Πρώτο ένσημο: Τι πρέπει να κάνουν οι νέοι για να λάβουν το μπόνους των 600 ευρώ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρώτο ένσημο: Τι πρέπει να κάνουν οι νέοι για να λάβουν το μπόνους των 600 ευρώ
Ο ωφελούμενος, αμέσως μετά την πρόσληψή του, οφείλει να υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση – υπεύθυνη δήλωση αποδοχής συμμετοχής του στο πρόγραμμα

Με στόχο την πρόσληψη 35.000 νέων χωρίς προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία «τρέχει» από 1/1/2022 το πρόγραμμα «Πρώτο ένσημο» που επιδοτεί μισθολογικά με το ποσό των 1.200 ευρώ τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης των δικαιούχων.

Στους νέους χωρίς ένσημα που θα προσληφθούν για πρώτη φορά εντός του έτους, θα καταβληθεί επίδομα 600 ευρώ επιπλέον της αμοιβής τους για έξι μήνες. Άλλα 600 ευρώ θα λάβει ο εργοδότης τους.

Έτσι, για παράδειγμα, νέος που θα προσληφθεί με τον κατώτατο μισθό των 663 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2022, θα λάβει καθαρά 570 ευρώ τον μήνα, συν 100 ευρώ από την επιδότηση του «Πρώτου ενσήμου». Αντίστοιχα 600 ευρώ για 6 μήνες θα λάβουν και οι εργοδότες για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους.

Το πρόγραμμα -που υλοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων- στοχεύει στη διευκόλυνση της πρώτης ένταξης των νέων στην αγορά εργασίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Μέσω της επιδότησης παρέχονται κίνητρα αφενός στους νέους να αναζητήσουν την ενδιαφερόμενη επιχείρηση που θα τους προσλάβει για να λάβουν την επιδότηση, αφετέρου στους εργοδότες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς θα μειώνεται το μισθολογικό κόστος.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν νέοι ηλικίας 18-29 ετών που δεν διαθέτουν προϋπηρεσία εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό ή τον δημόσιο τομέα. Εξάλλου αφορά και σε θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης, καθώς απευθύνεται και σε φοιτητές που επιδιώκουν να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία ενώ σπουδάζουν. Στην περίπτωση αυτή, η επιδότηση μειώνεται στο ήμισυ.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα συνοδεύεται από ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας και μπορεί να συνδυαστεί με το ανοιχτό πρόγραμμα των 150.000 νέων θέσεων εργασίας, καθώς μια επιχείρηση -εφόσον το επιθυμεί- μπορεί να εντάξει ταυτόχρονα τον ωφελούμενο με τους όρους και προϋποθέσεις που προβλέπονται σε αυτό.

Αντιθέτως, οι συμμετέχοντες στο «Πρώτο Ένσημο» δεν μπορούν να ενταχθούν στο μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Η αίτηση βήμα - βήμα

Ο ωφελούμενος, αμέσως μετά την πρόσληψή του, οφείλει να υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση – υπεύθυνη δήλωση αποδοχής συμμετοχής του στο πρόγραμμα σε ειδικό έντυπο με τίτλο ««Αίτηση- Υπεύθυνη ωφελούμενου για το ανοικτό πρόγραμμα «ΠΡΩΤΟ ΕΝΣΗΜΟ» η οποία συνιστά ταυτοχρόνως και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) ως προς την αλήθεια του περιεχομένου της, στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνει εκτός των προσωπικών του στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου ένταξής του στο πρόγραμμα, τα οποία αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, και το πιστωτικό ίδρυμα και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Η αίτηση – υπεύθυνη δήλωση αποδοχής συμμετοχής του στο πρόγραμμα πραγματοποιείται στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία [https://supportemployees.yeka.gr] του Ειδικού Μηχανισμού Στήριξης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων».

Η πρόσβαση σε εργαζόμενους, στον Ειδικό Μηχανισμό Στήριξης πραγματοποιείται με τη χρήση των κωδικών Taxisnet

Καταχωρήστε τους κωδικούς Taxisnet [Username και Password] και στην συνέχεια εισέρχεστε στις υπηρεσίες WEB της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) - πιστοποίηση μέσω του συστήματος TAXIS.

Επιβεβαιώστε με την επιλογή «Εξουσιοδότηση» την συγκατάθεσή σας ώστε η εφαρμογή του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ να αποκτήσει πρόσβαση στα βασικά στοιχεία Μητρώου (ΑΦΜ, Όνομα, Επώνυμο, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο, Έτος Γέννησης) που παρέχονται από το φορολογικό μητρώο του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.

Αρχική οθόνη: με την επιλογή στο μενού «Αιτήσεις Αποδοχής Ωφελούμενων στο Πρόγραμμα Πρώτο Ένσημο», είναι διαθέσιμη στον χρήστη η αίτηση – υπεύθυνη δήλωση αποδοχής συμμετοχής του στο πρόγραμμα όπου εμφανίζεται και η πληροφορία των στοιχείων της αντίστοιχης Αίτησης του Εργοδότη «ΑΙΤΗΣΗ – ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ-ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ «ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ» ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΝΕΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ 18-29 ΕΤΩΝ - «ΠΡΩΤΟ ΕΝΣΗΜΟ» [Ονομασία εντύπου κατά την υποβολή: 1ου ΕΝΣΗΜΟΥ ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠ.Ε.Κ.Υ.] ή «ΑΙΤΗΣΗ- ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ – ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΩΤΟ ΕΝΣΗΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΩΝ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 28 ΤΟΥ Ν. 4726/2020 ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ» [Ονομασία εντύπου κατά την υποβολή: 1ου ΕΝΣΗΜΟΥ + 100.000 ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠ.Ε.Κ.Υ.]

Στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία [https://supportemployees.yeka.gr]

Συμπλήρωση Στοιχείων

- Προσωπικά στοιχεία τα οποία και εμφανίζονται προ συμπληρωμένα [Επώνυμο, Όνομα, Ημερομηνία γέννησης και ΑΦΜ]

Τα προσωπικά στοιχεία [ΑΜΚΑ, Τηλέφωνο και E-mail Επικοινωνίας] υποχρεωτικά πεδία για τη συμπλήρωση της «Αιτήσεις Αποδοχής Ωφελούμενων στο
Πρόγραμμα Πρώτο Ένσημο».

- Στοιχεία Εργοδότη: τα οποία και εμφανίζονται προ συμπληρωμένα

- Στοιχεία Τράπεζας και Τραπεζικού Λογαριασμού

Μετά τη συμπλήρωση των στοιχείων, πραγματοποιήστε επιλογή του αντίστοιχου κουμπιού «Υποβολή» και η «Αίτηση Αποδοχής Ωφελούμενων στο Πρόγραμμα Πρώτο Ένσημο» λαμβάνει Αριθμό Πρωτόκολλου και ημερομηνία, ενώ με το πάτημα του αντίστοιχου κουμπιού έχετε την δυνατότητα «Εκτύπωσης» της «Αίτηση Αποδοχής Ωφελούμενων στο Πρόγραμμα Πρώτο Ένσημο» σε μορφή αρχείου * pdf.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Πρώτο ένσημο»: Ξεκινά από 1η Ιανουαρίου - Πώς θα λειτουργεί και πώς θα δηλώνεται η νέα πρόσληψη

Πρώτο ένσημο: Σε δόσεις η επιδότηση στους νέους - Με ρήτρα μη απόλυσης για τους εργοδότες- Ολόκληρη η τροπολογία

gazzetta
gazzetta reader insider insider