Έλεγχοι για «μαύρο χρήμα»: Αυτόματη πρόσβαση της ΑΑΔΕ σε λογαριασμούς και ηλεκτρονικά πορτοφόλια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έλεγχοι για «μαύρο χρήμα»: Αυτόματη πρόσβαση της ΑΑΔΕ σε λογαριασμούς και ηλεκτρονικά πορτοφόλια
Εξπρές έλεγχοι για αδήλωτα εισοδήματα και «μαύρο χρήμα». Eνεργοποιείται το σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας. Tι φέρνει το "«Bank Account Nexus Crosscheck APPplication» - BANCAPP".

Άμεση πρόσβαση στα στοιχεία καταθέσεων, χορηγήσεων, επενδύσεων, θυρίδων ακόμα και ηλεκτρονικών πορτοφολιών για τους φορολογούμενους που βρίσκονται υπό έλεγχο, αποκτά η ΑΑΔΕ καθώς ενεργοποιείται το σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας.

Το νέο σύστημα, το οποίο βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία, δίνει τη δυνατότητα στις ελεγκτικές αρχές να λαμβάνουν με εξπρές διαδικασίες και να επεξεργάζονται στοιχεία και πληροφορίες από τα πιστωτικά ιδρύματα για το ύψος των καταθέσεων τους επενδυτικούς λογαριασμούς, τις πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, τις τραπεζικές θυρίδες, τους λογαριασμούς και τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια για τα ελεγχόμενα πρόσωπα.

Τα στοιχεία αυτά θα τα αντιπαραβάλλονται με τις φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν το ύψος της κινητής περιουσίας και οι δαπάνες διαβίωσης δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφανίζουν στην εφορία.

Μέσω του "Bank Account Nexus Crosscheck APPplication - BANCAPP" μόλις εκδοθεί μια εντολή ελέγχου εισοδήματος και περιουσίας για έναν φορολογούμενο, θα αποστέλλεται αυτόματα, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, αίτημα για άρση τραπεζικού απορρήτου. Σε διάστημα δύο ημερών, η ΑΑΔΕ θα έχει τις σχετικές απαντήσεις για τους τραπεζικούς λογαριασμούς και περιουσιακά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας.

Για την άρση απορρήτου, μέσω του νέου συστήματος, απαιτείται η γνώση και συμπλήρωση του ΑΦΜ του φυσικού ή νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας για το οποίο πραγματοποιείται η άρση του τραπεζικού απορρήτου ενώ για την υποβολή αιτήματος άρσης πρέπει να έχουν προηγηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες έγκρισης της άρσης του τραπεζικού απορρήτου που προβλέπονται για τις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Στο νέο σύστημα θα πρέπει να διαβιβάσουν δεδομένα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα ιδρύματα πληρωμών ,τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος, τα οποία δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, με ή χωρίς φυσική εγκατάσταση, και τηρούνται στο Μητρώο της Τράπεζας της Ελλάδας.

Τα στοιχεία που θα αποστέλλουν τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αφορούν:

  1. Καταθέσεις πρώτης ζήτησης και προθεσμιακές
  2. Χορηγήσεις
  3. Επενδυτικούς λογαριασμούς με παντός είδους χαρτοφυλάκια επενδυτικών προϊόντων και αξιογράφων, όπως αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, μετοχές, τραπεζοασφάλιστρα, παράγωγα, Repos κ.λπ.
  4. Πιστωτικές κάρτες
  5. Τραπεζικές θυρίδες
  6. Λογαριασμούς Πληρωμών
  7. Προπληρωμένες Κάρτες
  8. Ηλεκτρονικά πορτοφόλια

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Κέρδη, μερίσματα και νέα δάνεια στο επίκεντρο των ξένων στο Λονδίνο 

Ελληνικό: Προχωρά ο Πύργος των 150 μέτρων από Lamda, BrookLane - Επένδυση 200 εκατ. με ξενοδοχεία, διαμερίσματα

Έρχεται καυτός Ιούνιος – Επανήλθαν οι λομπίστες – Η πτώση των επιτοκίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider