Πώς θα πάρετε POS με voucher - Άνοιξε η πλατφόρμα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα πάρετε POS με voucher - Άνοιξε η πλατφόρμα
Μέχρι τις 12 Μαρτίου οι αιτήσεις για τα voucher αγοράς POS και σύνδεσης με ταμειακές μηχανές. Η διαδικασία βήμα-βήμα. Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται επιδότηση.  

Άνοιξε χθες η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στον τέταρτο κύκλο χρηματοδότησης του προγράμματος «Ψηφιακές Συναλλαγές», ο οποίος καλύπτει μέρους του κόστους των επιχειρήσεων για την αγορά POS και τη διασύνδεσή του με ταμειακή μηχανή, με τις αιτήσεις να ξεπερνούν τις 5.000.

Η ενίσχυση έχει τη μορφή επιταγής (voucher) και ο κάθε δικαιούχος έχει τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσει σε εγκεκριμένους προμηθευτές του Προγράμματος «Ψηφιακές Συναλλαγές» που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο πλαίσιο του 4ου κύκλου οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση μέσω της πλατφόρμας digitalsme.gov.gr έως και την Τρίτη 12 Μαρτίου 2024, στις παρακάτω κατηγορίες:

Κατηγορία 1: Προμήθεια νέου ή αντικατάσταση υφιστάμενου EFT/POS με voucher αξίας 150 ευρώ
Κατηγορία 3: Λήψη υπηρεσιών παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης & λογισμικών τιμολόγησης με voucher αξίας 300 ευρώ
Κατηγορία 4: Αναβάθμιση ΦΤΜ & ΑΔΗΜΕ για διασύνδεση με EFT/POS με voucher αξίας 112,5 ευρώ ανά δηλωμένο ΦΗΜ.
Κατηγορία 5: Αντικατάσταση ΕΑΦΔΣΣ, εκτός των επιχειρήσεων εστίασης με voucher αξίας 380 ευρώ ανά δηλωμένο ΕΑΦΔΣΣ
Κατηγορία 6: Αντικατάσταση ΦΗΜ (ΦΤΜ ή ΑΔΗΜΕ ή ΕΑΦΔΣΣ) επιχειρήσεων εστίασης με voucher αξίας 380 ευρώ ανά δηλωμένο ΦΗΜ

Νέες επιλέξιμες δραστηριότητες

Σημειώνεται πως στον 4ο κύκλο χρηματοδότησης έχουν προστεθεί νέες επιλέξιμες δραστηριότητες, που αφορούν ενδεικτικά τη μεταποίηση και εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

Σε περίπτωση που μία επιχείρηση δραστηριοποιείται σε περισσότερους του ενός ΚΑΔ, για την εκτίμηση της επιλεξιμότητας λαμβάνεται καταρχάς υπόψη ο ΚΑΔ Κύριας Δραστηριότητας και εφόσον αυτός δεν είναι επιλέξιμος, δευτερευόντως ο ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα.

Ειδικά για την προμήθεια νέου ή την αντικατάσταση υφιστάμενου EFT/POS (Κατηγορία 1) επιλέξιμες θεωρούνται οι επιχειρήσεις που έχουν έναν από τους από τους ΚΑΔ, οι οποίοι αφορούν σε δραστηριότητες λιανικού εμπορίου σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, ακόμα και αν αυτοί δεν είναι ο κύριος ΚΑΔ ή ο ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι προαναφερόμενοι ΚΑΔ να εμφανίζουν μη μηδενικά έσοδα κατά το έτος αναφοράς στο συγκεκριμένο ΚΑΔ.

Πώς υποβάλετε την αίτηση

Η αίτηση υποβάλλεται από εκπρόσωπο της επιχείρησης που κατέχει νομίμως τους κωδικούς (username & password) πρόσβασης της επιχείρησης στο taxisnet.

Προκειμένου να εισέλθει στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Διαχείρισης Ενισχύσεων (ΗΠΔΕ) και να δημιουργήσει νέα αίτηση, ο αιτών θα πρέπει να επιβεβαιώσει την ταυτότητα της επιχείρησης χρησιμοποιώντας τους εταιρικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxsinet.

Για το σκοπό αυτό

  • Καταρχάς παρέχει τη συναίνεσή του για την επεξεργασία των αναγκαίων δεδομένων στο πλαίσιο υποβολής, ελέγχου και έγκρισης της Αίτησης Επιχορήγησης, και δηλώνει ότι έχει λάβει γνώση και συμφωνεί-συμμορφώνεται με τους όρους και διαδικασίες του Προγράμματος.
  • Μεταβαίνει στο ασφαλές περιβάλλον της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιου Τομέα (ΓΓΠΣ) για την καταχώρηση των εταιρικών διαπιστευτηρίων στην υπηρεσία αυθεντικοποίησης χρηστών.

H διαδικασία για την εξαργύρωση των vouchers βήμα-βήμα

Βήμα 1: Πατήστε ΕΔΩ για να μπείτε στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Υποβολής Αίτησης Χρηματοδότησης, στην οποία έχετε υποβάλλει την Αίτηση Χρηματοδότησης και πατήστε το κουμπί «Συνέχεια» που θα δείτε στο κάτω μέρος της οθόνης.

Βήμα 2: Πατήστε το κουμπί «Είσοδος με διαπιστευτήρια Taxisnet» που θα δείτε στο κάτω μέρος της οθόνης και πληκτρολογήστε το όνομα Χρήστη και τον Κωδικό σας που έχετε για το Taxisnet, ώστε να εισέλθετε στην Αίτησή σας.

Βήμα 3: Πατήστε το κουμπί «Έκδοση και διαχείριση επιταγών».

Σημαντική ενημέρωση: Το κουμπί «Έκδοση και διαχείριση επιταγών» εμφανίζεται στην οθόνη για όλους τους δικαιούχους του Α’ και Β’ κύκλου. Για τους δικαιούχους του Γ’ κύκλου θα εμφανιστεί στην οθόνη μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των ενστάσεων, όπου και θα ενημερωθούν με νεότερη ανακοίνωση.

Βήμα 4: Πληκτρολογήστε το ποσό στο οποίο επιθυμείτε να εκδοθεί η επιταγή (μέχρι το ύψος του ποσού που αναγράφεται ως «Διαθέσιμο ποσό για έκδοση νέων επιταγών» στην οθόνη σας) και μετά πατήστε το κουμπί «Αίτημα έκδοσης νέας επιταγής» και στον πίνακα «Οι επιταγές μου» θα εμφανιστεί στην οθόνη σας η επιταγή εφόσον εγκριθεί.

Σημειώνεται ότι την επιταγή θα τη λάβετε και στην επιβεβαιωμένη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email) που έχετε δηλώσει στην αίτησή σας.

Βήμα 5: Επιλέγετε το προϊόν που επιθυμείτε και δείχνετε στον Έμπορο την επιταγή σας. Επίσης του δίνετε το ΑΦΜ σας και αυτομάτως λαμβάνετε μήνυμα στο κινητό, που έχετε δηλώσει στην αίτησή σας, με έναν κωδικό μιας χρήσης που επίσης πρέπει να δώσετε στον Έμπορο.

Τέλος χρόνου για τα POS

Σημειώνεται πως στις 29 Φεβρουαρίου τελειώνει η προθεσμία για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και τα πρόστιμα που προβλέπονται για όσους δεν έχουν προχωρήσει είναι ιδιαίτερα τσουχτερά.

Ειδικότερα, τα πρόστιμα για τους επαγγελματίες, τους υπόχρεους, κυμαίνονται από 10.000 ευρώ σε περιπτώσεις επιχειρήσεων με απλογραφικό σύστημα και σε 20.000 ευρώ για περιπτώσεις επιχειρήσεων με διπλογραφικό σύστημα.

Για τους παρόχους, τις εταιρείες εκείνες που παρέχουν ουσιαστικά τα POS και τις ταμειακές, τα πρόστιμα είναι δεκαπλάσια, από 200.000 ευρώ και μπορεί να φτάσουν και στα 400.000 ευρώ, ακόμα και στην αφαίρεση της πιστοποίησης χρήσης αυτών των τερματικών.

Οι φορείς της αγοράς ζητούν συνεχώς παράταση της προθεσμίας, καθώς πολλές εταιρείες δεν προλαβαίνουν να κάνουν την απαραίτητη αλλαγή, καθώς πολλές φορές απαιτούνται εβδομάδες για να κλείσει μια επιχείρηση ραντεβού με τον τεχνικό που θα κάνει την εγκατάσταση και τη διασύνδεση με τις ταμειακές.

Μιλώντας χθες στο Πρώτο Πρόγραμμα ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιβληθεί πρόστιμο σε καταστηματάρχες που έχουν κλείσει ραντεβού με τεχνικό για τη διασύνδεση του POS και αυτός δεν έχει προλάβει. «Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιβάλλουμε σε αυτούς τους ανθρώπους κάποιο πρόστιμο εάν οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να συνδέσουν τα συστήματά τους και ο τεχνικός τους δεν προλαβαίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσάπαλος σημείωσε πως «σίγουρα πρέπει να υπάρξει μια επιείκεια» καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, συνέργειας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. «Μιλάμε για 300.000 επιχειρήσεις, δεκάδες παρόχους POS και ταμειακών που πρέπει όλοι αυτοί να λειτουργήσουν σαν μια αλυσίδα και να ολοκληρωθεί το έργο εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Είναι λογικό να υπάρξει μια ανοχή τις πρώτες ημέρες, δεν μιλάω για παράταση, μιλάω για ανοχή όσον αφορά την επιβολή των προστίμων. Δεν θέλουμε να μαζέψουμε χρήματα από τα πρόστιμα. Θέλουμε να κάνουμε τη μεταρρύθμιση επιτέλους πράξη, μια μεταρρύθμιση που έχει καθυστερήσει πολλά χρόνια» τόνισε ο κ. Τσάπαλος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρ. Πειραιώς: Στον προθάλαμο της εξόδου στις αγορές για τη διάθεση του 27% από το ΤΧΣ – Προς πολλαπλή υπερκάλυψη και μικρό discount

Πρωτοψάλτης (ΔΥΠΑ): Έρχεται νέο πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων για AI

Εμπόριο: Τα προβλήματα των μικρομεσαίων - Βίαιες ανισότητες στα καταστήματα τροφίμων, πίεση στην ένδυση-υπόδηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider