Θηλιά κορονοχρεών 1,5 δισ. «πνίγουν» τον ΕΦΚΑ - Τι επιλογές έχουν οι οφειλέτες

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θηλιά κορονοχρεών 1,5 δισ. «πνίγουν» τον ΕΦΚΑ - Τι επιλογές έχουν οι οφειλέτες
Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέχρι την 31η Ιανουαρίου και ενεργοποιείται με την καταβολή της πρώτης δόσης, με ελάχιστον ποσό τα 50 ευρώ

Στο 1,5 δισ. ευρώ έχουν σκαρφαλώσει τα χρέη του ΕΦΚΑ που τροφοδότησε η πανδημία και προέρχονται από τους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες). Στο ποσό αυτό θα προστεθούν άλλα δύο μεγάλα «πακέτα» οφειλών:

  • τα χρέη των εργοδοτών προς το πρ. ΙΚΑ
  • οι οφειλές των μη μισθωτών για το 4μηνο Φεβρουάριος - Μάιος 2020 που καθίστανται ληξιπρόθεσμες μετά την εκπνοή του 2021.

Το χρέος προς το παρόν αφορά 767.645 μη μισθωτούς (κυρίως επαγγελματίες του πρ. ΟΑΕΕ), για τους οποίους τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ με τις βεβαιωμένες οφειλές τους για την περίοδο από 01.01.2020 έως 30.09.2021 αναρτήθηκαν ήδη στις ηλεκτρονικές καρτέλες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, ώστε να ρυθμιστούν σε έως 72 δόσεις.

Η υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση ενεργοποιείται με την καταβολή της πρώτης δόσης, με ελάχιστον ποσό τα 50 ευρώ.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022 στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. Για οφειλέτες που τυχόν εξαιρούνται από τη πιστοποίηση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΚΕΑΟ η αίτηση θα μπορεί να υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Κέντρου, κλείνοντας ένα ηλεκτρονικό ραντεβού μέσα από τον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ.

Ποιες οφειλές μπαίνουν στις 72 δόσεις και ποιες εξαιρούνται

Μετά τους μη μισθωτούς, παίρνουν σειρά οι εργοδότες, καθώς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία βεβαίωσης των οφειλών τους από χρέη εισφορών για τους υπαλλήλους τους, ώστε να ενταχθούν στην ρύθμιση των 72 δόσεων.

Σύντομα θα βεβαιωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των εργοδοτών για την περίοδο Φεβρουάριου 2020 - Ιουνίου 2021 που είχαν τεθεί σε αναστολή είσπραξης έως τις 31/12/2021.

Στις νέες βεβαιώσεις των μη μισθωτών υπάρχουν οφειλές 4 μηνών που δεν μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση των 72 δόσεων. Ειδικότερα, τα χρέη της περιόδου Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2021 όπως και τα χρέη του Ιανουαρίου 2020 είναι εκτός της ρύθμισης των 72 δόσεων. Μπορούν, ωστόσο, να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Στην νέα ρύθμιση εντάσσονται όλα τα χρέη από τον Φεβρουάριο 2020 (απαιτητά από 1η Μαρτίου 2020) έως και Ιούνιο 2021 (απαιτητά έως 31 Ιουλίου 2021) με εξαίρεση τα χρέη του πρώτου lockdown (Φεβρουάριος - Μάιος 2020).

Ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι ότι παρακολουθείται αυτοτελώς, χωρίς να επηρεάζεται από τη ύπαρξη τρεχουσών οφειλών ή την τήρηση άλλων παράλληλων ρυθμίσεων του ίδιου οφειλέτη. Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί ξεχωριστός ειδικός κωδικός πληρωμής, ο οποίος συνδέεται αποκλειστικά με την συγκεκριμένη ρύθμιση και θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τους οφειλέτες για την καταβολή των δόσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΦΚΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για την ρύθμιση κορονο-οφειλών σε έως 72 δόσεις - Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια

Χωρίς σύνταξη μένουν 30.000 ασφαλισμένοι με χρέη προς τον ΕΦΚΑ - Τι πρέπει να κάνουν

gazzetta
gazzetta reader insider insider