Μείωση ΕΝΦΙΑ: Ειδοποιητήρια σε ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών – Οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν μέχρι τις 22/2

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μείωση ΕΝΦΙΑ: Ειδοποιητήρια σε ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών – Οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν μέχρι τις 22/2
Με τα email που λαμβάνουν οι φορολογούμενοι ενημερώνονται για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν έως τις 22 Φεβρουαρίου 2024 για να εξασφαλίσουν τη μείωση έως 10% στο φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Eιδοποιητήρια σε ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ενεργά ασφαλιστήρια συμβόλαια στέλνει η ΑΑΔΕ. Με τα email που λαμβάνουν οι φορολογούμενοι ενημερώνονται για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν έως τις 22 Φεβρουαρίου 2024 για να εξασφαλίσουν τη μείωση έως 10% στο φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, σχεδόν ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων χάνει την έκπτωση του φόρου είτε γιατί έχει ασφαλίσει τις κατοικίες του μόνο για σεισμό και πυρκαγιά αλλά όχι και για πλημμύρα είτε γιατί η αξία της ασφαλισμένης κατοικίας είναι χαμηλότερη των 900 ευρώ το τ.μ. που προβλέπει το μέτρο. Όπως επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ η απώλεια αυτής της έκπτωσης «δημιουργεί έντονο συναίσθημα αδικίας και δυσπιστίας των πολιτών προς το όλο μέτρο», αποδυναμώνοντας επί της ουσίας ένα κίνητρο προς τη σωστή κατεύθυνση.

Για να μην χάσουν οι φορολογούμενοι την έκπτωση η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει ειδικά για φέτος να εκδοθεί απόφαση που θα προβλέπει τα εξής:

- Για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 η έκπτωση να χορηγηθεί σε όλους όσους έχουν ασφάλιση κατοικίας με κάλυψη πυρκαγιάς και σεισμού, ανεξαρτήτως ασφαλισμένου ποσού, ακόμα κι αν δεν περιλαμβάνεται η κάλυψη της πλημύρας και

- Για το πρώτο τρίμηνο του 2024 να δοθεί προθεσμία έως τις 31 Μαρτίου του 2024 για να ευθυγραμμιστούν τα ασφαλιστικά συμβόλαιά τους με όλες τις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης.

Μέχρι στιγμής το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει κάποια διόρθωση στο μέτρο, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε 24 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς αλλά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων πιέζουν και ζητούν επανεξέταση του μέτρου ώστε να μη τη χάσουν όσοι δεν είχαν ασφαλιστεί και για τους τρεις κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας.

Στο ηλεκτρονικό ειδοποιητήριο που στέλνει η ΑΑΔΕ αναφέρεται ότι «Για να σας χορηγηθεί μείωση ΕΝΦΙΑ έτους 2024 εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, χρειάζεται να υποβάλετε αίτηση ψηφιακά, έως τις 22/02/2024, μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή:

Εφαρμογές / Δημοφιλείς Εφαρμογές / myPROPERTY / Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών , αφού συνδεθείτε με τους προσωπικούς σας κωδικούς TAXISnet.

Σε περίπτωση που στην ασφαλισμένη κατοικία έχει δικαίωμα (και) άλλο φυσικό πρόσωπο, χρειάζεται να καταχωρήσετε στην εφαρμογή τον ΑΦΜ του, προκειμένου να ενημερωθεί από την ΑΑΔΕ και να υποβάλει και ο ίδιος αίτηση, με τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ οι απάτες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές – Αποδίδουν καρπούς οι δράσεις της ΕΕΤ 

ΣΔΙΤ: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, INTRAKAT, ΑΒΑΞ, ΜΕΤΚΑ στη «μάχη» για τα νέα Δικαστήρια Κρήτης

Τιμολόγια ρεύματος: Καθοδόν τα δυναμικά – Εργαλείο για μείωση των λογαριασμών οι «έξυπνοι» μετρητές

gazzetta
gazzetta reader insider insider