Εφορία: Διασταυρώσεις και πρόστιμα-φωτιά για αδήλωτες πισίνες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εφορία: Διασταυρώσεις και πρόστιμα-φωτιά για αδήλωτες πισίνες
Tι αποκάλυψαν οι έλεγχοι με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Πώς ένας αλγόριθμος εντοπίζει τους φορολογούμενους που κρύβουν περιουσιακά στοιχεία.

Την τεχνητή νοημοσύνη επιστρατεύει η ΑΑΔΕ για να εντοπίσει φορολογούμενους που κρύβουν περιουσιακά στοιχεία από την Εφορία για να γλιτώνουν φόρους. Οι πρώτες διασταυρώσεις ξεκίνησαν από τις πισίνες καθώς, όπως αποκάλυψε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, ένας αλγόριθμος «σάρωσε» συγκεκριμένα σημεία του χάρτη της Ελλάδος και εντόπισε τα μπλε σημεία. Στη συνέχεια το σύστημα ξεχώρισε ποια από αυτά είναι όντως κολυμβητικές δεξαμενές και όχι κάτι άλλο, έβγαλε τις συντεταγμένες και ακολούθησε διασταύρωση μέσω Κτηματολογίου.

Τώρα οι διασταυρώσεις για τις πισίνες περνάνε σε άλλο επίπεδο καθώς τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΑΑΔΕ με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης θα διασταυρωθούν με αυτά που έχουν εμφανίσει οι φορολογούμενοι στις φορολογικές δηλώσεις. Όταν θα ολοκληρωθεί και αυτή η διασταύρωση η ΑΑΔΕ θα καλέσει τους φορολογούμενους με αδήλωτες πισίνες να συμμορφωθούν και να πληρώσουν φόρους και πρόστιμα ακόμη και για δέκα έτη.

«Τώρα είμαστε σε φάση που διασταυρώνουμε τα στοιχεία. Τις επόμενες εβδομάδες θα γνωρίζουμε περισσότερα ώστε στη συνέχεια να το τρέξουμε και πανελλαδικά», ανέφερε ο Γιώργος Πιτσιλής για να τονίσει ότι το εργαλείο της τεχνητής νοημοσύνης θα χρησιμοποιηθεί και ευρύτερα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Για τη δημιουργία του αλγόριθμου που αποκαλύπτει τις αδήλωτες πισίνες χρησιμοποιήθηκαν αεροφωτογραφίες μέσω του google maps, τα δηλωθέντα στοιχεία στη δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 (στη στήλη 9, κωδ. 11 δηλώνονται οι πισίνες) τα οποία διασταυρώνονται στη συνέχεια με τα στοιχεία του Κτηματολογίου.

Οι φορολογούμενοι με τις αδήλωτες πισίνες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πληρωμή ΕΝΦΙΑ, φόρου εισοδήματος -καθώς οι πισίνες αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης-, φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και με πρόστιμα. Μάλιστα, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να στείλει τα στοιχεία στις πολεοδομικές αρχές, ώστε και αυτές να επιβάλουν τα σχετικά πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία σε περίπτωση παράνομης κατασκευής των δεξαμενών κολύμβησης.

ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία οι πισίνες επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ καθώς θεωρούνται βοηθητικοί χώροι της κατοικίας και έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση με τις αποθήκες και τα πάρκινγκ. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση των βοηθητικών χώρων ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με έκπτωση 90%.

Τεκμήριο διαβίωσης

Το τεκμήριο για τις πισίνες ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και εφαρμόζεται και στις κοινόχρηστες πισίνες που βρίσκονται σε συγκροτήματα κατοικιών. Όσον αφορά τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης τόσο για τις εσωτερικές πισίνες όσο και τις εξωτερικές ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 13%.

Πιο συγκεκριμένα, το τεκμήριο διαβίωσης για όσους έχουν στην κατοχή τους πισίνες ορίζεται κλιμακωτά ως εξής:

- Σε 160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μέχρι και τα εξήντα 60 τετραγωνικά μέτρα και

- Σε 320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για επιφάνεια άνω των 60 τετραγωνικών μέτρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί οι κατασκευαστικές θέλουν να... «ανέβουν στο κύμα» του ψηφιακού μετασχηματισμού – Δέλεαρ τα μεγάλα έργα

«Ξεκλειδώνει» η επιδότηση στο ρεύμα για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider