Με ελληνική «σφραγίδα» έρχεται το Ψηφιακό Πορτοφόλι της ΕΕ

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με ελληνική «σφραγίδα» έρχεται το Ψηφιακό Πορτοφόλι της ΕΕ
Τα σχέδια της Netcompany-Intrasoft και οι πολλαπλές χρήσεις του ψηφιακού πορτοφολιού.

Στην τελική ευθεία μπαίνει το έργο EU Digital Wallet, του Ευρωπαϊκού Πορτοφoλιού Ψηφιακής Ταυτότητας μετά και την υπερψήφισή του στις 29 Φεβρουαρίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα «σχέδια» του δε, θα έχουν ελληνική σφραγίδα καθώς της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου, ηγείται η Netcompany-Intrasoft και στόχος είναι η υλοποίησή του να «τρέξει» κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο 4ετούς σύμβασης, η Netcompany-Intrasoft είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και τη συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη του έργου, το οποίο σχεδιάζεται με βάση τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα κυβερνοασφάλειας ώστε να καλύπτει τις πιο απαιτητικές προδιαγραφές ποιότητας και ιδιωτικότητας. Η εταιρεία αναπτύσσει το software framework με τέτοιο τρόπο, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να επιτρέπει την επιτυχημένη υιοθέτηση του EU Digital Identity Wallet από όλα τα κράτη-μέλη. Επίσης, πραγματοποιεί την ανάλυση των επιχειρησιακών και τεχνικών απαιτήσεων και την ανάπτυξή του, ενώ στη διαδικασία των προδιαγραφών, συμμετέχουν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, ώστε να καλυφθούν οι τεχνικές απαιτήσεις σε διευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι πολλαπλές χρήσεις του ψηφιακού πορτοφολιού

Το ψηφιακό πορτοφόλι θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους πολίτες, στις επιχειρήσεις αλλά και σε όλους όσους διαμένουν σε χώρες της ΕΕ και θα χρησιμοποιείται, τόσο για online, όσο και για offline υπηρεσίες της Ένωσης, με σκοπό την ταυτοποίησή τους ή την επιβεβαίωση ορισμένων προσωπικών τους πληροφοριών.

Επί της ουσίας δηλαδή, θα πρόκειται για μια ψηφιακή εφαρμογή στην οποία οι Ευρωπαίοι πολίτες θα µπορούν να αποθηκεύουν όλα τα ηλεκτρονικά τους έγγραφα ταυτοποίησης, ταυτότητα και δίπλωµα, αλλά και πιο εξειδικευµένα έγγραφα, όπως άδεια ασκήσεως επαγγέλµατος, πτυχία, φορολογική ενηµερότητα, ιατρικές συνταγές ακόμα και ταξιδιωτικά εισιτήρια.

Έχοντας καταχωρήσει όλα τα έγγραφά τους σε αυτό, θα ενεργοποιούνται πολλαπλές δυνατότητες χρήσης. Αφενός θα μπορούν να τα μοιραστούν µε την υπηρεσία ή τον φορέα που τα ζητά, διατηρώντας ωστόσο τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων τους και επιλέγοντας κάθε φορά με ποιον φορέα θέλουν να μοιραστούν ποιο προσωπικό τους δεδομένο και γιατί.

Επιπλέον, μέσω του πορτοφολιού οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς και να πραγματοποιούν πληρωμές.

Χρήση ανεξαρτήτως χώρας

Στα πλεονεκτήματά του εντάσσεται και το γεγονός ότι θα είναι διαλειτουργικό, θα συνδέεται δηλαδή µε τα συστήµατα των κρατών-µελών της Ε.Ε. και θα έχει καθολική χρήση, χωρίς ωστόσο αυτή να είναι υποχρεωτική, ώστε κάθε Ευρωπαίος πολίτης να εξυπηρετείται µε τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ανεξάρτητα από το κράτος στο οποίο βρίσκεται.

Για την ακρίβεια, η αποδοχή του πορτοφολιού θα είναι υποχρεωτική για τους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε κάθε χρήστης να εξυπηρετείται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο εντός των ευρωπαϊκών συνόρων.

Θα μπορεί να το χρησιμοποιεί για παράδειγμα για ταυτοποίηση σε ταξίδια εντός της ΕΕ σε αεροδρόμια/ξενοδοχεία, για ενοικίαση αυτοκινήτων, για την πραγματοποίηση πληρωμών, για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και για περιπτώσεις χρήσης στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας, της εκπαίδευσης, των τηλεπικοινωνιών κ.ά. για όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία θα βρίσκονται.

Η υποχρέωση αναγνώρισης του πορτοφολιού για σκοπούς επαλήθευσης ταυτότητας θα ισχύει επίσης για τις πολύ μεγάλες πλατφόρμες, όπως για παράδειγμα αυτές της Meta, της Amazon, της Apple, της Booking.com και του Tik Tok.

Έμφαση στην Ασφάλεια

Πέρα από την επιλογή του χρήση για τον διαμοιρασμό των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, το πορτοφόλι θα προσφέρει τον υψηλότερο βαθμό ασφάλειας που πιστοποιείται, και τα σχετικά μέρη του κώδικά του θα δημοσιεύονται σε ανοιχτές πηγές και θα «τεστάρονται» σε μεγάλα διευρωπαϊκά πιλοτικά έργα με σκοπό τη μεγιστοποίηση της διασφάλισης καλής και ασφαλούς λειτουργίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το πορτοφόλι θα περιέχει πίνακα όλων των συναλλαγών στις οποίες έχει πρόσβαση ο κάτοχός του, θα παρέχει τη δυνατότητα αναφοράς εικαζόμενων παραβιάσεων της προστασίας των δεδομένων και θα επιτρέπει την αλληλεπίδραση μεταξύ πορτοφολιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο ψηφιακό πορτοφόλι του gov.gr και η κάρτα ΔΥΠΑ

Πώς προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΟΣΕ – «Περνάει» από το RRF

Ψηφιακό ευρώ: Επιδοκιμασία της Κομισιόν για την πρόοδο του project στην επόμενη φάση από την ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider