Ακίνητα Airbnb: Έρχονται ανατροπές το φθινόπωρο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα Airbnb: Έρχονται ανατροπές το φθινόπωρο
Οι «κόφτες» και οι φορο-αλλαγές που βρίσκονται στο τραπέζι για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης

Τον φάκελο των βραχυχρόνιων μισθώσεων σχεδιάζει να ανοίξει το φθινόπωρο η κυβέρνηση για να προχωρήσει σε νέες παρεμβάσεις και «κόφτες» με στόχο την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος.

Στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων έδωσε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ο οποίος μιλώντας στο 1ο Διεθνές Συνέδριο του ΤΜΕΔΕ, προανήγγειλε αλλαγές στο καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, μετά το καλοκαίρι, με παρεμβάσεις στα χρονικά όρια αλλά και τη φορολόγηση, διαβεβαιώνοντας ότι «σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει περίοδος προσαρμογής» για την εφαρμογή των όποιων αλλαγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπουν:

1. Καθιέρωση αριθμητικών, τοπικών και χρονικών περιορισμών στη βραχυχρόνια μίσθωση ανά έτος με βάση τη διάταξη νόμου που ορίζει ότι «με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση.

2. Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων τις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.

3. Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος.

4. Να οριστεί μέγιστος αριθμός ακινήτων που θα εκμισθώνονται βραχυχρόνια ανά δήμο με αρμόδιους παράγοντες να αναφέρουν ότι θα πρέπει σε κάθε περιοχή να καταγραφούν οι ανάγκες για στέγαση, το ύψος των ενοικίων, ο αριθμός των ακινήτων που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση.

5. Aύξηση του αριθμού των φυσικών προσώπων με ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση που θα υποχρεωθούν να ανοίξουν βιβλία καθώς και κίνητρα σε ιδιοκτήτες προκειμένου να διαθέσουν τα σπίτια για μακροχρόνια μίσθωση.

Τι ισχύει

Τα νέα μέτρα, που εφαρμόζονται από την αρχή του έτους, προβλέπουν μεταξύ άλλων:

- Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας με τη σύσταση ατομικών επιχειρήσεων. Επιβαρύνονται πλέον με ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ 13%.

- Σε όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις επιβάλλεται «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση», το οποίο κλιμακώνεται από 0,5 έως 10 ευρώ την ημέρα.

- Το πρόστιμο για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, το οποίο μέχρι 31-12-2023 ανερχόταν σε 5.000 ευρώ και επιβαλλόταν στον διαχειριστή των ακινήτων, είτε είναι κύριος είτε επικαρπωτής είτε τρίτος, ορίζεται πλέον, ανά φορολογικό έτος, στο 50% των ακαθάριστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο στις 5.000 ευρώ.

- Τέθηκε όριο 60 ημερών στη διάρκεια μιας μίσθωσης προκειμένου να λογίζεται ως βραχυχρόνια.

- Στην περίπτωση που διατίθεται προς βραχυχρόνια μίσθωση το σύνολο των διαμερισμάτων πολυκατοικίας ή συγκροτήματος κατοικιών θα θεωρείται τουριστικό κατάλυμα και θα πρέπει να διαθέτει την αντίστοιχη αδειοδότηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

O άθλος της Eurobank - Αγκάθι το DTC - Αλλάζει χέρια το Kinetta Beach

ΑΑΔΕ: Μετατίθεται για 26/7 η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων νομικών προσώπων

Οχήματα: Ποιοι κινδυνεύουν με «καμπάνες» έως 30.000 ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider