Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πώς μπορούν να πουν «όχι» στα τεκμήρια – Hλεκτρονικά οι αιτήσεις αμφισβήτησης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πώς μπορούν να πουν «όχι» στα τεκμήρια – Hλεκτρονικά οι αιτήσεις αμφισβήτησης
Με την υποβολή της αίτησης οι φορολογούμενοι ζητούν να ελεγχθούν τα εισοδήματά τους. Εφόσον προκύψει ότι το εισόδημα των επαγγελματιών είναι μικρότερο από το τεκμαρτό θα γίνει νέα εκκαθάριση.

Κάθε επαγγελματίας που θεωρεί ότι αδικείται από το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης θα μπορεί να προσφύγει στην ΑΑΔΕ και να ζητήσει έλεγχο των εισοδημάτων του, προκειμένου να αποδείξει ότι το πραγματικό του εισόδημα είναι μικρότερο από το τεκμαρτό. Μέσω μιας νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ και αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός του Απριλίου, οι φορολογούμενοι με μια αίτηση – ένσταση θα έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα και το φόρο που υπολόγισε η ΑΑΔΕ με την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης.

Με την αίτησή τους θα ζητούν τη διενέργεια ελέγχου προκειμένου να αποδειχθεί ότι το εισόδημα που εμφανίζουν στη δήλωση τους είναι μικρότερο του τεκμαρτού. Η διαδικασία και ο χρόνος διενέργειας του ελέγχου θα καθοριστούν με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, η οποία αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Ωστόσο, με βάση τον νόμο το αίτημα για έλεγχο δεν ακυρώνει αυτόματα το ποσό του φόρου που προέκυψε από τον τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος τους και η βεβαίωση γεννά υποχρέωση εξόφλησής της οφειλής. Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες θα πρέπει να έχουν υποβάλλει τη φορολογική δήλωσή για να έχουν τη δυνατότητα ένστασης.

Ο έλεγχος από τις φορολογικές αρχές θα πραγματοποιηθεί εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος και μπορεί να διενεργηθεί εξ αποστάσεως ή εναλλακτικά στην έδρα της επιχείρησης. Εφόσον προκύψει ότι πράγματι το εισόδημα είναι μικρότερο από το τεκμαρτό θα γίνει νέα εκκαθάριση.

Ο νέος φορολογικός νόμος, ορίζει ότι κάθε ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αμφισβητήσει το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής πέραν από τους λόγους που καθιστούσαν το τεκμήριο μαχητό (ασθένεια, ανωτέρα βία, κ.λπ.) με την προϋπόθεση να ζητήσει την διενέργεια ελέγχου από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού.

Το τεκμήριο εισοδήματος είναι μαχητό όταν συντρέχουν μια σειρά από λόγοι όπως:

- στρατιωτική θητεία,

- φυλάκιση,

- νοσηλεία σε νοσοκομείο ή κλινική,

- αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή κατά τους 12 μήνες μετά τον τοκετό ή την υιοθεσία ή αναδοχή τέκνου,

- εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας,

- ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους,

- απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον,

- άλλοι λόγοι ανωτέρας βίας που εμποδίζουν την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ο φορολογούμενος προσκομίζει τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του και σε περίπτωση που από τον έλεγχο προκύψει ότι είναι αληθή η φορολογική διοίκηση επαναπροσδιορίζει το ποσό του φόρου.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά φέτος περισσότεροι από 700.000 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα φορολογηθούν με το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης που προβλέπει ότι ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται με βάση:

1. Τον εκάστοτε κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα ο οποίος θα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε 3 χρόνια επαγγελματικής δραστηριότητας μετά την πρώτη εξαετία ή σε περίπτωση που ο επαγγελματίας απασχολεί προσωπικό τον ανώτερο ετήσιο μισθό που καταβάλλει σε υπάλληλό του. Για τη προσαύξηση θα λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο από τα δύο ποσά, με ανώτατο όριο τις 30.000 ευρώ.

2. Το ύψος του τζίρου της επιχείρησης που θα προσαυξάνει την ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται στο 5% επί του ποσού που ο κύκλος εργασιών του υπόχρεου υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του ΚΑΔ.

3. Το 10% του κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού με όριο τις 15.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τι φέρνει η «πράσινη» ενεργειακή αυτονομία σε υποδομές μεταφορών – Οι πωλήσεις προϊόντων και το μέλλον

Τιμολόγια ρεύματος: Μείωση 2% στις χρεώσεις με την «πρεμιέρα» των έγχρωμων τον Ιανουάριο

Χρεώσεις Τραπεζών: Τι δείχνει η σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης

gazzetta
gazzetta reader insider insider