Instagram για παιδιά: Σφοδρές αντιδράσεις Αμερικανών εισαγγελέων στα σχέδια του Facebook

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Instagram για παιδιά: Σφοδρές αντιδράσεις Αμερικανών εισαγγελέων στα σχέδια του Facebook
social media
Οι εισαγγελείς επικαλούνται αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών, μεταξύ των οποίων η χαμηλή αυτοεκτίμηση και οι αυτοκτονικές τάσεις.

Να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για τη δημιουργία Instagram για παιδιά κάτω των 13 ετών, καλούν το Facebook εισαγγελείς από 44 πολιτείες των ΗΠΑ, επικαλούμενοι τις επιβλαβείς επιπτώσεις των κοινωνικών μέσων δικτύωσης για τα παιδιά.

Όπως αναφέρει το CNBC, η επιστολή των εισαγγελέων ακολουθεί τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο των μέσων στα παιδιά, που είχαν εκφράσει Αμερικανοί βουλευτές σε ακρόαση της Bουλής των Αντιπροσώπων τον Μάρτιο με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Google Σούνταρ Πιτσάι και τον CEO του Twitter Τζακ Ντόρσει.

Στην επιστολή της Δευτέρας προς τον Ζάκερμπεργκ, η ομάδα των εισαγγελέων επικαλείται δημοσιεύματα και αποτελέσματα ερευνών, που αναφέρουν ότι τα κοινωνικά δίκτυα και το Instagram, ειδικότερα, έχουν αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών, μεταξύ των οποίων η χαμηλή αυτοεκτίμηση και οι αυτοκτονικές τάσεις.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι τα μικρά παιδιά «δεν είναι εξοπλισμένα για να χειριστούν το φάσμα των προκλήσεων που έρχονται με την ύπαρξη λογαριασμού Instagram». Αυτές οι προκλήσεις περιλαμβάνουν το απόρρητο στο διαδίκτυο, τη μονιμότητα των αναρτήσεων στο Διαδίκτυο και την πλοήγηση σε ό, τι είναι κατάλληλο για προβολή και κοινή χρήση. Εξάλλου, τονίζουν πως το Facebook και το Instagram έχουν καταγράψει 20 εκατομμύρια εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών το 2020.

Υπενθυμίζεται πως το BuzzFeed News ανέφερε τον Μάρτιο ότι το Facebook εξετάζει τη δημιουργία ενός Instagram για παιδιά, με βάση εσωτερικά έγγραφα. Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε ότι η εταιρεία «μόλις άρχισε να εξερευνά μια έκδοση του Instagram για παιδιά», ενώ δεσμεύτηκε ότι δεν θα εμφανίζονται διαφημίσεις «σε οποιαδήποτε εμπειρία Instagram που αναπτύσσουμε για άτομα κάτω των 13 ετών».

«Συμφωνούμε ότι κάθε εμπειρία που αναπτύσσουμε πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής τους και θα συμβουλευτούμε ειδικούς για θέματα ανάπτυξης, ασφάλειας και ψυχικής υγείας. Ανυπομονούμε επίσης να συνεργαστούμε με νομοθέτες και ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των εισαγγελέων», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Στη συνέχεια, το Facebook σε επικαιροποιημένη ανακοίνωσή του αναφέρει ότι αφού τα παιδιά χρησιμοποιούν ήδη το Διαδίκτυο, «θέλουμε να βελτιώσουμε αυτήν την κατάσταση παρέχοντας εμπειρίες που δίνουν στους γονείς την ορατότητα και τον έλεγχο του τι κάνουν τα παιδιά τους. Αναπτύσσουμε αυτές τις εμπειρίες σε συνεννόηση με ειδικούς στην ανάπτυξη παιδιών, την ασφάλεια των παιδιών και την ψυχική υγεία καθώς και ιδιωτικότητα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider