Τη χειρότερη περίοδο στην ιστορία της ζει η αγορά smartphones

Νίκη Παπάζογλου
Μοιράσου το
Τη χειρότερη περίοδο στην ιστορία της ζει η αγορά smartphones
H πτώση στις πωλήσεις έφτασε τον Φεβρουάριο στο 38% εν συγκρίσει με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Υπό τον κλοιό της πανδημίας του κορωνοϊού κινείται και η παγκόσμια αγορά smartphones, ζώντας όπως αποδεικύεται, την χειρότερη περίοδο στην μέχρι σήμερα ιστορία της. Μαζί με τους λοιπούς οικονομικούς κλάδους που σαρώνει η πανδημία του COVID-19 και οι αλλαγές στην καθημερινότητα των ανθρώπων παγκοσμίως που έχει επιφέρει, η αγορά των έξυπνων κινητών τηλεφώνων καταγράφει μεγάλες απώλειες εν συγκρίσει με πέρυσι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας της Strategy Analytics, μόνο τον Φεβρουάριο, όταν και η κρίση του κορονοϊού ξεκίνησε να διεθνοποιείται, η πτώση των πωλήσεων έφτασε στο 38% εν συγκρίσει με πέρυσι, αποτελώντας την μεγαλύτερη πτώση της μέχρι τώρα ιστορίας της. Τον δεύτερο μήνα του έτους πουλήθηκαν 61,8 εκτ. τεμάχια smartphones εν συγκρίσει με τα 99,2 εκατ. τεμάχια που πουλήθηκαν τον δεύτερο μήνα του 2019.

Σε αυτό συνέβαλε η κάθετη πτώση της ζήτησης αλλά και της προσφοράς στην Κίνα, την πρώτη χώρα που χτυπήθηκε από τον ιό, ακολουθούμενη από παράλληλη υποχώρηση των πωλήσεων σε Ασία και στον υπόλοιπο κόσμο. «Είναι μια περίοδος, που η βιομηχανία smartphone θα θέλει να ξεχάσει», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Strategy Analytics.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές, η ζήτηση για smartphones κατέρρευσε κυριολεκτικά στην Ασία τον περασμένο μήνα εξαιτίας της έκρηξης Covid-19, τάση που επηρέασε την αγορά στο σύνολό της διεθνώς. Κι αυτό γιατί αφενός ορισμένα εργοστάσια στην Ασία δεν μπόρεσαν να κατασκευάσουν smartphones, ενώ αφετέρου πολλοί καταναλωτές δεν κατάφεραν ή δεν θέλησαν να επισκεφθούν τα καταστήματα λιανικής πώλησης για να αγοράσουν νέες συσκευές.

Παρότι μάλιστα, πλέον η παραγωγή συσκευών κι εξαρτημάτων έχει σχετικά ομαλοποιηθεί και παρατηρείται και μια μικρή ανάμψη των πωλήσεων στην Κίνα, οι προβλέψεις για τον Μάρτιο λένε ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις smartphones θα παραμείνουν αδύναμες και τον Μάρτιο του 2020.

«Η τρομοκρατία, που προκαλεί ο COVID-19, έχει εξαπλωθεί στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και αλλού, όπου εκατοντάδες εκατομμύρια καταναλωτές είναι απρόθυμοι να ψωνίζουν νέες συσκευές. Η βιομηχανία smartphones θα πρέπει να εργαστεί σκληρότερα από ποτέ για να κρατήσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο πωλήσεων τις επόμενες εβδομάδες», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.

Σύμφωνα με την Strategy Analytics, οι αποστολές smartphones θα μειωθούν παγκοσμίως κατά 10% στο σύνολο του έτους μετά την παράλυση που επέφερε στην βιομηχανία της Κίνας η πανδημία του κορονοϊού. Ειδικότερα στην περίπτωση της Κίνας οι αποστολές θα είναι 15% λιγότερες από τις αρχικές προβλέψεις. Πτώση βέβαια θα υπάρξει για όλες τις περιοχές και για όλους τους κατασκευαστές.

Αντίστοιχες, είναι και οι προβλέψεις της IDC , σύμφωνα με τις οποίες η πτώση της αγοράς αναμένεται να εκταθεί χρονικά και να φτάσει το -11% σε όλο το α' εξάμηνο του έτους.

Λύση προς το παρόν φαίνεται να αποτελούν τα online κανάλια πώλησης αλλά και οι γεναιόδωρες εκπτώσεις, ακόμα όμως κι αυτή ο οδός έχει αμφίβολα αποτελέσματα επί του παρόντος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.