Νομοθετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών - Πώς θα συνδυάσουν καριέρα και οικογένεια

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νομοθετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών - Πώς θα συνδυάσουν καριέρα και οικογένεια
Μεταξύ των πρόσθετων νομοθετικών παρεμβάσεων που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν για την ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης, περίπου μία στις τρεις επιχειρήσεις (32%) προκρίνει την τηλεργασία.

Η ανισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών στον κόσμο της εργασίας στερεί από τις γυναίκες τις ευκαιρίες που δικαιούνται και ταυτόχρονα, οδηγεί σε μερική μόνο αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου με αρνητική επίδραση στην παραγωγικότητα αλλά και στην οικονομία γενικότερα.

Οι εργαζόμενες Ελληνίδες λαμβάνουν χαμηλότερες αμοιβές, υποεκπροσωπούνται σε θέσεις ευθύνης και αντιμετωπίζουν ακόμα πληθώρα στερεοτύπων, όπως επισημαίνει πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ.

Όσον αφορά στην γυναικεία απασχόληση, η χώρα μας είναι στον πάτο της ευρωπαϊκής κατάταξης (σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat), κάτι το οποίο είναι πρόβλημα και ταυτόχρονα ευκαιρία, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Εργασίας. «Εφόσον με τις κατάλληλες πολιτικές οι γυναίκες ενσωματωθούν στην αγορά εργασίας, θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία».

«Ψάχνοντας ολοένα και περισσότερο να βρούμε ποια τμήματα του εργατικού μας δυναμικού δεν έχουμε αξιοποιήσει επαρκώς, μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι χρειαζόμαστε περισσότερα προγράμματα για τις γυναίκες» δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Είμαστε πολύ πίσω στο βαθμό που μπορούμε να απορροφήσουμε γυναίκες στην αγορά εργασίας. Και εκεί ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε λίγο πιο έξυπνα και να ενθαρρύνουμε την εργασία των γυναικών με τηλεργασία. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια γυναίκα που θέλει να βρει δουλειά είναι το ότι δεν έχει που να αφήσει το παιδί της. Αν όμως μπορεί να έχει μετρήσιμη παραγωγικότητα από το σπίτι της με τηλεργασία, αυτό θα μπορούσε να λύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα».

Oι επιχειρήσεις εκτιμούν ως τους τρεις αποτελεσματικότερους τρόπους για την ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών:

  • τις δράσεις ενημέρωσης των επιχειρήσεων για το πώς διασφαλίζεται η ισότητα των φύλων στην εργασία (86%),
  • την οικονομική ενίσχυση για τις επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα επιτυγχάνουν την ισότητα των φύλων (83%) και
  • την ενημέρωση μαθητριών/φοιτητριών για την τυπική και τεχνική εκπαίδευση για την εξάλειψη στερεοτύπων (81%).

Σύμφωνα με την έρευνα του ΣΕΒ για τη θέση των γυναικών στις επιχειρήσεις, μεταξύ των πρόσθετων νομοθετικών παρεμβάσεων που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν, περίπου μία στις τρεις επιχειρήσεις (32%) προκρίνει την τηλεργασία.

Μία στις τέσσερις εστιάζει στην αντιμετώπιση της παρενόχλησης και της βίας στην εργασία (26%), καθώς και στην επιδότηση επιχειρήσεων για τη λειτουργία χώρων φύλαξης παιδιών (25%). Τέλος το 17% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι στην ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών θα συμβάλει και η διεύρυνση των αδειών πατρότητας.

Μετά την πανδημία, ατόνησε και η τηλεργασία

Μετά το πέρας της πανδημίας του κορονοϊού, όλες οι μεγάλες εταιρείες κάλεσαν τους εργαζομένους τους να επιστρέψουν στα γραφεία τους, έστω και τη μισή εργάσιμη εβδομάδα, καθώς διαπιστώνουν ότι η τηλεργασία έχει μειώσει την παραγωγικότητά τους.

Το οξύμωρο μάλιστα είναι ότι οι εταιρείες που επιμένουν στην επιστροφή των υπαλλήλων στα γραφεία τους είναι κυρίως οι τεχνολογικές, οι οποίες ορκίζονταν ότι η κάθε εργασία μπορεί να γίνει ψηφιακά από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Η Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) του Μαρκ Ζούκερμπεργκ κάλεσε το προσωπικό της να επιστρέψει στο γραφείο τρεις ημέρες την εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο, ενώ το ίδιο έκανε και η Google.

Ήδη από τον Μάρτιο ο Ελον Μασκ μετέφερε στους υπαλλήλους της X (πρώην Twitter) ότι «η δουλειά στο γραφείο δεν είναι προαιρετική», ενώ η Amazon απειλεί με πρόστιμα, όταν διαπιστώνει ότι η παρουσία των υπαλλήλων της στο γραφείο δεν ανταποκρίνεται στις «προσδοκίες» της εταιρείας, δηλαδή τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα.

Ακόμα και η Zoom, ο κολοσσός βιντεοδιασκέψων που ωφελήθηκε τα μέγιστα από την τηλεργασία που επέβαλε η πανδημία, κάλεσε τους υπαλλήλους της να επιστρέψουν στο γραφείο –τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μείωση 6% σημείωσε η ανεργία τον Ιούνιο: 11.500 απολύσεις εποχικών στον τουρισμό - «Πρωταθλήτριες» οι γυναίκες

ΣΕΒ: Mε χαμηλότερες αμοιβές και υποεκπροσωπούμενες σε θέσεις ευθύνης οι γυναίκες στην Ελλάδα

Τηλεργασία: Πόσο την προτιμούν οι εργαζόμενοι στην Ευρωζώνη

gazzetta
gazzetta reader insider insider