Συντάξεις: Έκτακτο επίδομα τον Απρίλιο στους «άτυχους» που δεν έλαβαν αύξηση - Το ποσό και οι δικαιούχοι

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συντάξεις: Έκτακτο επίδομα τον Απρίλιο στους «άτυχους» που δεν έλαβαν αύξηση - Το ποσό και οι δικαιούχοι
Το σχέδιο για εφάπαξ ενίσχυση της τάξης των 300 έως 400 ευρώ στους συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν «είδαν» καμία αύξηση για το 2023, έχει πέσει στο «τραπέζι», με χρονικό ορίζοντα χορήγησής του λίγο πριν το Πάσχα

Tον Φεβρουάριο, όταν το οικονομικό επιτελείο θα έχει μια καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος, θα ανακοινωθεί η χορήγηση νέου επιδόματος στους 800.000 περίπου συνταξιούχους που δεν έλαβαν την αύξηση του 7,75% στις συντάξεις τους φέτος.

Το σχέδιο για εφάπαξ ενίσχυση της τάξης των 300 έως 400 ευρώ στους συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν «είδαν» καμία αύξηση για το 2023, έχει πέσει στο «τραπέζι» σύμφωνα με πληροφορίες, με χρονικό ορίζοντα χορήγησής του λίγο πριν το Πάσχα.

Η λογική της νέας παροχής έχει στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια που ροκανίζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών και την ενεργειακή κρίση.

Με τον τρόπο αυτό οι «άτυχοι» συνταξιούχοι που δεν θα δουν σήμερα αυξημένο το ποσό της σύνταξής τους, θα λάβουν το επίδομα με τον ίδιο τρόπο που έλαβαν το αντίστοιχο των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα οι ευάλωτες ομάδες και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Επιπλέον η κυβέρνηση επιδιώκει να διατηρήσει το πλεονέκτημα των πρωτοβουλιών απέναντι στο εκλογικό σώμα των συνταξιούχων, ιδιαίτερα εν όψει τον επικείμενων εκλογών και της δέσμευσης του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά της 13ης σύνταξης.

Οι «ταχύτητες» του επιδόματος

Μετά την πληρωμή των αυξήσεων, θα ξεκαθαρίσει πόσοι συνταξιούχοι θα έχουν μηδενίσει την προσωπική διαφορά και πόσοι θα την διατηρήσουν και άρα θα λάβουν το έκτακτο επίδομα. Ωστόσο, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί «σκοντάφτουν» σε δύο παραμέτρους:

- Την ύπαρξη συνταξιούχων με οριακή αύξηση στο ποσό που λαμβάνουν (της τάξης των 5 ευρώ για παράδειγμα) μετά το μηδενισμό της προσωπικής διαφοράς, οι οποίοι θα αποκλειστούν από την ενίσχυση που εξετάζεται

- Την ετερόκλητη διαστρωμάτωση των αποκλεισθέντων, δεδομένου ότι εκτός αυξήσεων δεν μένουν μόνο χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά και πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με υψηλές συντάξεις αλλά μεγάλη προσωπική διαφορά.

Για τον λόγο αυτό, δεν αποκλείεται η ενίσχυση να είναι διαφορετικών «ταχυτήτων», ανάλογα με το ύψος της προσωπικής διαφοράς, ή το ύψος της σύνταξης. Για παράδειγμα, οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 600 και 700 ευρώ που θα μείνουν χωρίς αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, να λάβουν το υψηλότερο επίδομα (π.χ. 400 ευρώ), ενώ οι συνταξιούχοι πάνω από τα 1.100 ευρώ να πάρουν το μικρότερο ποσό (π.χ. 150 ευρώ).

Αδιευκρίνιστο παραμένει αν θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήσια για την επιλογή των δικαιούχων, ή μόνο κριτήριο θα είναι ο αποκλεισμός τους από τις αυξήσεις του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι από το σύνολο των συνταξιούχων:

  • 1,4 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν ολόκληρη την αύξηση του 7,75%
  • 300.000 συνταξιούχοι θα δουν μικρότερη αύξηση (με την πλειονότητα να ξεπερνά το 7%) καθώς διατηρούν μικρή προσωπική διαφορά
  • 700.000 - 800.000 συνταξιούχοι δεν θα δουν καμία αύξηση, καθώς διατηρούν σημαντική προσωπική διαφορά.

Οι συνταξιούχοι που δε θα λάβουν αύξηση θα ενημερωθούν μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ (Εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος κύριας σύνταξης) στο τέλος Φεβρουαρίου για τη μείωση της προσωπικής τους διαφοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπ. Εργασίας: Ξεκινά η καταβολή της αύξησης του 7,75% σε 1,7 εκατ. συνταξιούχους

Τσίπρας: Δέσμευση για 13η σύνταξη και αναδρομικά - Νέα «βέλη» κατά της κυβέρνησης

Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου οι πλειστηριασμοί από εταιρίες διαχείρισης για λογαριασμό funds

gazzetta
gazzetta reader insider insider