Σχέδιο fast track από τον ΕΦΚΑ για την απονομή 94.000 επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σχέδιο fast track από τον ΕΦΚΑ για την απονομή 94.000 επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ
Περίπου 120.000 είναι οι συνταξιούχοι που περιμένουν την επικουρική τους σύνταξη και άλλοι 12.000 περιμένουν το εφάπαξ. Στόχος είναι να μηδενιστεί το στοκ των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων μέχρι τον Απρίλιο του 2023.

Μετά την εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων στις κύριες συντάξεις, στο «στόχαστρο» του ΕΦΚΑ μπαίνουν οι επικουρικές και τα εφάπαξ, με στόχο να μηδενιστεί και εκεί το στοκ των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων μέχρι τον Απρίλιο του 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 120.000 είναι οι συνταξιούχοι που περιμένουν την επικουρική τους σύνταξη και άλλοι 12.000 περιμένουν το εφάπαξ. Ωστόσο από τις αιτήσεις αυτές, οι 94.000 εκκρεμούν για διάστημα άνω των 3 μηνών στην επικούρηση και άλλες 9.400 στο εφάπαξ. Μάλιστα το ποσό που οφείλει ο ΕΦΚΑ σε ασφαλισμένους για ληξιπρόθεσμες επικουρικές και τα αντίστοιχα αναδρομικά ξεπερνούν τα 180 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο για τη μείωση των εκκρεμοτήτων στις επικουρικές περιλαμβάνει τη μετακίνηση υπαλλήλων από τα κέντρα απονομής κύριων συντάξεων στα αντίστοιχα των επικουρικών και των εφάπαξ, την ενεργοποίηση διαδικασίας fast track και για τις επικουρικές, και τη δημιουργία μίνι «Πύργου Ελέγχου».

Η fast track διαδικασία έκδοσης ενεργοποιείται στην περίπτωση που ο εισηγητής δεν εκδώσει την επικουρική εντός τριμήνου από την έκδοση της κύριας σύνταξης.

Η διαδικασία αυτή, που εφαρμόστηκε και στις κύριες συντάξεις, ορίζει πως για την έκδοση της επικουρικής αξιοποιούνται οι πληροφορίες που ήδη διαθέτει ο e-ΕΦΚΑ, κυρίως στα ηλεκτρονικά αρχεία του, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις και τα στοιχεία που προσκομίζουν οι ασφαλισμένοι, τα οποία τεκμαίρονται κατ' αρχήν ως αληθινά (αρχή της εμπιστοσύνης προς τον διοικούμενο). Η επαλήθευσή τους θα γίνει μετά την έκδοση των συντάξεων.

Η μεταφορά προσωπικού (περί τους 200 υπαλλήλους) από την κύρια στην επικουρική ασφάλιση αναμένεται να βοηθήσει πολύ την διαδικασία απονομών, καθώς πρόκειται για στελέχη με εμπειρία στην έκδοση συντάξεων.

Ένα ακόμη θετικό μέτρο, που συμβάλλει στη μείωση του χρόνου απονομής των νέων επικουρικών, είναι και η ψηφιοποίηση της υποβολής των νέων αιτήσεων για επικουρική σύνταξη. Από τον Ιανουάριο, όταν ένας ασφαλισμένος υποβάλλει ηλεκτρονικά το αίτημα χορήγησης της κύριας σύνταξης, μπορεί την ίδια ημέρα να υποβάλει και ηλεκτρονικό αίτημα για τη λήψη της επικουρικής.

Πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις

Υπενθυμίζεται πως με βάση το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το συνολικό ακαθάριστο ποσό της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης ανέρχεται στα 6/20 του πλαφόν κύριας σύνταξης και δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 1.382,40 ευρώ το μήνα.

Το όριο αυτό καθορίζεται με βάση την αναλογία του ποσοστού εισφορών επικουρικής σύνταξης που ανέρχεται στο 6%, προς το ποσοστό εισφορών κύριας σύνταξης που ανέρχεται στο 20%.

Η θέσπιση του πλαφόν θα επιτρέψει την καταβολή επικουρικών συντάξεων σε ατομικά και κοινωνικά δίκαιο ύψος και την αποτροπή καταβολής προκλητικά υψηλών επικουρικών συντάξεων (π.χ. 14.000 ευρώ το μήνα, όταν η μέση επικουρική σύνταξη ανέρχεται σε 194 ευρώ).

Το πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις καταλαμβάνει όλες τις συντάξεις και τα αναδρομικά τους που θα καταβληθούν από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα της έναρξης ισχύος της προτεινόμενης ρύθμισης. Ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί πριν την έναρξη ισχύος και υπερβαίνουν το ανώτατο όριο δεν αναζητούνται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Αύξηση συντάξεων σχεδόν για όλους - «Τροχάδην» για επικουρικές και εφάπαξ

Ξεμπλοκάρει η διαδικασία έκδοσης των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων

Ερχεται πλαφόν σε προκλητικά υψηλές επικουρικές συντάξεις - Στον πάγο η απονομή τους εδώ και μία εξαετία

gazzetta
gazzetta reader insider insider