Δεν «φωτίστηκαν» τα τουριστικά ταμεία τα Φώτα

Νίκη Παπάζογλου
Μοιράσου το
Δεν «φωτίστηκαν» τα τουριστικά ταμεία τα Φώτα
Η εκτόξευση των κρουσμάτων έφερε ακυρώσεις στην ήδη περιορισμένη κίνηση των εορτών - Δύσκολη αναμένεται η συνέχεια - Φόβοι για μια ακόμα χαμένη σεζόν εκφράζουν οι ξενοδόχοι, ζητώντας στήριξη.

Χαμηλότερη των αρχικών προσδοκιών καταγράφηκε η τουριστική κίνηση την εορταστική περίοδο, μετά και τις ακυρώσεις που έφερε στα ξενοδοχεία των ορεινών κι ημιορεινών όγκων αλλά και τα συνεχούς λειτουργίας, η μετάλλαξη Όμικρον.

Η εκτόξευση των κρουσμάτων και τα περιοριστικά μέτρα που την συνόδευσαν κι ανακοινώθηκαν λίγο πριν την Πρωτοχρονιά, οδήγησαν τους εγχώριους ταξιδιώτες να ακυρώσουν τις χειμερινές τους αποδράσεις στερώντας με τον τρόπο αυτό την «μικρή ανάσα» των ξενοδόχων πριν από έναν ακόμα δύσκολο χειμώνα.

Σύμφωνα με παράγοντες της τουριστικής αγοράς οι κρατήσεις για τα Φώτα περιορίστηκαν στο μισό και οι πληρότητες από 60% που υπολογιζόταν, αναμένεται να φτάσουν μετά βίας το 30% μεσοσταθμικά για το σύνολο των χειμερινών μονάδων. Λίγο καλύτερη ήταν η εικόνα για το τριήμερο των Χριστουγέννων όπου η έκρηξη των κρουσμάτων δεν ήταν ακόμα ορατή, αλλά και για το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς, όπου η μεγάλη ζήτηση κατάφερε να καλύψει το κενό που δημιούργησαν οι όποιες ακυρώσεις.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια η συνθήκη ήταν ήδη δύσκολη αφού οι χειμερινοί προορισμοί κινήθηκαν εξ αρχής σε δύο ταχύτητες. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στο insider.gr, ήδη από την αρχή της εορταστικής περιόδου υπήρξαν περιοχές που κινήθηκαν ανοδικά και άλλες που παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το 2019. Στους προορισμούς με θετικό πρόσημο ως προς την εορταστική τουριστική κίνηση συγκαταλέγονται οι προορισμοί που βρίσκονται κοντά στην Αθήνα (Πήλιο, Αράχωβα κλπ), η οποία αποτελεί μια μεγάλη «δεξαμενή» επισκεπτών. Στον αντίποδα, οι προορισμοί στη Βόρεια Ελλάδα φάνηκε να υπολείπονται πληρότητες, αφού το κόστος μετακίνησης που συνδυάζεται με το υψηλό ιικό φορτίο της χώρας τους κατέστησε μη επιλέξιμους. Κάπως έτσι σε κάποιες περιοχές η πληρότητα έφτασε την περίοδο των Χριστουγέννων στο 90% ενώ σε άλλες μετά δυσκολίας άγγιξε ακόμα και τα Χριστούγεννα το 60%.

Την συνθήκη επιβάρυναν και οι αργίες, οι οποίες έπεσαν Σαββατοκύριακο με αποτέλεσμα να λειτουργήσουν ανασταλτικά ως προς το να διαμορφώσουν μια μεγάλης διάρκειας ανάπαυλα και κατ' επέκταση πολυήμερα ταξίδια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε επίπεδο 15νθήμερου οι πληρότητες να κινούνται σε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα - της τάξης του 50% για όλη τη χώρα - καθώς δεν υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ενδιάμεσες ημέρες.

Ακόμα χειρότερη αναμένεται η συνέχεια τόσο για τα ξενοδοχεία των ορεινών προορισμών όσο και για τα συνεχούς λειτουργίας, αφού η μετάλλαξη Όμικρον έχει φρενάρει τις κρατήσεις και έχει οδηγήσει στην ακύρωση ορισμένων διεθνών events.

Ενδεικτική προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων προς το κυβερνητικό επιτελείο η οποία περιέγραφε με μελανά χρώματα την κατάσταση για τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία στα αστικά κέντρα όπου οι πληρότητες πέφτουν πλέον σε μονοψήφια νούμερα και η συντριπτική πλειονότητα των μονάδων παραμένουν άδειες. Η τρέχουσα συνθήκη, σύμφωνα με την επιστολή, εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει περαιτέρω τα καταλύματα που έχουν χάσει ήδη τις δύο προηγούμενες χειμερινές σεζόν. «Από την επόμενη εβδομάδα οι πληρότητες των συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχειακών επιχειρήσεων πέφτουν σε μονοψήφια νούμερα. Κρατήσεις δεν υπάρχουν, παρά μόνο ακυρώσεις. Προγραμματισμένες εκθέσεις αναβάλλονται επ΄αόριστον, όσα λίγα συνέδρια και events επρόκειτο να πραγματοποιηθούν ματαιώνονται. Και η κατάσταση, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, δεν αναμένεται να βελτιωθεί πριν τις αρχές Απριλίου» ανέφερε χαρακτηριστικά η επιστολή.

«Οι άμεσοι και έμμεσοι περιορισμοί που επιβάλλει η νέα μετάλλαξη πλήττουν με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις επιχειρήσεις εκείνες που προ δύο μηνών επί της ουσίας ξεκίνησαν εκ νέου τη λειτουργία τους μετά τον Μάρτιο του 2020. Οι επιχειρήσεις αυτές, παράλληλα με την πανδημία, πρέπει να αντιμετωπίσουν και την εξωπραγματική αύξηση του ενεργειακού κόστους, που εκτοξεύει στα ύψη τις αναγκαίες για τη λειτουργία τους δαπάνες» συνέχιζε η επιστολή τονίζοντας μάλιστα ότι οι «οι δέκα ημέρες των εορτών δεν είναι ικανές να καλύψουν ούτε μικρό μέρος των υποχρεώσεων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ειδικά εφόσον αφορούσαν επί της ουσίας μόνο τα ξενοδοχεία στους δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς και οι επιχειρήσεις στα αστικά κέντρα και την επαρχία παρέμειναν άδειες».

Για το λόγο αυτό μάλιστα οι ξενοδόχοι ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, όπως η μείωση του ελάχιστου χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, η παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ έως την 30-6-2022 και η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (περιλαμβανομένων και των δόσεων ρυθμίσεων) έως την 31-3-2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κικίλιας: Η ασφάλεια προαπαιτούμενο για να πάει καλά ο τουρισμός και το 2022

Τουρισμός: 2019 θα θυμίσει το 2022 

Τουρισμός: Οι 4 στόχοι του σχεδίου δράσης του υπουργείου για το 2022

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Μαθήματα ελληνικής γλώσσας στο βομβαρδιζόμενο Κίεβο, στο σχολείο «Ελλάδα»

23:44

Ντογιάκος: Έλληνες εισαγγελείς γρηγορείτε

23:30

Βέλγιο: 33χρονος σκότωσε την έγκυο σύζυγό του και το πεντάχρονο παιδί της

23:14

Κουτσούμπας: Εξασφάλιση της απαραίτητης κρατικής χρηματοδότησης για τον Τύμβο Καστά

22:59

Ο παγκόσμιος «πόλεμος των ημιαγωγών» μεταξύ Δύσης και Ασίας και η στρατηγική ΗΠΑ, ΕΕ και Κίνας

22:44

Θεσσαλονίκη: Θωράκιση των γυναικών έναντι της βίας, με ενίσχυση και εδραίωση του ρόλου τους σε κάθε πεδίο

22:29

Έναρξη έκανε στον Πύργο το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέου

22:15

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στα εγκαίνια του νέου διοικητικού κέντρου της Μητρόπολης Πειραιώς

21:56

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ για τον σημερινό εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας

21:45

Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο

21:28

Θεσσαλονίκη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της πόλης την Τρίτη για τις πορείες στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου

21:14

Καλαφάτης: Δέσμευση της κυβέρνησης η ολοκλήρωση το ταχύτερο δυνατό του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

20:41

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν στην ανέγερση νέων εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη

20:04

Συρία: Ένας διαδηλωτής και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν στις οργισμένες κινητοποιήσεις στη πόλη Σουέιντα

19:58

Γλυπτά Παρθενώνα: Κοντά στη «φόρμουλα» για την επιστροφή τους

19:47

Μουντιάλ: Με Μπαπέ... οδηγό για το back to back η Γαλλία

19:38

Ανδρουλάκης: Ισχυρή εντολή στο ΠΑΣΟΚ, όχι στο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τον ελιτισμό της ΝΔ

19:31

Μελόνι: Θέλει να περιορίσει τις υποχρεωτικές ηλεκτρονικές συναλλαγές σε ποσά υψηλότερα των 60 ευρώ

19:12

Την Τρίπολη θα επισκεφθεί αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

19:00

Μια κρίσιμη εβδομάδα για πετρέλαιο και… λογαριασμούς

18:54

Ρωσία: Η Μόσχα δεν θα εξάγει πετρέλαιο που υπόκειται στο δυτικό πλαφόν τιμής

18:39

Θεσσαλονίκη: «Ξεπούλησε» το Thessaloniki Food Festival του δήμου της πόλης

18:05

Παναγιωτόπουλος: Το μήνυμα είναι ότι «θα δυναμώσουμε και άλλο»

17:50

Νότια Αφρική: Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Γιοχάνεσμπουργκ από πλημμύρα

17:34

Χατζηδάκης: Με επιδότηση απασχόλησης 68.000 νέες θέσεις εργασίας

17:19

Nτερ Λάιεν: Ενεργειακά είμαστε ασφαλείς για το χειμώνα

17:01

Γαλλία: Ανησυχία από τα ενδεχόμενα μπλακάουτ για εξοικονόμηση ενέργειας

16:43

DW: «Άξονα του ευρωπαϊκού νότου» επιδιώκει η Τζόρτζια Μελόνι

16:23

Συνελήφθη 24χρονος που συμμετείχε σε επίθεση κατά αστυνομικών δυνάμεων έξω από τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Αθηνών

16:13

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ για την εβδομάδα 5-9 Δεκεμβρίου