Μήνας αναδρομικών ο Ιούλιος: Ποιοι συνταξιούχοι θα τα λάβουν και ποιοι θα περιμένουν το φθινόπωρο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μήνας αναδρομικών ο Ιούλιος: Ποιοι συνταξιούχοι θα τα λάβουν και ποιοι θα περιμένουν το φθινόπωρο
Οι αυξήσεις θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων παράλληλα με τις τακτικές πληρωμές των συντάξεων Αυγούστου, ενώ η καταβολή των αναδρομικών θα γίνει με εμβόλιμη πληρωμή την Τρίτη 27 Ιουλίου

Στην καταβολή αυξήσεων και αναδρομικών σε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους θα προχωρήσει ο ΕΦΚΑ στο τέλος Ιουλίου, επιστρέφοντας ποσά που φτάνουν μέχρι και τα 2.000 ευρώ σε συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με πάνω από 30 έτη ασφάλισης που βγήκαν στην σύνταξη μετά τον Μάιο του 2016.

Οι αυξήσεις θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων παράλληλα με τις τακτικές πληρωμές των συντάξεων Αυγούστου, μετά τον επανυπολογισμό των αποδοχών τους με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020.

Η καταβολή των αναδρομικών θα γίνει με εμβόλιμη πληρωμή την Τρίτη 27 Ιουλίου.

Οι αυξήσεις έρχονται σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση, που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε αντισυνταγματικές συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου και έχουν αναδρομική ισχύ από τον Οκτώβριο του 2019.

Όσο για τις πληρωμές των αναδρομικών και αυξήσεων των συνταξιούχων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν τον Μάιο του 2016 (Ν.Κατρούγκαλου) αυτές παραπέμπονται για το φθινόπωρο (τέλος Σεπτεμβρίου), λόγω καθυστέρησης στην επεξεργασία των στοιχείων από την ανάδοχο εταιρία.

Ήδη τον Ιούνιο ολοκληρώθηκε η πληρωμή των αυξημένων ποσών στους συνταξιούχους του Δημοσίου που έλαβαν για πρώτη φορά σύνταξη μετά τον νόμο Κατρούγκαλου και έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, δόθηκαν αυξήσεις σε 10.861 συνταξιούχους του Δημοσίου που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016 (με τον ν.4387/2016) και πριν από την 1η/10/2019. Οι παραπάνω συνταξιούχοι είδαν κατά μέσο όρο πραγματική αύξηση στην ακαθάριστη σύνταξή τους 74 ευρώ, ενώ τα ανώτατα ποσά αυξήσεων φτάνουν τα 450 ευρώ τον μήνα. Με τις συντάξεις Αυγούστου θα λάβουν και τα αναδρομικά τους.

Τα ποσά

Τα ποσά που θα εισπράξουν στο τέλος του μήνα οι δικαιούχοι κυμαίνονται ανάλογα με το ύψος της σύνταξης και τον εργασιακό βίο.

Οι αυξήσεις για τους συνταξιούχους ΙΚΑ, ΔΕΚΟ και τραπεζών υπολογίζεται να φτάσουν έως και 200 ευρώ μηνιαίως, ενώ έως 100 ευρώ αύξηση θα πρέπει να αναμένουν οι συνταξιούχοι του πρώην ΟΑΕΕ.

Ασφαλισμένος με 33 έτη ασφάλισης και κύρια σύνταξη της τάξης των 600 ευρώ, με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα λάβουν 612 ευρώ (μηνιαία αύξηση 12 ευρώ).

Ασφαλισμένος με 36 έτη ασφάλισης και κύρια σύνταξη 632 ευρώ, με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα λάβει 663 ευρώ (μηνιαία αύξηση 31 ευρώ).

Ασφαλισμένος με 39 έτη ασφάλισης και κύρια σύνταξη 670 ευρώ, με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα λάβει 716 ευρώ (μηνιαία αύξηση 47 ευρώ).

Ασφαλισμένος με τα ίδια χρόνια ασφάλισης που σήμερα λαμβάνει κύρια σύνταξη 1.200 ευρώ, θα λάβει 1.333 ευρώ (αύξηση 133 ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι για την πλειοψηφία των συνταξιούχων οι αυξήσεις συμψηφίζονται από την προσωπική διαφορά που ήδη έχει καταγραφεί με το νόμο Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016).

Οι πληρωμές των συντάξεων Αυγούστου

Στις 26 Ιουλίου 2021, ημέρα Δευτέρα θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9

Στις 27 Ιουλίου 2021, ημέρα Τρίτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8

Στις 28 Ιουλίου 2021, ημέρα Τετάρτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ)

Στις 29 Ιουλίου 2021, ημέρα Πέμπτη θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανατροπή με τα αναδρομικά των συνταξιούχων - Νέα εμβόλιμη πληρωμή στις 27 Ιουλίου

Συντάξεις: Αυξήσεις και αναδρομικά 21 μηνών με εμβόλιμη πληρωμή - Πότε καταβάλλονται

Τσακλόγλου: Με το νέο σύστημα οι νέοι συνταξιούχοι θα πάρουν πολύ πιο υψηλές συντάξεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider