Ψήγματα αισιοδοξίας για την φετινή τουριστική σεζόν

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψήγματα αισιοδοξίας για την φετινή τουριστική σεζόν
Ανοδικά κινούνται οι αφίξεις στα αεροδρόμια της χώρας - Αμφιβολίες γεννούν τα ρευστά υγειονομικά δεδομένα.

Δειλά αλλά σταθερά ανοδικά, δείχνουν να κινούνται οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού αναπτερώνοντας τις ελπίδες του τουριστικού κλάδου για μια κάποια ανάκαμψη το δεύτερο καλοκαίρι του κορονοϊού. Παρά τις όποιες θετικές ενδείξεις βέβαια και το ισχυρό ενδιαφέρον που καταγράφεται για διακοπές στην Ελλάδα από ξένους τουρίστες, τα υγειονομικά δεδομένα και συγκεκριμένα η ρευστότητα αυτών, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για πανηγυρισμούς.

Τόσο ο Ιούνιος όσο και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου δείχνουν να καταγράφουν υψηλότερες επιδόσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σε κάθε περίπτωση όμως τα νούμερα απέχουν μακράν από την χρόνια ρεκόρ του 2019.

Την παραπάνω αίσθηση μαρτυρούν τόσο παράγοντες του τουρισμού όσο και τα μέχρι στιγμής δεδομένα των πτήσεων και των πληροτήτων. Στην πρόσφατη ημερίδα «Η επόμενη μέρα του ελληνικού ξενοδοχείου αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά μέσα» που συνδιοργανώθηκε από το υπουργείο Τουρισμού και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός ανέφερε πως από τις 15 έως και τις 30 Ιουνίου η πληρότητα των ξενοδοχείων ανήλθε στο 34,5%, ποσοστό ικανοποιητικό αν σκεφτεί κανείς το ιστορικό χαμηλό όλων των προηγούμενων μηνών. Ωστόσο η αναγωγή της πληρότητας αυτής στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας ρίχνει το ποσοστό στο 28,9%, υποδεικνύοντας εν μέρει και τον αριθμό των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας που παραμένουν κλειστά, ελλείψει κρατήσεων.

«Ο ξενοδοχειακός κλάδος δίνει τη δική του μάχη για να ανακτήσει μεγάλο μέρος της τουριστικής κίνησης», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, σε κάθε περίπτωση όμως η φετινή τουριστική χρόνια συνεχίζει να μοιάζει με «κινούμενη άμμος», μην επιτρέποντας τις προβλέψεις.

Την αύξηση της εισερχόμενης κίνησης από το εξωτερικό προς Ελλάδα μαρτυρούν και τα πρόσφατα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για τον Ιούνιο του 2021 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020. Βάσει αυτών η διακίνηση επιβατών κινείται κατά 423,7% υψηλότερα σε σχέση με το 2020 με τις αφίξεις από το εξωτερικό να καταγράφουν άνοδο 1250,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της προηγούμενης χρονιάς. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι η προαναφερθείσα εντυπωσιακή αύξηση δεν αποτυπώνει μια εξαιρετικά θετική πορεία δεδομένου ότι το 2020, το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά τον Ιούλιο - το επίσημο άνοιγμα των ξενοδοχειακών μονάδων συνεχούς λειτουργίας είχε οριστεί για τις 15 Ιουνίου ενώ οι μονάδες εποχικής λειτουργίας έλαβαν την άδεια να ανοίξουν παρά μόνο τον Ιούλιο.

Το παραπάνω προκύπτει και από την σύγκριση των στοιχείων με την χρονιά ρεκόρ του 2019. Για την ακρίβεια τα συνολικά στατιστικά στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο 2021 από όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας συνεχίζουν να αποτυπώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού καταγράφοντας μία πτώση της τάξης του 2,8% σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη σεζόν ( ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών έφτασε τους 6.015.373 επιβάτες από τους 6.188.389 επιβάτες που είχαν διακινηθεί πέρυσι) η οποία εκτινάσσεται στο 72,7% αν συγκριθεί με το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Τηρουμένων των ισχύοντων υγειονομικών δεδομένων, το επόμενο διάστημα η βελτίωση θα είναι μεγαλύτερη, αφού εντός των επόμενων ημερών αναμένεται και η απελευθέρωση των Βρετανών ταξιδιωτών από την υποχρεωτική κατά την επιστροφή στη χώρα τους καραντίνα. Κι αυτό γιατί από την ανακοίνωση της είδησης κι έπειτα, οι κρατήσεις από Βρετανία έχουν αυξηθεί αισθητά, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.

Στην αύξηση των ταξιδιωτών που προτιμούν τη χώρα μας για τις διακοπές τους φαίνεται να έχουν συμβάλλει τόσο τα νέα δεδομένα στη μάχη κατά της πανδημίας, δηλαδή οι εμβολιασμοί, όσο και τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για τις αφίξεις από το εξωτερικό ως προϋπόθεση εισόδου στην Ελλάδα (πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή αρνητικό τεστ ή βεβαίωση νόσησης).

Στελέχη του κλάδου βέβαια επισημαίνουν ως απαραίτητο συστατικό για μια επιτυχημένη φετινή τουριστική χρόνια να ενταθούν οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση των εμβολιασμών. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Aegean, κ. Ευτύχης Βασιλάκης κατά την χθεσινή γενική συνέλευση της αεροπορικής εταιρείας, η μεταβλητότητα παραμένει βασικό χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς, γεγονός που κάνει αβέβαιη την ζήτηση που εμφανίζει η χώρα. «Θα πρέπει να είμαστε φειδωλοί στις προβλέψεις αλλά εκτιμώ ότι τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλάκης εμπνέοντας αισιοδοξία με το γεγονός ότι η Ελλάδα παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανάκαμψης σε επίπεδο ζήτησης.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη οι προπωλήσεις και οι πωλήσεις της αεροπορικής εταιρείας για τον τον Ιούλιο φτάνουν στο 70% με 75% του 2019, κάτι που θα μπορούσε ωστόσο να διαταραχθεί από μία νέα αύξηση των διασωληνωμένων, μετά και την πρόσφατη αύξηση κρουσμάτων που παρατηρείται στην χώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Κινούμενη άμμος η φετινή σεζόν - «Κλειδί» για την επόμενη μέρα η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων 

Βασιλάκης: Τα χειρότερα είναι πίσω μας - Στα 600 εκατ. η ρευστότητα της Aegean

Αυξημένες κατά 1.250,9% οι αφίξεις από το εξωτερικό στα αεροδρόμια τον Ιούνιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider