Χατζηδάκης: Νέες πρωτοβουλίες σε 4 άξονες - Ρευστότητα, φοροδιαφυγή, εισοδηματική σύγκλιση και πρόληψη από κλιματική κρίση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χατζηδάκης: Νέες πρωτοβουλίες σε 4 άξονες - Ρευστότητα, φοροδιαφυγή, εισοδηματική σύγκλιση και πρόληψη από κλιματική κρίση
Με τον απολογισμό του έργου του ΥΠΕΘΟ που όπως είπε είναι σημαντικό και αναγνωρίζεται από τις αγορές ξεκίνησε την ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 87ης ΔΕΘ.

Τελευταία ενημέρωση 13:21

Σε απολογισμό του έργου του ΥΠΕΘΟ, που όπως είπε είναι σημαντικό και αναγνωρίζεται από τις αγορές αλλά και στην ανάπτυξη των 4 αξόνων των νέων πρωτοβουλιών που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση προχώρησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μαζί με τον Υφυπουργό αρμόδιο για τη φορολογική πολιτική Χάρη Θεοχάρη και τον υφυπουργό αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική Θάνο Πετραλιά, κατά την εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 87ης ΔΕΘ.

Οι 4 άξονες είναι η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και η ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών, η πάταξη της φοροδιαφυγής, η εισοδηματική στήριξη των πολιτών και το σχέδιο πρόληψης από την κλιματική κρίση και η μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών.

Εξειδικεύθηκαν παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτήσουν με 2,5 δισ. ευρώ την οικονομία φέτος και το 2024 εκ των οποίων τα συνιστούν νέες κινήσεις μέτρα αξίας 411 εκατ. ευρώ φέτος και 613 εκατ. ευρώ το 2024.

Η Ηγεσία του ΥΠΕΘΟ ανέλυσε 10 τις παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, δίνοντας έμφαση στην ολοκλήρωση της διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024 (μέτρο που αφορά 450.000 επιχειρήσεις), την καθολική εφαρμογή ηλεκτρονικών τιμολογίων και myDATA, αλλά και την υποχρέωση αγοροπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής (από τις 338.511 δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων που έχουν υποβληθεί σε 42.613 δηλώσεις μεταβίβασης των οποίων το τίμημα εξοφλήθηκε αποκλειστικά με μετρητά).

Ειδικά στην παρέμβαση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, πέρα από την υπαγωγή σε ΦΠΑ θα προβλέπεται και τέλος παρεπιδημούντων του εισοδήματος νομικών προσώπων από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων (για όσους έχουν 3 ή περισσότερα airbnb) και φόρος διαμονής σε όλα τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ανακοινώθηκαν και μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών μεταξύ των οποίων η νέα αύξηση των συντάξεων από 1ης/1/2024 (η αύξηση υπολογίζεται περί του 3%, με κόστος περίπου 400 εκατ. ευρώ) αλλά και έκτακτη οικονομική ενίσχυση 100-200 ευρώ για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και αύξηση 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τον Δεκέμβριο του 2023 (225.000 ωφελούμενοι).

Ο υπουργός επεσήμανε πως οι παρεμβάσεις έχουν χρώμα κοινωνικής δικαιοσύνης, χωρίς να ξεφεύγουν από τους στόχους δημοσιονομικής σταθερότητας. Τόνισε πως η κυβέρνηση εργάζεται σταθερά τα τελευταία 4 χρόνια, πετυχαίνοντας αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις της οικονομίας, ρεκόρ εξαγωγών, ρεκόρ μείωσης χρέους και την ανεργία στα προπανδημικά επίπεδα.

Όσον αφορά τη μετεκλογική περίοδο, η οποία στο ειδησεογραφικό επίπεδο έχει επηρεαστεί όπως είναι φυσικό από τις δύο μεγάλες φυσικές καταστροφές, ο υπουργός θύμισε πως έχουν ληφθεί μια σειρά από πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι οποίες είναι σε θετική κατεύθυνση και ενισχύουν περισσότερο την οικονομία.

Αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο όπου γίνεται πράξη το 50% των δεσμεύσεων του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας αλλά και στο δεύτερο νομοσχέδιο για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες. Αναφέρθηκε, επίσης στη μάχη για την τήρηση της νομιμότητας στις παραλίες, σημειώνοντας πως έγιναν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πάνω από τρεισήμισι χιλιάδες έλεγχοι, ενώ απελευθερώθηκαν πάνω από 10.000 τ.μ.

Δεν παρέλειψε ακόμα να αναφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και στην προώθηση των συμβάσεων και ιδιαίτερα εκείνη της Αττικής Οδού, ενώ αναφέρθηκε και στη δρομολόγηση στην αρχή του 2024 της εισαγωγής του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα

Μιλώντας για το τραπεζικό σύστημα, ο υπουργός προανήγγειλε τη διεύρυνση του πεδίου των μικροχρηματοδοτήσεων έτσι ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να επωφεληθούν όλο και περισσότεροι, καθώς όπως αποκάλυψε το insider.gr, η διεύρυνση αυτή θα περιλαμβάνει και τα στεγαστικά δάνεια.

Σε ένα δεύτερο σημείο, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στη χρήση του προγράμματος Ηρακλής εκτός από τις συστημικές τράπεζες και στον λεγόμενο 5ο πυλώνα, ενώ εξήγησε πως η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τα ευρωπαϊκά όργανα και εντός μικρού διαστήματος θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Κατά τρίτον, ο υπουργός προανήγγειλε πως έρχεται ν/σ με κανόνες διαφάνειας για τους servicers καθώς οι δανειολήπτες θα πρέπει να μπορούν να γνωρίζουν το υπόλοιπο του δανείου τους και τους όρους που τα συνοδεύουν. Παράλληλα, προειδοποίησε πως θα υπάρχουν κυρώσεις για όσους servicers δεν συμμορφώνονται.

Ο κ. Χατζηδάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο σύστημα IRIS, το οποίο έχει δημιουργηθεί από τις ίδιες τις τράπεζες και το οποίο επιτρέπει τις διατραπεζικές συναλλαγές χωρίς προμήθεια, και είναι κάτι το οποίο προωθεί η κυβέρνηση σχεδιάζοντας να επιβάλλει την χρήση του στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Θεοχάρης: Επιπλέον ενίσχυση των παρεμβάσεων για τα Airbnb

Στις επιπλέον παρεμβάσεις για τη φορολογική θωράκιση του καθεστώτος λειτουργίας των Airbnb αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης μιλώντας για τα 10 μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ο υφυπουργός μίλησε για 170.000 ακίνητα που χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνια μίσθωση, τα 27.000 ακίνητα ανήκουν σε νομικά πρόσωπα και τα 141.000 σε φυσικά πρόσωπα.

Επίσης ο ΥΠΕΘΟ περιέγραψε το πλαίσιο αλλαγών που σχεδιάζονται στους ελεύθερους επαγγελματίες. Άφησε δε να εννοηθεί πως τα οφέλη στα έσοδα από αυτές τις αλλαγές θα συνδυαστούν με τις αλλαγές στο τέλος επιτηδεύματος. Προανήγγειλε πως έρχεται νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών με γνώμονες την κοινωνική δικαιοσύνη αλλά και τη φορολογική αποτελεσματικότητα. Το επιτελείο με τις νέες παρεμβάσεις προωθεί την ψηφιοποίηση των πληρωμών.

Αναλυτικά, ο υφυπουργός εξειδίκευσε τα 10 μέτρα για την φοροδιαφυγή:

1. Ολοκλήρωση της διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024.
2. Ηλεκτρονικά τιμολόγια - Υποχρεωτικά το 2024.
3. MyData - Υποχρεωτικό το 2024.
4. Υποχρεωτική κατοχή συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) και από τους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής.
5. Υποχρέωση αγοροπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής.
6. Ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής (πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως μέχρι το τέλος του έτους).
7. Αύξηση του προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.
8. Θεσμοθέτηση της πληρωμής των προνομιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών εντός του 2024.
9. Αποκλεισμός παραβατών λαθρεμπορίας από συνεργασία με όλες τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων.
10. Παρέμβαση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Η στήριξη του εισοδήματος

Όσον αφορά στη στήριξη των εισοδημάτων των πολιτών, ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς αναφέρθηκε σε μια σειρά ευρείων παρεμβάσεων, οι οποίες αφορούν σε ενίσχυση των συντάξεων, στη συνέχιση του επιδόματος θέρμανσης, σε αύξηση του επιδόματος μητρότητας κ.ο.κ., παρεμβάσεις οι οποίες αφορούν σε επιπλέον 411 εκατ. ευρώ το 2023 και 603 εκατ. ευρώ το 2024. Συνολικά, μαζί με τα ήδη τρέχοντα μέτρα, το συνολικό ποσό που θα δαπανηθεί για την ενίσχυση των πολιτών ανέρχεται σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι αποζημιώσεις για τις ζημιές από τις φυσικές καταστροφές.

Συγκεκριμένα επιπλέον 400 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε συνταξιούχους για αύξηση 3% από την πρωτοχρονιά, ενώ οι απόμαχοι της εργασίας θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 100-200 ευρώ για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, -η οποία αφορά 750.000 συνταξιούχους με συντάξεις έως 1.600 ευρώ και προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 10 ευρώ. Η ενίσχυση θα δοθεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Όσον αφορά στη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης αυτό θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμό-ημέρες- Τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν τα ίδια, 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος, αλλά αυξάνεται για οικογένειες με παιδιά από 3.000 για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Επιπλέον ανακοινώθηκε επίσημα το ξεπάγωμα των τριετιών από 1/1, η κατάργηση της μείωσης των συντάξεων 30% όσων συνταξιούχων εργάζονται και αντικατάστασή της με εισφορά 10% επί των επιπρόσθετων αμοιβών από την εργασία. Ακόμα, αποφασίστηκε η αύξηση του επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού (40 εκατ. ευρώ ετησίως).

Τέλος, ανακοινώθηκε η μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων στο 0,2% και μείωση κατά 50% του φόρου Χρηματιστηριακών συναλλαγών, η αναδρομική αύξηση από 1ης/7/2023 του πτητικού επιδόματος κατά 2.000 ευρώ ετησίων για πιλότους και πληρώματα πυροσβεστικών αεροσκαφών (600.000 ευρώ ετησίως) και Πρόγραμμα εναέριας διάσωσης με 6 βάσεις ελικοπτέρων (25 εκατ. ευρώ ετησίως), καθώς και αύξηση των εξόδων διανυκτέρευσης ενστόλων στα επίπεδα του νέου μισθολογίου από 1η;/1/2024 (12 εκατ. ευρώ).

Οι δηλώσεις

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε: «Η κυβέρνηση υλοποιεί πρωτοβουλίες που αφορούν την περαιτέρω στήριξη των πολιτών. Πρωτοβουλίες με χρώμα κοινωνικής δικαιοσύνης όπως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Προχωρούμε παράλληλα σε αποφάσεις που σχετίζονται με τις φυσικές καταστροφές και τις συνέπειές τους. Πάνω από όλα όμως δίνουμε στους πολίτες αυτά που έχουμε και όχι αυτά που δεν έχουμε, μένοντας πιστοί στη βασική μας γραμμή για δημοσιονομική σταθερότητα και σοβαρότητα».

Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αρμόδιος για την Φορολογική Πολιτική, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε: «Το πλέγμα των μέτρων που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε ουσιαστικές και βαθιές τομές. Ειδικά σε ό,τι αφορά στη φορολογική πολιτική, έχει σχεδιαστεί ένα εκτενές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Μέτρα όπως η υποχρεωτική διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές σε 450.000 επιχειρήσεις έως την άνοιξη του 2024, η επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη τη λιανική αγορά, η καθιέρωση των ψηφιακών τιμολογίων και των ηλεκτρονικών βιβλίων, καθώς και το ψηφιακό δελτίο αποστολής αποτελούν μέρος ενός προγράμματος επεξεργασμένου και άμεσα εφαρμόσιμου. Επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις, υπηρετούμε το δίκαιο -παντού είναι ο πυλώνας της πολιτικής μας». Μέχρι τώρα η πολιτεία φρόντιζε για την ελάφρυνση των πολιτών από φόρους -«λιγότεροι φόροι» λέγαμε την πρώτη τετραετία, το κάναμε πράξη-, τώρα στη δεύτερη τετραετία πρέπει να κερδίσουμε τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής για να έχουμε δικαιότερη κατανομή των φόρων».

O Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αρμόδιος για την Δημοσιονομική Πολιτική, Θάνος Πετραλιάς, δήλωσε: «Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που καλείται να αντιμετωπίσει ο τόπος, η Ελληνική Οικονομία αποδεικνύεται ανθεκτική. Κάτι που αποτυπώνεται τόσο στις πρόσφατες πιστοληπτικές αναβαθμίσεις, όσο και στη δυνατότητά της να ανταπεξέρχεται στις οικονομικές συνέπειες μιας τόσο μεγάλης σε έκταση καταστροφής, χωρίς να παρεκκλίνει από τους βασικούς δημοσιονομικούς στόχους. Σε αυτά τα πλαίσια, σημαντικό ρόλο έχει και η ευελιξία που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αποτελεσματική χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων. Παράλληλα, το πρόγραμμα για το οποίο εξέλεξαν την Κυβέρνηση οι πολίτες συνεχίζει να υλοποιείται απαρέγκλιτα και μάλιστα υλοποιώντας τώρα τις Μεγάλες Αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Αλλαγές στο πεδίο της φοροδιαφυγής, στη θωράκιση της χώρας έναντι των οικονομικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στο βασικό πρόσταγμα της κοινωνίας για αύξηση των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υποχρεωτική ασφάλιση για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 2 εκατ. - Πώς θα χρηματοδοτηθεί η αντιμετώπιση των καταστροφών

Το πακέτο 1 δισ. για επίδομα θέρμανσης, αύξηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος & συντάξεων

ΥΠΕΘΟ: Ενισχύεται ο ανταγωνισμός στις τράπεζες - Αυξάνει η πρόσβαση στη ρευστότητα

gazzetta
gazzetta reader insider insider