Προσεχώς στην Ελλάδα το διαστημικό Internet του Έλον Μασκ

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσεχώς στην Ελλάδα το διαστημικό Internet του Έλον Μασκ

Ένα βήμα πιο κοντά στους Έλληνες χρήστες έρχεται το διαστημικό δίκτυο του Έλον Μασκ, αφού άνοιξε και για την χώρα μας η δυνατότητα προπαραγγελίας εξοπλισμού σύνδεσης της Starlink.

Όπως προκύπτει από την επίσημη ιστοσελίδα της Starlink, η κάλυψη της χώρας μας αναμένεται να ξεκινήσει μεταξύ τρίτου και τέταρτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, κι αυτό γιατί τότε προβλέπεται η επέκταση σε χώρες που έχουν γεωγραφικό πλάτος, ίδιο με την Ελλάδα. Αν μάλιστα κάποιος προχωρήσει σε προπαραγγελία του εξοπλισμού η εταιρεία ενημερώνει ότι η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη στα μέσα με τέλη του 2021.

insider

 

Να σημειωθεί ότι το δορυφορικό internet που φιλοδοξεί να παρέχει η Starlink  διαφέρει με αντίστοιχα δορυφορικά δίκτυα που κυκλοφορούν, γιατί υπόσχεται ότι σταθερή σύνδεση με υψηλές ταχύτητες αλλά και εξαιρετικά χαμηλό χρόνο απόκρισης (latency) τα οποία επιτυγχάνονται με τις συστοιχίες των μικροδορυφόρων που θέτει σε τροχιά σε χαμηλή απόσταση από τη γη. Αυτό μάλιστα μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο για απομακρυσμένες περιοχές ή νησιωτικές στην περίπτωση της χώρας μας, οι οποίες και δεν περιλαμβάνονται στις άμεσες προτεραιότητες των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.

Μέχρι σήμερα η Starlink έχει πραγματοποιήσει πιλοτικές  λειτουργίες του συστήματός της σε βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ και στον Καναδά με τους περίπου 10.000 χρήστες της υπηρεσίας. Η ταχύτητα δε που καταγράφεται ξεπερνά τα 100 Mbps στο download και και τα 25 Mbps στο upload, και ο χρόνος απόκρισης φτάνει τα 31 milisecond. Να θυμίσουμε ότι οι σημερινές δορυφορικές υπηρεσίες internet δίνουν ταχύτητες έως 24 Mbps, ενώ οι περισσότερες έρχονται με ημερήσιο ή μηνιαίο όριο στον όγκο δεδομένων.

Το δίκτυο της Starlink στην πλήρη του ανάπτυξη υπολογίζεται ότι μπορεί να έχει ως και 40.000 δορυφόρους που θα καλύπτουν κάθε σημείο του πλανήτη με υψηλών ταχυτήτων υπηρεσία πρόσβασης στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με κατά καιρούς δηλώσεις της εταιρείας μάλιστα, θα μπορούσε να παρέχει ταχύτητα άνω του 1 Gbps που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 10 Gbps.

Έλαβε τη Γενική Άδεια Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών από την ΕΕΤΤ 

Στην περίπτωση της χώρας μας υπάρχει παράρτημα της Ολλανδικής θυγατρικής TIBRO Netherlands B.V της Starlink ήδη από τον Οκτώβριο του 2019 όπως προκύπτει από σχετική καταχώρησή στο ΓΕΜΗ.

Η εν λόγω εταιρεία μάλιστα, η οποία τον Σεπτέμβριο μετονομάστηκε σε «Starlink Holdings Netherlands B.V», καθώς και η Starlink με έδρα το Δουβλίνο, έχουν ήδη λάβει Γενική Άδεια Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων, μέσω της οποίας έχουν την δυνατότητα δημιουργίας δικτύου σταθερής δορυφορικής υπηρεσίας, δυνατότητα παροχής ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο καθώς και διασυνοριακών υπηρεσιών ηλεκτρονικών υπηρεσιών. 

Ο εξοπλισμός και το κόστος της υπηρεσίας

Να σημειωθεί ωστόσο ότι η παροχή internet είναι κατάτι ακριβή, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα της Ελλάδας. Για την σύνδεση με το δίκτυο της Starlink απαιτείται ένα δορυφορικό πιάτο, παρόμοιο με αυτά που χρησιμοποιούνται στη δορυφορική τηλεόραση, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 499 ευρώ, (συν 61 ευρώ μεταφορικά). Όσο για το πάγιο κόστος, διαμορφώνεται στα 99 ευρώ τον μήνα. Ωστόσο το κόστος θα μπορούσε να επιμεριστεί σε περίπτωση συνεργασίας οικισμών ή και μεμονωμένων κατοικιών.

Αξίζει  να σημειωθεί ότι  η εγκατάσταση τέτοιου τύπου συνδέσεων δεν απαιτεί χρόνο και τεχνογνωσία. Σύμφωνα με την Starlink οι ρυθμίσεις μπορούν να γίνουν εύκολα μέσω της εφαρμογής που είναι ήδη διαθέσιμη στο App Store και Google Play για iOS όσο και για Android συσκευές αντίστοιχα και είναι Portable δηλαδή μπορεί να μεταφερθεί για παράδειγμα και στο εξοχικό των χρηστών αν βέβαια υπάρχει κάλυψη.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider