Ανασφάλιστα οχήματα και απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας: Αντίστροφη μέτρηση για 500.000 ιδιοκτήτες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανασφάλιστα οχήματα και απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας: Αντίστροφη μέτρηση για 500.000 ιδιοκτήτες
O χρόνος τελειώνει για τους ιδιοκτήτες 500.000 ανασφάλιστων οχημάτων αλλά και σε όσους δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ τα αυτοκίνητά τους ή κυκλοφορούν οχήματα παράνομα χωρίς να έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας.

O χρόνος τελειώνει για τους ιδιοκτήτες 500.000 ανασφάλιστων οχημάτων αλλά και σε όσους δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ τα αυτοκίνητά τους ή κυκλοφορούν παράνομα χωρίς να έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας. Όσοι δεν φροντίσουν να κλείσουν άμεσα τις εκκρεμότητες που έχουν με τα οχήματά τους θα βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με «καμπάνες» και κυρώσεις.

Τα πρόστιμα θα «τρέχουν» από την ημέρα δημοσίευσης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή σε περίπου 15-20 ημέρες ανεξάρτητα από το χρόνο που θα «τρέξουν» οι διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ. Δηλαδή ακόμη και στην περίπτωση που ο κάτοχος ενός Ι.Χ. ασφαλίσει το όχημά του τον Αύγουστο, λίγο πριν ξεκινήσουν οι έλεγχοι, θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο καθώς την ημέρα δημοσίευσης των νέων διατάξεων το αυτοκίνητο ήταν ανασφάλιστο.

Όσοι εντοπιστούν με όχημα χωρίς ασφάλεια θα κληθούν να καταβάλλουν αυτοτελές πρόστιμο που ανέρχεται σε 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης, σε 250 ευρώ για τα δίκυκλα και σε 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, ενώ σε περίπτωση που διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας βεβαιώνονται στο σύνολό τους τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας καθώς και το πρόστιμο που αναλογεί.

Εφόσον εντός 10 εργάσιμων ημερών από την επομένη της κοινοποίησης της επιβολής προστίμου ή της απορριπτικής απόφασης επί της ένστασης, ο ιδιοκτήτης συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του αναφορικά με την ασφάλιση του οχήματος τα σχετικά πρόστιμα διαγράφονται. Μετά τη διαπίστωση παράβασης διενεργείται εκ νέου ηλεκτρονικός έλεγχος σε διάστημα από 3 έως 12 μήνες από την επιβολή του προστίμου. Εφόσον διαπιστωθεί ότι ο ιδιοκτήτης δεν έχει συμμορφωθεί μέχρι τον νέο έλεγχο, αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος τα οποία επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.

Βαρύτερες είναι οι ποινές για παράνομη κυκλοφορία οχημάτων καθώς:

- Σε περίπτωση χρήσης του οχήματος που έχει τεθεί σε οριστική αδράνεια ή έχει διαγραφεί επιβάλλεται στον κάτοχό του πρόστιμο 10.000 ευρώ, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν στο όχημα για το έτος εντοπισμού.

- Εάν εντοπιστεί σε κυκλοφορία όχημα για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση ακινησίας, είτε εντοπιστεί σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό, το οποίο έχει δηλωθεί, αίρεται η ακινησία και επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής τους. Σημειώνεται ότι ο έλεγχος διενεργείται κατόπιν έκδοσης εντολής ελέγχου ή κατόπιν ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από την ΑΑΔΕ με άντληση στοιχείων από τους παραχωρησιούχος αυτοκινητοδρόμων καθώς και μέσω ειδικής εφαρμογής κινητών συσκευών για τη σάρωση πινακίδων.

- Εάν επαναληφθεί η παράβαση εντός πενταετίας το πρόστιμο τριπλασιάζεται και αφαιρείται για 3 έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Παράλληλα οι νέες ρυθμίζεις ορίζουν ότι σε κατάσταση οριστικής αδράνειας περιέρχονται αυτοδικαίως οχήματα παλαιότητας άνω 40 ετών για τα οποία είτε ο ιδιοκτήτης δεν προβαίνει σε ενέργειες επικαιροποίησης εντός τριμήνου από τη σχετική ειδοποίηση είτε ανήκουν σε θανόντες που για το διάστημα των τελευταίων 15 ετών δεν είναι σωρευτικώς τακτοποιημένα, ως προς την καταβολή των αναλογούντων τελών κυκλοφορίας ή χρήσης ή, όταν προβλέπεται, ως προς την ετήσια αναθεώρηση της άδειας κυκλοφορίας τους, την υποχρέωση ασφάλισης και τη διενέργεια ελέγχου Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (Κ.Τ.Ε.Ο.).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΧΣ: Ανοίγουν από το τέλος του έτους οι διαδικασίες για την απορρόφηση από το Υπερταμείο

Υποδομές: Τι συμβαίνει με τα έργα αποκατάστασης ζημιών 1,5 δισ. στη Θεσσαλία – Οι καθυστερήσεις και η διαδικασία

Ακίνητα: Πού «χτίζονται» νέες εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα – Τα hotspots και η άνοδος τιμών

gazzetta
gazzetta reader insider insider