Ένα βήμα πιο κοντά στους ψηφιακούς νομάδες η Ελλάδα - Έρχεται η digital nomads visa

Νίκη Παπάζογλου
Μοιράσου το
Ένα βήμα πιο κοντά στους ψηφιακούς νομάδες η Ελλάδα - Έρχεται η digital nomads visa
Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται η ρύθμιση για την digital visa - Κριτήρια και προϋποθέσεις που θα περιλαμβάνει

Προ των πυλών φαίνεται να βρίσκεται η νομοθετική ρύθμιση για την «digital visa», η οποία θα δίνει την δυνατότητα σε πολίτες τρίτων χωρών που ασχολούνται με ψηφιακές τεχνολογίες και μέσα να μένουν και να εργάζονται από την χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr η σχετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. 

Η digital nomad visa, η πρωτοβουλία για την υιοθέτηση της οποίας ήταν του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και η επεξεργασία των κριτηρίων χορήγησης πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης, θα δίνει την δυνατότητα παραμονής στη χώρα για 12 μήνες. Ωστόσο θα προβλέπεται και δυνατότητα επέκτασής της για 2 ακόμα έτη. Επιπλέον θα υπάρχει και πρόβλεψη για να μπορεί να εγκατασταθεί εδώ και η οικογένεια του εργαζόμενου που την λαμβάνει. 

Όσο για κριτήρια, τα οποία βρίσκονται σε τελική φάση επεξεργασίας, θα πρέπει να αποδεικνύεται η απασχόληση των ψηφιακών νομάδων σε εργοδότη του εξωτερικού μέσω σχετικής σύμβασης εργασίας ενώ θα έχουν δυνατότητα υποβολής εργαζόμενοι με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Ο αιτούμενος θα πρέπει να βεβαιώνει ότι διαθέτει επαρκείς πόρους ύψους 3,5 χιλιάδων ευρώ μηνιαίως.

Οι χώρες στόχοι για την προσέλκυση των εργαζομένων τους είναι σίγουρα οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο όποιοι διαμένουν εκτός ΕΕ και πληρούν τα κριτήρια θα μπορούν να αιτηθούν την χορήγηση της. 

Nα θυμίσουμε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν καθιερωθεί δύο ακόμα τύποι αδειών παραμονής, η student visa και η business visa. Η πρώτη αφορά τους μαθητές ενώ η δεύτερη απευθύνεται στον επιχειρηματικό κόσμο και σε όσους θέλουν να καλέσουν επιχειρηματίες από άλλες πλευρές του κόσμου με σκοπό να αναπτύξουν εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις. Με στόχο μάλιστα να καταργήσει τις χρονοβόρες διαδικασίες χορήγησης θεωρήσεων εισόδου σε πολίτες τρίτων χωρών η εξέταση των αιτήσεων στην περίπτωση της business visa ολοκληρώνεται εντός 15 ημερών.

Στόχος όπως προκύπτει από τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών είναι η «ψηφιακή βίζα» να πλαισιωθεί κι από πρόσθετες ψηφιακές υπηρεσίες, μέσω μιας ενιαίας πλατφόρμας δηλαδή να παρέχονται εκτός από τις διαδικασίες εισόδου στη χώρα και πληροφορίες για το σύνολο των πιθανών θεμάτων που μπορεί να αντιμετωπίσουν κατά τη διαμονή τους εδώ οι ψηφιακοί νομάδες (ασφάλιση, υγειονομική περίθαλψη, φορολογικό καθεστώς, δίκτυα υποδομών ανά δήμο και περιφέρεια κλπ). Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με την ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα Brexit.gov.gr.

Το στοίχημα των ψηφιακών νομάδων

Η πρόθεση για προσέλκυση τέτοιου τύπου εργαζομένων έχει εκφραστεί ουκ ολίγες φορές, από κυβερνητικά χείλη. Όπως έχει διευκρινιστεί μάλιστα η βίζα είναι μια από τις προϋποθέσεις που προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να δημιουργήσει η χώρα ώστε να μετατραπεί σε φιλόξενο τρόπο για τους εργαζόμενους τρίτων χωρών. 

