Τεχνολογία
09-12-2018 | 18:14

Πέντε λάθη που κάνουμε όταν αγοράζουμε καινούργιο κινητό

Μοιράσου το
Πέντε λάθη που κάνουμε όταν αγοράζουμε καινούργιο κινητό

Πώς η επιθυμία μας για το καινούργιο τεχνολογικό προϊόν δεν θα συνθλίψει τη λογική μας και ενίοτε και την τσέπη μας.

Πολλοί είναι οι οπαδοί των καινούργιων τεχνολογιών, είτε αυτές είναι συσκευές smartphones, είτε έξυπνες τηλεοράσεις είτε οτιδήποτε άλλο και σπεύδουν να τις αποκτήσουν με το που κυκλοφορήσουν. Πολλές φορές βέβαια όταν κάνουμε μια τέτοια αγορά η επιθυμία μας για το καινούργιο, απαστράπτον και γυαλιστερό νέο προϊόν καταφέρνει να συνθλίψει τη λογική μας και ενίοτε και την τσέπη μας. Όπως παρατηρείται οι καταναλωτές συνηθίζουν να κάνουν τα ίδια ή έστω κοινά λάθη.
Παρακάτω αναφέρουμε τα 5 σημαντικότερα εξ αυτών για να τα αποφεύγετε.
 

Μπορεί να βρούμε ένα iPhone XR που κοστίζει κοντά στα χίλια ευρώ να διατίθεται σε κάποιο κατάστημα 100 ευρώ φθηνότερα. Αν σκεφτούμε ότι πιάσαμε την καλή και θα υποκύψουμε στην προσφορά, έχουμε κάνει μάλλον λάθος.

Έχει για παράδειγμα το νέο μας τηλέφωνο εγγύηση; Αν όχι, κάτι τόσο ακριβό κι εύθραυστο μπορεί αντί για 100 ευρώ φθηνότερα να μας κοστίζει τα δίπλα σε περίπτωση βλάβης.

Πριν την αγορά σας λοιπόν, ελέγξτε την εγγύηση, τι περιλαμβάνει κάθε συσκευή, πόσο κοστίζει η μεταφορά και η εγκατάσταση κι άλλες παραμέτρους που μπορεί δυνητικά να αυξήσουν το κόστος. 
 

Ειδικά επί ελληνικού εδάφους, ίσως και λόγω εγγύτητας με την Ανατολή, το παζάρι «είναι στο αίμα μας». Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις αγορών όπου το φτηνό βγαίνει εντέλει πιο ακριβό και το αντίθετο.

Αν για παράδειγμα επιλέξετε να πάρετε ένα παλαιότερο μοντέλο iPhone επειδή είναι φθηνότερο σίγουρα δεν θα έχει προηγμένα χαρακτηριστικά, θα γίνει γρήγορα αργό αν κατεβάσετε πολλές εφαρμογές και θα σας εξυπηρετεί επαρκώς για μικρότερο χρονικό διάστημα από κάτι πιο σύγχρονο, αφού τα επόμενα χρόνια δεν θα ανταποκρίνεται το ίδιο καλά στις αναβαθμίσεις της εταιρείας.

Παρότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή ελέγχετε πάντα την παλαιότητα μιας τεχνολογίας πριν προβείτε σε μια αγορά και μην παρασύρεστε αποκλειστικά από την τιμή.

Όσο ασύλληπτο κι αν φαίνεται εν έτει 2018 υπάρχουν ακόμα καταναλωτές που απλά διασχίζουν την πόρτα ενός καταστήματος ηλεκτρικών κι ηλεκτρονικών συσκευών για να αγοράσουν κάτι που έχουν στην λίστα τους. Και φυσικά αυτό αποδεικνύεται μεγάλο λάθος.

Τα προϊόντα που έχει ένα κατάστημα δεν είναι πάντα αυτά που καλύπτουν τις ανάγκες μας. Θα πρέπει πρώτα να επιλέξετε το προϊόν σας μέσα από διαδικτυακή έρυενα και εν συνεχεία να αναζητήσετε το μαγαζί που το προσφέρει στην καλύτερη δυνατή τιμή.

Γιατί μπορεί η 4k τηλεόραση 65 ιντσών να φαίνεται εντυπωσιακή στο κατάστημα που μόλις μπήκατε, αλλά ταιριάζει στο σαλόνι σας; 

Δοκιμάστε να αποκτήσετε τις ελάχιστες δυνατές γνώσεις για τα χαρακτηριστικά κάθε προϊόντος υπάρχουν αμέτρητα site για αυτό και στη συνέχεια προσαρμόστε αυτά τα χαρακτηριστικά στις ανάγκες σας. 
 

Ένα σύνηθες λάθος που γίνεται στην αγορά τεχνολογικών προϊόντων είναι ότι δεν ελέγχεται η συμβατότητα. Από την αγορά ενός smartphone μέχρι και αυτή μιας τηλεόρασης θα πρέπει να ελέγχουμε αν η συσκευή είναι συμβατή με ταυ υπόλοιπα αξεσουάρ που την συνοδεύουν κι έχουμε διαθέσιμα στο σπίτι. Διαφορετικά μπορεί να αναγκαστούμε να την πληρώσουμε πολύ πιο ακριβά από την αρχική της τιμή, αφού θα πρέπει να αγοράσουμε κι όλα τα υπόλοιπα. Ο νέος προτζέκτορας δουλεύει με το παλιό μας laptop, οι νέες φωνητικές συσκευές συνδέονται με το καινούργιο κινητό μας κλπ είναι ερωτήσεις που πρέπει σίγουρα να κάνουμε.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι τα νέα iPhone κυκλοφορούν κάθε Σεπτέμβριο. Αυτό  σημαίνει πως θα πρέπει να αποφύγετε την αγορά ενός iPhone τον Αύγουστο, αρχικά γιατί τον Σεπτέμβριο μπορεί να κυκλοφορήσει κάποια τεχνολογία που θα σας εντυπωσιάσει. Επιπλέον αφού κυκλοφορήσουν τα νέα μοντέλα μπορεί να βρείτε τα παλαιότερα με έκπτωση. Ο παραπάνω κανόνας δεν ισχύει μόνο για τα iPhones αλλά για οποιοδήποτε μοντέλο κινητού ή άλλης συσκευής υψηλής τεχνολογίας. 

Πριν προβείτε λοιπόν σε όποια αγορά κάνετε έναν έλεγχο για το πότε αναμένεται το νέο μοντέλο και μετά πάρτε αποφάσεις για την αγορά σας. 

Ακόμα κι αν δεν αναφέρεται ρητά το πότε, μπορείτε να κρίνετε από το χρονικό διάστημα που κυκλοφορεί κάτι στην αγορά. Ο ένας χρόνος σηματοδοτεί συνήθως ότι κάτι νέο θα δούμε σύντομα. 
 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.