Πώς θα καταβληθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς - Πόσο αυξάνεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα καταβληθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς - Πόσο αυξάνεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
Τι ανακοινώθηκε σήμερα από την ηγεσία του ΥΠΕΘΟ. Το επίδομα προσωπικής διαφοράς θα δοθεί στους δικαιούχους του «ψαλιδισμένο» τον Δεκέμβριο, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα αυξηθεί στα 216 ευρώ από τον ίδιο μήνα, ενώ αλλάζει όλη η φιλοσοφία χορήγησης των επιδομάτων ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ.

Τρεις παραμβάσεις στη χορήγηση επιδομάτων, που αφορούν εκατομμύρια δικαιούχους, θα κάνει η κυβέρνηση από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, το επίδομα προσωπικής διαφοράς θα δοθεί στους δικαιούχους του «ψαλιδισμένο» τον Δεκέμβριο, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα αυξηθεί στα 216 ευρώ από τον ίδιο μήνα, ενώ αλλάζει όλη η φιλοσοφία χορήγησης των επιδομάτων ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς

Για 750.000 περίπου συνταξιούχους με συντάξεις έως 1.600 ευρώ, που έχουν προσωπική διαφορά (άνω των 10 ευρώ), θα δοθεί στα τέλη Δεκεμβρίου 2023 έκτακτη οικονομική ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε περίπου 107 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:

  • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ,
  • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1.100 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 150 ευρώ,
  • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100,1 έως 1.600 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 100 ευρώ.

Ελάχιστο Εγγυημένο εισόδημα

Από τον Δεκέμβριο του 2023 αυξάνεται κατά 8% το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Αφορά περί τους 225.000 ωφελούμενους του ελάχιστου εγγυημένου
εισοδήματος. Το ετήσιο κόστος ανέρχεται σε περίπου 43 εκατ. ευρώ ετησίως (περί τα 3,5 εκατ. ευρώ για τον Δεκέμβριο 2023).

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα καταβάλλεται σε προπληρωμένη κάρτα. Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό ανέρχεται σήμερα σε 200 ευρώ το μήνα (θα αυξηθεί στα 216 ευρώ) και για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ το μήνα (50 ευρώ για κάθε ανήλικο).

Προπληρωμένες κάρτες

Θεσμοθετείται η πληρωμή της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας) μέσω
χρεωστικών καρτών.
Σε συνδυασμό με την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, το μέτρο αποκλείει την διοχέτευση των επιδομάτων προς την παραοικονομία.

Στόχος είναι σταδιακά, όλα τα επιδόματα -πλην των αναπηρικών - να πληρώνονται μέσω προπληρωμένης κάρτας. Μεταξύ των παροχών που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα πληρωμών θα είναι τα επιδόματα γέννησης, παιδιού, στέγασης, ανεργίας, μακροχρόνιας ανεργίας κλπ. Ο κάθε δικαιούχος δηλαδή, θα έχει σε μία κάρτα όλα τα επιδόματα που λαμβάνει.

Με την προπληρωμένη κάρτα, η οποία θα είναι ονομαστική, δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από κανέναν άλλον παρά μόνον από τον κάτοχό της. Με τον τρόπο αυτό θα αποκλειστούν συγγενείς δικαιούχων που τα εισπράττουν παράτυπα, ενώ θα αποκαλυφθούν και πολλές περιπτώσεις «κατ’ επάγγελμα» επιδοματούχων, που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα με στόχο να εισπράττουν ταυτόχρονα περισσότερα επιδόματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το πακέτο 1 δισ. για επίδομα θέρμανσης, αύξηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος & συντάξεων

Επίδομα προϋπηρεσίας: Τι αλλάζει στους μισθούς το 2024 από το ξεπάγωμα των τριετιών - Παραδείγματα

Πώς θα λειτουργήσει η προπληρωμένη κάρτα για τα επιδόματα - Ποια αυξάνονται από το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider