Έρχεται «Εξοικονομώ» για οπτικές ίνες

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται «Εξοικονομώ» για οπτικές ίνες
Ένα βήμα πιο κοντά έρχεται το ψηφιακό «Eξοικονομώ» που θα επιδοτεί την εγκατάσταση οπτικών ινών στα υφιστάμενα κτήρια της χώρας, με το έργο να περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης.

Ένα βήμα πιο κοντά έρχεται το ψηφιακό «Eξοικονομώ» που θα επιδοτεί την εγκατάσταση οπτικών ινών στα υφιστάμενα κτήρια της χώρας, με το έργο να περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και συγκεκριμένα στον άξονα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού που αφορά την συνδεσιμότητα.

Όπως διευκρινίζεται, ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα ανέλθει στα 73 εκατ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν για την εγκατάσταση υποδομών οπτικών ινών σε κτήρια. Για το έργο θα ακολουθηθεί το μοντέλο του «Εξοικονομώ κατ' οίκον», ώστε με επιδότηση να αναπτυχθούν σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές και να ενισχυθεί η σύνδεση με οπτική ίνα στο σπίτι (FTTH).

Το ψηφιακό «Εξοικονομώ» που προωθεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ως στόχο να δημιουργηθούν «Fiber Ready» κτήρια κατοικιών, προκειμένου η εγκατάσταση των νέων συνδέσεων οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home - FTTH), να γίνεται απρόσκοπτα.

Το εν λόγω πρόγραμμα θα αυξήσει κατά πολύ τα νοικοκυριά που θα επιλέγουν σύνδεση με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι αφού μπορεί να συνδυαστεί και με το πρόγραμμα Super Fast Broadband (SFBB), το οποίο τρέχει ήδη και επιδοτεί τις συνδέσεις FTTH με το ποσό των 13 ευρώ ανά μήνα για δύο χρόνια, καθώς και το κόστος σύνδεσης με το ποσό των 48 ευρώ. Σημειωτέον ότι με το Super Fast Broadband μια σύνδεση FTTH της τάξης των 100 Mbps είναι στα ίδια επίπεδα ή ελαφρώς πιο ακριβή από μια σύνδεση VDSL.

Παρά την επιδότηση βέβαια η απορρόφηση του Super Fast Broadband κινείται σε χαμηλά επίπεδα, ακόμα και με την αύξηση που καταγράφηκε εν μέσω πανδημίας, δεδομένου ότι για τις εγκαταστάσεις των συνδέσεων FTTH απαιτούνται εργασίες, οι οποίες για να γίνουν χρειάζονται πολλές φορές την έγκριση όλης της πολυκατοικίας. Αυτό ακριβώς το πρόβλημα έρχεται να λύσει και το ψηφιακό «Εξοικονομώ».

Η επιδότηση θα χρησιμοποιείται για την δημιουργία ένα νέο δίκτυο μέσα στην πολυκατοικία, το οποίο θα συνδέεται στο κεντρικό δίκτυο οπτικών ινών που έχει εγκατασταθεί κάτω από τον δρόμο. Η εγκατάσταση των απαραίτητων δικτύων στην πολυκατοικία και σε όλους τους ορόφους θα δίνει την δυνατότητα επέκτασης του δικτύου στο σπίτι του εκάστοτε συνδρομητή.

Έτσι, εκτιμάται ότι θα ξεπεραστεί ένα ακόμη εμπόδιο για την μεγαλύτερη υιοθέτηση των συνδέσεων FTTH στα ελληνικά νοικοκυριά.

Να θυμίσουμε ότι παρότι το πρόγραμμα Super Fast Broadband δεν είναι καινούργιο, η απορρόφησή του από το 2018 μέχρι και την αρχή της πανδημίας ήταν εξαιρετικά χαμηλή. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίστηκε η επέκτασή του μέχρι και τον Μάρτιο του 2022. Το κουπόνι υπερυψηλής ευρυζωνικότητας, το οποίο παραχωρείται σε πολίτες και επιχειρήσεις περιοχών που αναπτύσσονται, με ιδιωτικές επενδύσεις, υποδομές ικανές να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες, αριθμεί σήμερα 31.400 αιτήσεις από τις 5.800 που ήταν στο τέλος Μαρτίου του 2020, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr. Από τα 50 εκατ. του προϋπολογισμού του δε, έχουν δαπανηθεί μέχρι στιγμής 11,3 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider