Τον Νοέμβριο του 2022 ο πρώτος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ με το νέο Σύστημα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τον Νοέμβριο του 2022 ο πρώτος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ με το νέο Σύστημα
Στόχος είναι να διασφαλίζεται η αξιοκρατία κατά την επιλογή και η ανεξαρτησία του ΑΣΕΠ.

Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα εισέρχεται στην τελική του ευθεία το 2022. Ορίσθηκε από το αρμόδιο υπουργείο για τον Νοέμβριο ο 1ος διαγωνισμός ΑΣΕΠ με το νέο σύστημα.

Σημειώνεται πως η μεταρρυθμιστική προσπάθεια αυτή στοχεύει στο να αντιμετωπίσει διαπιστωμένα προβλήματα (χρονοβόρες διαδικασίες επιλογής) και υπαρκτές προκλήσεις (ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση) στο ισχύον επί τριακονταετίας σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο τομέα και στην ίδια τη λειτουργία του ΑΣΕΠ. Στόχος είναι να διασφαλίζεται η αξιοκρατία κατά την επιλογή και η ανεξαρτησία του ΑΣΕΠ.

Ήδη από τον Ιανουάριο του 2021 θεσμοθετήθηκαν οι αναγκαίες αλλαγές η κυριότερη εκ των οποίων αφορά στη διενέργεια γραπτού διαγωνισμού για το σύνολο των θέσεων στελέχωσης του δημόσιου τομέα.

Το δεύτερο σκέλος της μεταρρύθμισης αφορά στη σταδιακή προετοιμασία του πρώτου διαγωνισμού που ορίζεται από το αρμόδιο υπουργείο για το Νοέμβριο του 2022. Έως τότε θα πρέπει να έχει γίνει η προετοιμασία τόσο ως προς την τεχνολογική υποδομή διεξαγωγής του όσο και ως προς το περιεχόμενο (εξέταση γνώσεων κ.ά.).

Στα προσδοκώμενα οφέλη προσμετρώνται η αξιοποίηση των κατάλληλων ανθρώπων, σύμφωνα με τις προκηρυσσόμενες θέσεις, η βελτίωση του χρόνου ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών και κατ’ επέκταση του διορισμού, καθώς και η σταδιακή εδραίωση του δημοσίου ως εργοδότη επιλογής.

Υπενθυμίζεται πως η θέσπιση διαδικασίας πλήρωσης θέσεων με πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό προλβέπει τη διενέργεια πανελληνίου γραπτού διαγωνισμού που διενεργείται τουλάχιστον μια φορά κάθε δύο έτη. Ο διαγωνισμός μπορεί να διενεργείται ενιαία ή κατά στάδια. Ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός που αφορά στην πρόσληψη Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και προσωπικού κατηγορίας ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ περιλαμβάνει: εξέταση γνώσεων και δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας. Στη γραπτή εξέταση γίνεται αξιολόγηση γνώσεων γενικού περιεχομένου, καθώς και γνώσεων που συνδέονται με τη φύση των συγκεκριμένων κλάδων με τη μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών ή με ανάπτυξη κειμένου ή με συνδυασμό των δύο. Στη δοκιμασία δεξιοτήτων αξιολογεί ιδίως δεξιότητες γλωσσικού και αριθμητικού συλλογισμού, δεξιότητες ανάλυσης και επίλυσης προβλημάτων στον χώρο εργασίας, ιεράρχησης προτεραιοτήτων και ποιοτικής και αποδοτικής εργασίας. Κατόπιν αιτήματος του φορέα και έγκρισης του Α.Σ.Ε.Π., είναι δυνατή η διεξαγωγή πρόσθετων διαγωνιστικών διαδικασιών για τη διακρίβωση της καταλληλότητας των προσόντων των υποψηφίων ή της ύπαρξης ειδικής γνώσης ή εμπειρίας για την υπό πλήρωση θέση. Οι πρόσθετες διαγωνιστικές διαδικασίες μπορεί να περιλαμβάνουν πρακτική δοκιμασία ή εξέταση ειδικών γνώσεων. Οι πρακτικές δοκιμασίες περιλαμβάνουν ιδίως τεστ προσομοίωσης στο αντικείμενο απασχόλησης της θέσης, αθλητικές δοκιμασίες, δοκιμασίες ορθοφωνίας ή ψυχομετρικά τεστ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΑΣΕΠ: Στο Εθνικό Τυπογραφείο η προκήρυξη 13K/2021 για 1.468 προσλήψεις μονίμων σε δήμους

gazzetta
gazzetta reader insider insider