Με θέμα την δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την προσέλκυση αυτού του τύπου εργαζομένων και με την επισήμανση της ανάγκης επιτάχυνσης των διαδικασιών, πραγματοποιήθηκε προ ημερών διευρυμένη διυπουργική τηλεδιάσκεψη με πρωτοβουλία του κ. Βαρβιτσιώτη και με την συμμετοχή των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Στόχος του διυπουργικού συντονισμού είναι να φτάσουμε όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους να παρέχουμε με έναν τρόπο αυτή την υπηρεσία, δηλαδή να προσελκύσουμε με απλές ψηφιακές διαδικασίες ανθρώπους οι οποίοι θα επιλέξουν να μείνουν και να εργαστούν στη χώρα μας ως ψηφιακοί νομάδες», επεσήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Η δημιουργία πρόσθετων κριτηρίων θεωρείται απαραίτητη για να κερδηθεί το στοίχημα. Να θυμίσουμε ότι οι ψηφιακοί νομάδες οι οποίοι είναι συνήθως εργαζόμενοι υψηλού εισοδήματος- σύμφωνα με τις διαθέσιμες έρευνες ένας στους έξι digital nomads κερδίζει περισσότερα από 75.000 δολάρια ετησίως, αποτελεί ανερχόμενη τάση τα τελευταία δέκα χρόνια η οποία μάλιστα ενισχύθηκε από την πανδημία. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σχεδόν 4 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν παγκοσμίως ως ψηφιακοί νομάδες πριν την πανδημία αριθμός που αναμένεται να φτάσει το 1 δισ. ανθρώπους έως το -όχι και τόσο μακρινό- 2035.

Αν δε η χώρα καταφέρει να προσελκύσει 100.000 ψηφιακούς νομάδες σε μια χρονιά, και αν αυτοί έχουν μια μέση παραμονή των 6 μηνών, η Ελλάδα θα μπορούσε να ωφεληθεί κατά 1,6 δισ. έσοδα σε μια χρονιά, όπως είχε εκτιμήσει πρόσφατα ο υπουργός Τουρισμού κ . Χάρης Θεοχάρης.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι τα κριτήρια που αξιολογεί η κοινότητα των ψηφιακών νομάδων, προκειμένου να επιλέξει μια χώρα προορισμού είναι πολλά. Από το ύψος των ενοικίων, την ποιότητα, το κόστος και την ταχύτητα του Ίντερνετ, μέχρι τους λογαριασμούς υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, το σύστημα υγείας, την κίνηση στους δρόμους, τα μέσα μεταφοράς, τη διασκέδαση καθώς και την ύπαρξη άλλων digital nomads στην περιοχή.

Βάσει των διαθέσιμων πλατφορμών που εμπιστεύονται οι ψηφιακοί νομάδες, η χώρα μας σκοράρει ακόμα χαμηλά μεταξύ των ανταγωνιστών αν κι έχει βελτιώσει τη βαθμολογία της τους τελευταίους μήνες. Από την 210η θέση που βρισκόταν η Αθήνα το Φεβρουάριου του τρέχοντος έτους πλέον τοποθετείται στην 77η μεταξύ των ιδανικών πόλεων για ψηφιακούς εργαζόμενους βάσει του nomadlist.com

Τα κριτήρια που κερδίζουν την υψηλότερη βαθμολογία είναι η διασκέδαση, η ποιότητα ζωής, το internet (για την περίπτωση της Αθήνας βέβαια γιατί για άλλες πόλεις η βαθμολογία μας στο Διαδίκτυο είναι πολύ χαμηλή), για την ασφάλεια αλλά και το μορφωτικό επίπεδο. Χαμηλή είναι η βαθμολογία της Αθήνας για παράδειγμα στα φαινόμενα ρατσισμού. 

insider

 

Πρώτη στη λίστα αυτή κατατάσσεται η πορτογαλική Λισαβόνα, δεύτερο το Κανγκού στο Μπαλί και τρίτο το Βερολίνο. Ακολουθούν άλλοι εξωτικοί προορισμοί όπως η Πλάγια ντελ Κάρμεν στο Μεξικό, η ίδια η πόλη του Μεξικό, η Μπανγκόκ και η Τενερίφη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Ουκρανία: Ρωσικό πλοίο που μεταφέρει κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά αγκυροβόλησε στη Συρία

23:41

ΕΟΔΥ: Πού θα κάνετε δωρεάν τεστ Covid-19 την Παρασκευή 19/8

23:37

ΠΟΥ: Συστήνεται η χρήση του εμβολίου της Valneva κατά της COVID-19

23:22

Ουκρανία: Εκρήξεις κοντά σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Κριμαία

23:10

Μικρά κέρδη στην Wall Street, εν αναμονή των αυξήσεων στα επιτόκια των ΗΠΑ

22:55

Πέντε νεκροί, πολλοί τραυματίες από σφοδρή θύελλα στην Αυστρία

22:39

Ρωσία: Στις φλόγες παραδόθηκε αποθήκη πυρομαχικών κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

22:21

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Ανασυγκροτήθηκε το Δ.Σ. - Η σύνθεση του

22:11

Ζελένσκι: Αρνείται ειρηνευτικές συζητήσεις μέχρι να αποχωρήσουν οι ρωσικές δυνάμεις από την Ουκρανια

22:03

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 90 δολάρια το αμερικανικό αργό

21:51

Γερμανία: 7 στους 10 πολίτες έχουν μειώσει τη χρήση ενέργειας - 2 στα 3 νοικοκυριά περιορίζουν τις δαπάνες

21:34

Θεσσαλονίκη: Στο εδώλιο του ΜΟΔ οι 12 κατηγορούμενοι της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη Καμπανού

21:31

Ιταλία - Δημοσκόπηση: Τα γκάλοπ προαναγγέλλουν σκληρή μάχη - «Φαβορί» η συντηρητική συμμαχία

21:22

Αλγερία: Στους 37 οι νεκροί από τις δασικές πυρκαγιές - Πάνω από 180 οι τραυματίες

21:13

Φινλανδία: Η πρωθυπουργός θα κάνει τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών μετά το βίντεο από ένα πάρτυ

21:01

Νέες απώλειες για τον χρυσό - Σε χαμηλό 3 εβδομάδων

20:59

Βενετία: Πρόστιμα 1.500 ευρώ σε τουρίστες που σέρφαραν με μηχανοκίνητες σανίδες στο Μεγάλο Κανάλι

20:48

Μπούλαρντ (Fed): Πρώιμο να σκεφτόμαστε χαμηλότερα επιτόκια

20:39

Βουλγαρία: Εκτίμηση για αύξηση 50% των ξένων τουριστών φέτος το καλοκαίρι σε ετήσια βάση

20:26

ΗΠΑ: Πολίτες σημαδεύουν με λέιζερ πιλότους αεροπλάνων - Πάνω από 9.000 περιστατικά το 2021

20:16

Πυροσβεστική: Συνολικά 39 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

20:11

DW: Η Γερμανία αναζητά εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο

20:01

Οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα το Φθινόπωρο για την εκτός Ενισχυμένης Εποπτείας αξιολόγηση – Τα ραντεβού και ο Προϋπολογισμός

19:47

ΗΠΑ: Προς συμφωνία με την Bavarian Nordic για εμβόλια κατά της ευλογιάς των πιθήκων

19:29

Γερμανία: Η Shell μειώνει την παραγωγή διυλιστηρίου λόγω της χαμηλής στάθμης του Ρήνου

19:15

Μπαράζ υπερπτήσεων τουρκικών F-16 πάνω από ελληνικά νησιά - Συνολικά 80 παραβιάσεις

19:08

Ουκρανία: Ο ΟΗΕ ζητά αποστρατικοποίηση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

19:02

Μιχαηλίδου: Η ισότιμη παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στους νησιώτες μας είναι καθήκον και υποχρέωσή μας

18:52

ΟΛΘ: Επεκτείνει τις συνδυασμένες μεταφορές στη Νις της Σερβίας

18:51

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed