2+1 αυξήσεις στους συνταξιούχους έως την Πρωτοχρονιά - Ποιοι θα λάβουν και επίδομα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
2+1 αυξήσεις στους συνταξιούχους έως την Πρωτοχρονιά - Ποιοι θα λάβουν και επίδομα
Από 1/1/2024 θα ισχύσει η θεσμοθετημένη ετήσια αύξηση στο σύνολο των συνταξιούχων που δεν έχουν προσωπική διαφορά - Τον Οκτώβριο αναμένεται να προκύψει μια συμπληρωματική αύξηση της τάξης του 0,5%

Τριπλή αύξηση συντάξεων θα δει η πλειοψηφία των συνταξιούχων έως την Πρωτοχρονιά, ενώ για όσους δεν δικαιωθούν την οριζόντια αναπροσαρμογή του ποσού που λαμβάνουν -λόγω προσωπικής διαφοράς- προβλέπεται εκ νέου η χορήγηση επιδόματος, την περίοδο των γιορτών.

Από 1/1/2024 θα ισχύσει η θεσμοθετημένη ετήσια αύξηση στο σύνολο των συνταξιούχων που δεν έχουν προσωπική διαφορά και θα ανέλθει σε ποσοστό που θα ξεπερνά το 4%.

Δεδομένου ότι κάθε χρόνο οι υφιστάμενες συντάξεις θα παίρνουν το 50% της αύξησης από το άθροισμα του ετήσιου πληθωρισμού και της ανάπτυξης, με ετήσια ανάπτυξη 4% και πληθωρισμό στο 5% (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου), η αύξηση των συντάξεων για το 2024 υπολογίζεται στο 4,5%.

Ωστόσο, τον Οκτώβριο που θα βγουν τα τελικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας το 2022 (και θα επικυρωθούν από τη Eurostat) αναμένεται να προκύψει μια συμπληρωματική αύξηση της τάξης του 0,5% (από την υψηλότερη ανάπτυξη του 2022). Με αυτό το ενδεχόμενο, η συνολική αύξηση του 2024 θα είναι 4,5%+0,5%=5%. Αν όμως αναθεωρηθεί προς τα πάνω και ο πληθωρισμός, τότε η αύξηση θα είναι πιο ψηλά και από το 5%.

Το 2023, η αύξηση ήταν 7,75%, καθώς ο πληθωρισμός του 2022 ήταν 9,9%, ενώ η εκτίμηση για την ανάπτυξη ήταν 5,6%. Από την αύξηση επωφελήθηκαν φέτος 1,7 εκατ. συνταξιούχοι, ενώ του χρόνου ο αριθμός τους θα είναι μεγαλύτερος κατά 100.000 με 150.000 δικαιούχους που θα μηδενίσουν την προσωπική τους διαφορά με την επόμενη αύξηση.

Τέλος η μείωση των κρατήσεων από την ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ (μικτά), που θα εφαρμοστεί αμέσως μετά τις εκλογές -εφόσον η ΝΔ εξασφαλίσει την αυτοδυναμία- θα επιφέρει έμμεσες αυξήσεις που ανάλογα ξεκινούν από 20 ευρώ το μήνα (για τις χαμηλότερες συντάξεις) και ξεπερνούν τα 150 ευρώ το μήνα (για τις πολύ υψηλές συντάξεις).

Το βασικό σενάριο που εξετάζουν οι επιτελείς της ΝΔ αφορά τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% στους συνταξιούχους που λαμβάνουν κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από 1.400 ευρώ, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση του τελικού ποσού που καταβάλλεται στους δικαιούχους.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς τον Δεκέμβριο

Οι συνταξιούχοι των οποίων οι συντάξεις δεν θα αυξηθούν το 2024, λόγω προσωπικής διαφοράς, θα λάβουν νέο επίδομα στα τέλη του έτους, ενδεχομένως προσαυξημένο κατά 50 ευρώ σε όλες τις κλίμακες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι θα δώσει το επίδομα προσωπικής διαφοράς σε όσους το δικαιούνται τον προσεχή Δεκέμβριο (λίγο πριν τα Χριστούγεννα) προσαυξημένο κατά 50 ευρώ, λόγω του μικρότερου αριθμού συνταξιούχων που δεν θα ξεπεράσουν την προσωπική διαφορά με τις αυξήσεις του 2024. Έτσι το νέο επίδομα θα είναι στα 250 ευρώ, 300 ευρώ και 350 ευρώ, αντί των 200 ευρώ, 250 ευρώ και 300 ευρώ που πληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε μάλιστα στην μονιμοποίηση του επιδόματος στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να έχουν προσωπική διαφορά και εξαιτίας αυτής δεν λαμβάνουν τις ετήσιες αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Το νέο επίδομα, αν δοθεί με τα ίδια κριτήρια που πληρώθηκε φέτος, θα το λάβουν όσοι έχουν σύνταξη προ φόρου (μαζί με προσωπική διαφορά) έως 1.600 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΦΚΑ: 29.537 συντάξεις εκδόθηκαν τον Μάιο - Επισπεύδονται οι απονομές

Φυγή προς τη σύνταξη για 65.000 ασφαλισμένους στο 4μηνο - Η γενιά των baby boomers και o ρόλος του πληθωρισμού

ΕΦΚΑ: Έρχεται «μποναμάς» σε συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση - Ποιοι είναι οι τυχεροί

gazzetta
gazzetta reader insider insider