Ακίνητα: Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν Ε9 – Τα πιο συχνά λάθη που «φουσκώνουν» το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν Ε9 – Τα πιο συχνά λάθη που «φουσκώνουν» το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ
Χρονικό περιθώριο 24 ημέρων έχουν οι φορολογούμενοι για να δηλώσουν στην πλατφόρμα του Ε9 τις αλλαγές που είχαν στην ακίνητη περιουσία τους το 2023 ή για να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στους κωδικούς του Ε9 που ανεβάζουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Χρονικό περιθώριο 24 ημέρων έχουν οι φορολογούμενοι για να δηλώσουν στην πλατφόρμα του Ε9 τις αλλαγές που είχαν στην ακίνητη περιουσία τους το 2023 ή για να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στους κωδικούς του Ε9 που ανεβάζουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Η πλατφόρμα του Ε9 θα κλείσει φέτος νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα στις 8 Μαρτίου 2024. Αμέσως μετά η ΑΑΔΕ θα τρέξει την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα εξοφληθεί φέτος σε 11 μηνιαίες δόσεις αντί για 10 δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 30 Απριλίου 2024 και η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2025. Με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΘΟ κα της ΑΑΔΕ από το 2025 οι αλλαγές στα στοιχεία των ακινήτων θα δηλώνονται έως τις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους και ο ΕΝΦΙΑ θα μπορεί να εξοφληθεί σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Νέες δηλώσεις Ε9 θα πρέπει να υποβάλλουν όσοι το 2023 αγόρασαν ή απέκτησαν με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά κάποιο ακίνητο καθώς και όσοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα. Κατά τον έλεγχο του Ε9 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν τα εξής σημεία:

  • Αποθήκες – πάρκινγκ: Τσεκάρετε τα τετραγωνικά που έχετε δηλώσει. Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ. φορολογούνται με έκπτωση 90%.
  • Ημιτελή κτίσματα: Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει στο Ε9 ως ημιτελές το ακίνητο που έχετε στην κατοχή σας. Τα ημιτελή κτίσματα φορολογούνται με έκπτωση 60%.
  • Εμπράγματα δικαιώματα: Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία). Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο το ποσό του φόρου που αναλογεί στο συγκεκριμένο ακίνητο.
  • Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Αν έχει δηλωθεί λάθος στο Ε9 θα φουσκώσει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση μη αναγραφής για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.
  • Όροφος: Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.
  • Ηλικία: Στο συγκεκριμένο κωδικό πρέπει να αναγράφεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει τη τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.

Τα 10 βήματα για διορθώσεις, προσθήκες, διαγραφές στο Ε9

  1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9
  2. Επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης
  3. Μπορείτε να εισαγάγετε/μεταβάλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
  4. Εάν εισαγάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.)
  5. Κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου
  6. Εάν μεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.
  7. Συμπληρώστε τον αριθμό παροχής ρεύματος
  8. Για εισαγωγή/μεταβολή/διαγραφή ακινήτου συμπληρώστε τα πεδία που αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει κ.λπ.
  9. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.
  10. Ελέγξτε πώς έχει διαμορφωθεί η περιουσιακή κατάστασης και επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Οι δυο κινήσεις που μηδενίζουν το φόρο για ανείσπρακτα ενοίκια - Πώς γλιτώνουν τη φορολογική παγίδα οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Εφορία: Αυτόματες φορολογικές δηλώσεις για 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους – Έρχεται διάταξη νόμου

Φορολογικοί παράδεισοι: Η νέα λίστα της ΑΑΔΕ - Οι 42 χώρες

gazzetta
gazzetta reader insider insider