστας.

Μεικτά πρόσημα και για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Αντίστοιχες ήταν και οι επιδόσεις του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας, του Ελευθέριος Βενιζέλος. Ειδικότερα η χρονιά που πέρασε έκλεισε με θετικό μεν πρόσημο σε σχέση με την πρώτη πανδημική χρονιά του 2020 - η κίνηση αυξήθηκε από τα 8 εκατ. στα 12,3 εκατ., αλλά η εικόνα παρέμεινε σκιερή εν συγκρίσει με την χρυσή χρονιά του 2019, όπου είχαν διακινηθεί περί τα 25 εκατ. Επιβάτες.

Αναλυτικότερα, οι επιβάτες εξωτερικού του Ελ. Βενιζέλος το 2021 έφτασαν τους 7,73 εκατομμύρια ενώ οι επιβάτες εσωτερικού τους 4,6 εκατομμύρια, αυξανόμενοι κατά 52,8% και κατά 52,9% αντίστοιχα σε σχέση με το 2020. Ωστόσο η επιβατική κίνηση εσωτερικού κι εξωτερικού παρέμεινε κατά 40,6% και 56,6% χαμηλότερη σε σχέση με το 2019.

Ενθαρρυντικό για την συνέχεια είναι ωστόσο το γεγονός ότι από τον Ιούνιο κι έπειτα όπου και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις άρχισαν να μειώνονται, η μηνιαία επιβατική κίνηση ξεπερνούσε σταθερά το ένα εκατομμύριο επιβάτες, με αποκορύφωμα τον Αύγουστο που αποτέλεσε τον καλύτερο μήνα (η επιβατική κίνηση έφτασε τα 2,11 εκατομμύρια επιβάτες).

Παρά την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται διεθνώς και η οποία έχει προς το παρόν παγώσει τα ταξίδια, οι προβλέψεις για την νέα χρονιά είναι αισιόδοξες, χάρη στους λιγότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που εικάζεται ότι θα τεθούν. Τις προβλέψεις ενισχύει και το γεγονός ότι το πρώτο τετράμηνο του 2021 το Ελ. Βενιζέλος χρησιμοποίησαν συνολικά 989.849 επιβάτες, όταν τον Δεκέμβριο που μας πέρασε με την μετάλλαξη Όμικρον σε εξέλιξη το αεροδρόμιο κατέγραψε 1.106.620 επιβάτες. Ενισχυτικά προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να λειτουργήσει και το έγκαιρο άνοιγμα του τουρισμού την τρέχουσα χρονιά, το οποίο αναμένεται τουλάχιστον έναν μήνα νωρίτερα από την προηγούμενη αν όχι τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Οι αεροπορικές εταιρείες προειδοποιούν για καθηλώσεις πτήσεων  λόγω του 5G

Άκτωρ: Πήρε έργο 19,5 εκατ. ευρώ για την αεροπορική βάση της Λάρισας

Μετά την πανδημία, οι αεροπορικές παγκοσμίως ανανεώνουν τους στόλους τους

gazzetta
gazzetta reader insider insider