Εφορία: Για ποιους αυξάνεται ο ακατάσχετος λογαριασμός - Νέα ρύθμιση έρχεται το 2023

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εφορία: Για ποιους αυξάνεται ο ακατάσχετος λογαριασμός - Νέα ρύθμιση έρχεται το 2023
Με ποιους όρους θα «χτίζεται» το ακατάσχετο όριο και πότε θα «ξεμπλοκάρουν» οι δεσμευμένοι λογαριασμοί.

Ένα ακόμη κίνητρο στους φορολογούμενους για να ρυθμίσουν τα χρέη τους στην Εφορία που προβλέπει την προοδευτική αύξηση του ορίου του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού προωθούν το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με το σχεδιασμό εντός του 2023 θα τεθεί σε εφαρμογή ρύθμιση η οποία έχει ψηφιστεί από τον Μάιο του 2019 αλλά «έμεινε στα χαρτιά» και η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες που είναι συνεπείς με τις ρυθμίσεις να αποκτήσουν σταδιακά και πάλι τον έλεγχο των τραπεζικών τους λογαριασμών, οι οποίοι είναι δεσμευμένοι από τις φορολογικές αρχές.

Με το νέο καθεστώς το σημερινό ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, αφού πολλαπλασιαστεί με συγκεκριμένους συντελεστές.

Η νέα ρύθμιση θα περιλαμβάνεται στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2023 και θα προβλέπει τα εξής:

1. Φορολογούμενος ο οποίος έχει υποστεί κατάσχεση, καταβάλλοντας τουλάχιστον δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου. Το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν και πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5. Ωστόσο αύξηση του ακατάσχετου θα έχουν μόνο οι οφειλέτες που η μηνιαία δόση της ρύθμισης είναι μεγαλύτερη των 400 ευρώ.

2. Σε περίπτωση που η δόση είναι 500 ευρώ με την εφαρμογή του συντελεστή 3, το νέο ύψος ακατάσχετου λογαριασμού διαμορφώνεται στα 1.500 ευρώ.

3. Όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ο οφειλέτης είναι συνεπής ο συντελεστής θα αυξάνεται. Για παράδειγμα για φορολογούμενο που έχει ρυθμίσει τις οφειλές του με την πάγια ρύθμιση, εξοφλώντας 5 δόσεις των 500 ευρώ, ο συντελεστής προσαύξησης θα είναι 3,8 και έτσι το ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού ανεβαίνει στα 1.900 ευρώ.

4. Τα όρια του ακατάσχετου ισχύουν για ένα μήνα από την ημερομηνία χορήγησής του και ανανεώνονται μηνιαίως, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις.

5. Αν φορολογούμενος που έχει κερδίσει αύξηση ακατάσχετου λογαριασμού, χάσει τη ρύθμιση οφειλών εξαιτίας της μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων, χάνει τον αυξημένο ακατάσχετο καθώς και το δικαίωμα να τον διεκδικήσει εκ νέου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: Πότε η Εφορία διαγράφει οφειλές

Ένα «πιθανώς» αισιόδοξο μήνυμα από ΕΚΤ για ελληνικό χρέος

Πιο κοντά στο 2019 φέρνουν τον τουρισμό οι επιδόσεις του Νοεμβρίου και η κίνηση των γιορτών

gazzetta
gazzetta reader insider insider